|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Modyfikacje - proszę o opinie |
Autor |
Wiadomość |
Seph
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.9DiD / 75 kw / 2000r
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 08-08-2010, 19:12 Modyfikacje - proszę o opinie
|
|
|
Witam serdecznie!
Ponieważ to mój pierwszy post na tym forum chciałbym wszystkich gorąco powitać
Od blisko 1,5 roku jestem szczęśliwym użytkownikiem Carismy z 2001 roku z silnikiem DiD 75kw. Co do stanu technicznego i wyglądu nie mam zastrzeżeń (regularne kontrole w serwisie) to jednak od kilku dni zastanawiam się nad wprowadzeniem kilku modyfikacji (optycznie + mechaniczne). Poniżej wypiszę co mi chodzi po głowie i będę wdzięczny za rzeczowe komentarze czy dana modyfikacja ma sens w przypadku posiadanego modelu.
Optycznie...
- sprężyny obniżające (-35mm) + 17" felgi - czy konieczna będzie również wymiana amortyzatorów? Czy komfort podróżowania zmniejszy się odczuwalnie? Zaznaczę, że obecnie auto stoi na 15" orginalnych felgach mitsu
- przyciemnienie szyb przód/tył - w Polsce podobno jest zakaz przyciemniania szyb z przodu jednak wiele firm chwali się wystawianiem "atestu", który dopuszcza taki pojazd do ruchu. Czy ktoś ma wiedzę na ten temat?
- regeneracja (lub wymiana) tapicerki - jeżeli ktoś zna dobrego tapicera samochodowego z okolic Rybnika to proszę o PM
- rozważam możliwość wymiany zderzaków przód/tył na bardziej "zadziorne" coś na ten wzór http://www.tuning-zone.pl...D_64621552.html - cena jest dosyć ciekawa jednak czy konieczne są dodatkowe przeróbki aby taki "gadżet" zamocować? Może ktoś ma doświadczenie w tym temacie
- nowy lakier - biały
Mechanicznie...
- montaż sportowego filtra powietrza http://www.tuning1.com/info,2627 - podobno poprawia elastyczność silnika, jak z tym jest w praktyce? Wart jest blisko 250zł?
- sportowy wydech - podobne pytanie jak w przypadku filtra, czy poprawi elastyczność i dołoży kilka KM? Myślę o czymś klasy ULTER
- rozważam możliwość chip tuningu - czytałem wiele postów na ten temat, sporo jest opinii za i przeciw, a co sądzicie o takim rozwiązaniu http://moto.allegro.pl/it...randis_did.html ? Kasa spora więc zastanawiam się czy lepiej nie udać się do profesjonalnej firmy i za kilka stówek więcej poprawić charakterystykę silnika. Za powyższym rozwiązaniem przemawia możliwość wymontowania i przeniesienia do innego samochodu.
Oczywiście powyższe modyfikacje rozciągnęłyby się w czasie. Od czego proponujecie zacząć?
Pozdrawiam! |
_________________ Klasę człowieka określa się po tym co wyprowadza go z równowagi |
|
|
|
 |
pawelsonx
Forumowicz
Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 77 razy Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 1606 Skąd: Piotrków Tryb.
|
Wysłany: 08-08-2010, 19:19
|
|
|
co do aukcji to ty masz silnik renault nie mitsubishi. Poza tym nie szalej tak z mocą bo sprzęgło ci nie wytrzyma razem z dwumasem |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 08-08-2010, 19:32
|
|
|
Seph napisał/a: | - sprężyny obniżające (-35mm) + 17" felgi - czy konieczna będzie również wymiana amortyzatorów? Czy komfort podróżowania zmniejszy się odczuwalnie? Zaznaczę, że obecnie auto stoi na 15" orginalnych felgach mitsu | do -30mm zachowujesz oryginalne amory, w tym momencie warto zainwestowac w markowe springi, np Eibach, a jak nie to wymiana kompletnego zawieszenia na np H&R, do tego jezeli auto ma sluzyc do codziennego uzytku, felgi najlepiej 16.
