Pytanie o koszty robocizny |
Autor |
Wiadomość |
secki
Forumowicz

Auto: Ford Focus, Lancer GLXi '94
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-08-2010, 09:53 Pytanie o koszty robocizny
|
|
|
Robiłem ostatnio te rzeczy ale po podniesieniu auta z innej okazji (wydech)
inny mechanik stwierdził, ze ten pierwszy lipe zrobili.
Wszystko działa ale
przewody (część, nie wymieniali wszystkich) pozakładane niedbale,
niedokładanie podoczepiane itp itd. Zaczep który sie urwał (nie wiem czy podczas ich roboty czy ze starości zostawione, wie przewody wiszą luzem).
Natomiast dolny zaczep jednego z amortyzatorów został pospawany (bo cs sie tam urwalo) i wg tego drugiego mechanika dość niedbale, mogą byc luzy i amorek bedzie do wywalenia za jakis czas. (o tym drugim wiedziałem bo mechanik mi powiedział, nie sprawdzałem bo 1 ze sie na tym nie znam a 2 ufalem jego robocie).
I teraz sie jeszcze zastanawiam czy dodatkowo mnie nie za dużo za to skasował (biorac pod uwage jakos roboty)
1.Rozrzad + amorki tyl - 360zl za robociznę (graty ja kupowalem)
2.Tarcze, klocki i wymiana czesci przewodow hamulcowych - 360 zl robocina i przewody
S. |
_________________ http://www.wolfdog.org/dr.../subcat/1/8034/ |
|
|
|
 |
stary alfer
Mitsumaniak Szkiełko i oko.

Auto: Już inne
Pomógł: 39 razy Dołączył: 08 Lip 2007 Posty: 5211 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 05-08-2010, 10:21
|
|
|
secki napisał/a: | 1.Rozrzad + amorki tyl - 360zl za robociznę (graty ja kupowalem)
2.Tarcze, klocki i wymiana czesci przewodow hamulcowych - 360 zl robocina i przewody |
U mistrzów gdzie ja naprawiałem CBO było tak: rozrząd+pompa wody 150 zł, amortyzatory przód, chyba, powtarzam chyba 40 zł za stronę. Tył nie wiem.
Wymiana tarcze i klocki 80 zł komplet. Co prawda ceny sprzed 2 lat, ale myślę, że niewiele się zmieniło. |
_________________ Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego,
2. ...
Ogarniam prawy ALT |
|
|
|
 |
Piotras88
Forumowicz Piotras88

Auto: Mitsubishi Lancer V 1.6+LPG
Pomógł: 5 razy Dołączył: 21 Sie 2009 Posty: 143 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 05-08-2010, 18:01
|
|
|
Rozrząd do 200 zł robocizna, przynajmniej w znajomych mi warsztatach, amorki do 100 pln. Co do przewodów to nie wiem ile to kosztuje, ale tarcze + klocki to wymiana w granicach 80-100 zł, ja sam już to robię w godzinkę z porządnym czyszczeniem:) W lancerze zmiana tarcz i klocków jest dziecinnie prosta, chyba wystarczy mieć klucze 13 i 17 i można działać samemu |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21947 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 05-08-2010, 23:25
|
|
|
secki napisał/a: | Natomiast dolny zaczep jednego z amortyzatorów został pospawany (bo cs sie tam urwalo) i wg tego drugiego mechanika dość niedbale | Chryste brzmi okropnie. Napisz coś dokładniej. |
|
|
|
 |
secki
Forumowicz

|
Wysłany: 06-08-2010, 11:54
|
|
|
Hugo napisał/a: | secki napisał/a: | Natomiast dolny zaczep jednego z amortyzatorów został pospawany (bo cs sie tam urwalo) i wg tego drugiego mechanika dość niedbale | Chryste brzmi okropnie. Napisz coś dokładniej. |
Zrobię zdjęcie jak mi samochód wróci od mechanika.
Bo sie okazalo, ze sie przeguby wewnetrzne koncza i to tuz przez wyjazdem wakacyjnym
wiec w tym roku misiek z nami nie jedzie (zobaczymy za to jak sie jezdzi passatem)
S. |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21947 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 07-08-2010, 00:20
|
|
|
secki napisał/a: | okazalo, ze sie przeguby wewnetrzne koncza | Jaki masz przebieg? |
|
|
|
 |
secki
Forumowicz

|
Wysłany: 16-08-2010, 14:52
|
|
|
Hugo napisał/a: | secki napisał/a: | okazalo, ze sie przeguby wewnetrzne koncza | Jaki masz przebieg? |
Licznik pokazuje juz prawie 300 tys |
|
|
|
 |
|