Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Klimatyzacja niesprawna - fatal error - zapraszam speców..
Autor Wiadomość
Grzesiek Kot. 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.6 2000r.
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 31-07-2010, 22:55   Klimatyzacja niesprawna - fatal error - zapraszam speców..

Witam Forumowicze.

Przestała działać mi klima pomimo napełnionego czynnika i sprawnej sprężarki (fakty sprawdzone w warsztatach, cewka dobra, bezpiecznik termiczny też, innego chyba nic tam nie ma..).

Auto: Carisma:), 1.6, 2001, MANUALNA klima.

Moment końca żywotu klimy:
Autostrada, 170km/h, przestała chłodzić. Gdy wrzuciłem luz silnik był na niespotykanie wysokich obrotach - ok. 1800, prawie 2.. sprawna klima powodowała jego aktywność góra do 1400obr. I ten skok obrotów (chyba zwiększenie obciążenia na silnik, ale przez jaki element jeśli sprężarka nie chodziła) był ostatnim znakiem życia mojej klimatyzacji.

Chwila obecna:
diodka na przycisku się zapala :)
Jest czynnik.
Termoelement na sprężarce prąd przewodzi.
Działa cewka - zasprzęgla po podaniu napięcia.
Sprężarka nie startuje w ogóle - nie ma nawet drgnięcia obrotów.
Nie ma napięcia pomiędzy kablem wchodzącym do sprężarki, a ujemną klemą akumulatora (mój pomiar - może w zły sposób..)
Nie ma więc sygnału na sprężarkę ażeby łaskawie pompowała.

Moje pytanie:
Jakie elementy, gdzie się znajdujące, i w jaki sposób sprawdzić, aby spróbować zlokalizować usterkę..
Czytałem coś na googlach o zasadzie działania klimy i o tych zabezpieczeniach, ale może tutaj znajdę konkret - wyjmij to, sprawdź opór tego, zmostkuj tamto.. Przez skórę czuję że to jakiś czujnik co się go wkręca gdzieś i podpina kabelek się zbuntował i blokuje podanie sygnału na sprężarkę.

Co Wy na to?
Pozdrawiam :)

ps. we wtorek jadę do Francji i fajnie by było się nie ugotować :)

franko88 
Nowy Forumowicz

Auto: eclipse1G 94r
Wysłany: 31-07-2010, 23:00   

wlacz klime i sprawdz czy kolo srodkowe od sprezarki sie kreci , mozliwe ze zprzeglo magnetyczne sie wysypalo .

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 31-07-2010, 23:03   

Pobierz z tąd manual http://www.e-elektron.pl/...Carisma9600.htm
W pliku 55.pdf, masz napisane jak sprawdzić czujnik cisnienia, sprzęglo, instalacje, przekaźniki, przełaczniki, etc.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Grzesiek Kot. 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 02-08-2010, 00:21   

W manualu nadzieja.. Czym prędzej go ściągam.. Dziękuję..

Odnoście komentarza franco: Jak już nadmieniłem sprężarka (i cewka) jest SPRAWNA. Włączenie klimy nie spowoduje ruchu koła sprężarki, bo sygnał tam nie dociera. Więc pokarze to, że sprzęgło magnetyczne nie załączy wału sprężarki, ale nie dlatego że jest spsute, tylko dlatego że nie dostało żadnego napięcia załączenia (12V). Taką diagnozę wydał pierwszy mechanik u którego byłem. Mało co nie kupiłem drugiej sprężarki na szrocie.. Pozdrawiam :)

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Wysłany: 02-08-2010, 07:51   

Zobacz czy z kablem który znajduję się przy sprężarce jest ok. U mnie kabel w ręku został a wtyczka na swoim miejscu i to było przyczyną niedziałania klimy(nie uruchamiała się właśnie sprężarka).

marecki338 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 6, COLT
Wysłany: 04-08-2010, 08:56   

osuszacz klimatyzacji moze byc do wymiany , pod maska taka aluminiowa rurka z zielonym oczkiem przy zderzaku z lewej strony pod maska . cena ok 100 w intercarsie.

Grzesiek Kot. 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 29-11-2011, 17:47   

i ostatecznie mi też kabel od sprężarki został w ręce jak go leciutko dotknąłem.. Podlutowałem wtyczkę i wszystko chodzi. Przy większej prędkości chyba pęd powietrza go "zruszył". Pozdrawiam

marecki338 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 6, COLT
Wysłany: 29-11-2011, 18:59   

powodem tego moze być sprzęgło płytkowe na kole pasowym sprężarki, miłem to samo regulacja i działa jak należy. ma za duży luz i nie załacza sprażarki .

boss937 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.6 98 rok
Wysłany: 28-03-2012, 12:51   

koledzy mam problem. chyba tez wypadł mi kabel ze sprezarki tyle ze nie wiem dokładnie gdzie go włożyc iczy to napewno ten kabel

Odpowiedz do tematu