Seph napisał/a: | przyciemnienie szyb przód/tył - w Polsce podobno jest zakaz przyciemniania szyb z przodu jednak wiele firm chwali się wystawianiem "atestu", który dopuszcza taki pojazd do ruchu. Czy ktoś ma wiedzę na ten temat? | bzdura, nie ma takiej mozliwosci, ori szyby maja przepuszczalnosc w granicach 70%, czyli tyle ile wymaga norma.
Seph napisał/a: | - rozważam możliwość wymiany zderzaków przód/tył na bardziej "zadziorne" coś na ten wzór http://www.tuning-zone.pl...D_64621552.html - cena jest dosyć ciekawa jednak czy konieczne są dodatkowe przeróbki aby taki "gadżet" zamocować? Może ktoś ma doświadczenie w tym temacie | znając życie, trzeba się bedzie troche napracowac na spasowaniem i montazem tego zderzaka, a jezeli chodzi o trwalosc, to napewno jest o wiele bardziej delikatniejszy od oryginału.
Seph napisał/a: | - rozważam możliwość chip tuningu - czytałem wiele postów na ten temat, sporo jest opinii za i przeciw, a co sądzicie o takim rozwiązaniu http://moto.allegro.pl/it...randis_did.html ? Kasa spora więc zastanawiam się czy lepiej nie udać się do profesjonalnej firmy i za kilka stówek więcej poprawić charakterystykę silnika. Za powyższym rozwiązaniem przemawia możliwość wymontowania i przeniesienia do innego samochodu. | Lepiej dorzucić trochę grosza i udać sie do profi tunerów, co zhamują auto przed, w trakcie i po, abys nie narbił sobie bigosu. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Seph
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 08-08-2010, 20:35
|
|
|
Dziękuję za wartościowe odpowiedzi!
pawelsonx napisał/a: | co do aukcji to ty masz silnik renault nie mitsubishi |
Nie spojrzałem na to od tej strony... Tak czy inaczej zdam się na fachowców, a nie domowe przeróbki
Czekam na opinię odnośnie filtra i wydechu, może ktoś montował podobne elementy u siebie w samochodzie i ma porównanie co do fabrycznych części. |
_________________ Klasę człowieka określa się po tym co wyprowadza go z równowagi |
|
|
|
 |
kuzi [Usunięty]
|
Wysłany: 08-08-2010, 23:35 Re: Modyfikacje - proszę o opinie
|
|
|
Seph napisał/a: | Optycznie...
- sprężyny obniżające (-35mm) + 17" felgi - czy konieczna będzie również wymiana amortyzatorów? Czy komfort podróżowania zmniejszy się odczuwalnie? Zaznaczę, że obecnie auto stoi na 15" orginalnych felgach mitsu |
Nie wyrobisz na dentystę. Zanim zdecydujesz się na ten krok poszukaj jakiegoś mitsumaniaka, który jeździ na 17'' a później dodaj do tego obniżenie zawieszenia... |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 09-08-2010, 09:58
|
|
|
enanthate napisał/a: | Zanim zdecydujesz się na ten krok poszukaj jakiegoś mitsumaniaka, który jeździ na 17'' a później dodaj do tego obniżenie zawieszenia... |
ja tak jezdzilem wiele lat i dopiero po takim zabiegu carisma zaczela sie neutralnie zachowywac (np. nie wyrzucalo tylu przy szybko pokonywanym zakrecie i awaryjnym hamowaniu) do tego przestaly dochodzic dziwne odglosy z tylnego zaiweszenia, moj zestaw byl taki: felgi 17 z oponami 205/40, sprezyny Kilen, amortyzatory Koni Sport.
Seph napisał/a: | Czekam na opinię odnośnie filtra i wydechu, może ktoś montował podobne elementy u siebie w samochodzie i ma porównanie co do fabrycznych części. |
mialem taki filtr i porawial tylko moje samopoczucie plus oszczedzalem na wymianach, a ze go zalozylem jak auto mialo 30tys to do momentu sprzedazy (190tys) troche zaoszczedzilem.
tlumik koncowy tez nic tobie nie da oprocz lepszego samopoczucia i zmiany natezenia halasu w srodku. |
|
|
|
 |
kuzi [Usunięty]
|
Wysłany: 09-08-2010, 13:05
|
|
|
arturro napisał/a: | enanthate napisał/a: | Zanim zdecydujesz się na ten krok poszukaj jakiegoś mitsumaniaka, który jeździ na 17'' a później dodaj do tego obniżenie zawieszenia... |
ja tak jezdzilem wiele lat i dopiero po takim zabiegu carisma zaczela sie neutralnie zachowywac (np. nie wyrzucalo tylu przy szybko pokonywanym zakrecie i awaryjnym hamowaniu) do tego przestaly dochodzic dziwne odglosy z tylnego zaiweszenia, moj zestaw byl taki: felgi 17 z oponami 205/40, sprezyny Kilen, amortyzatory Koni Sport. |
To była przedlift czy polift? |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 09-08-2010, 13:07
|
|
|
enanthate napisał/a: | To była przedlift czy polift? |
a jaka roznica skoro zawiecha jest praktycznie identyczna (procz zwiekszonego rozstawu przedniego i innych "troche" sprezyn tyl).
moja byla przedlift. |
|
|
|
 |
SHARK1979
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Colt CZT
Pomógł: 39 razy Dołączył: 08 Wrz 2008 Posty: 3029 Skąd: Łęczyca
|
Wysłany: 09-08-2010, 21:22
|
|
|
Cytat: | Seph napisał/a:
Optycznie...
- sprężyny obniżające (-35mm) + 17" felgi - czy konieczna będzie również wymiana amortyzatorów? Czy komfort podróżowania zmniejszy się odczuwalnie? Zaznaczę, że obecnie auto stoi na 15" orginalnych felgach mitsu
Nie wyrobisz na dentystę. Zanim zdecydujesz się na ten krok poszukaj jakiegoś mitsumaniaka, który jeździ na 17'' a później dodaj do tego obniżenie zawieszenia...
_________________ |
Mam -40mm i 205/45/ 17" i naprawdę daje rade, nie jest ja mówisz to nie gwint by tak dawał po protezie dobre i tanie wyjście sprężyny JAMEX amory oryginal a prowadzenie lala |
_________________ Pomogłem?-nie krępuj się wciśnij pomógł
Najładniejsza Cari zlotu 2011
Najładniejsza Cari zlotu 2012
Najładniejsza Cari zlotu 2013
Najładniejszy Colt zlotu 2014 |
|
|
|
 |
Seph
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 10-08-2010, 18:21
|
|
|
SHARK1979 napisał/a: | dobre i tanie wyjście sprężyny JAMEX amory oryginal a prowadzenie lala |
Przymierzam się do dokładnie tego kompletu ---> http://allegro.pl/item116...hi_carisma.html , mam nadzieję, że nie będzie wtopy |
|
|
|
 |
SHARK1979
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Colt CZT
Pomógł: 39 razy Dołączył: 08 Wrz 2008 Posty: 3029 Skąd: Łęczyca
|
Wysłany: 11-08-2010, 20:23
|
|
|
Seph, tu są Apex ja mam Jamex od 1,5 roku i jest ok autko zupełnie inaczej się prowadzi i ciekawie wygląda
Na te pewno też dostaniesz gwarancje więc ok myślę że będziesz mile zacieszony jak je wsadzisz w autko |
_________________ Pomogłem?-nie krępuj się wciśnij pomógł
Najładniejsza Cari zlotu 2011
Najładniejsza Cari zlotu 2012
Najładniejsza Cari zlotu 2013
Najładniejszy Colt zlotu 2014 |
|
|
|
 |
|
|