|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: Hubeeert 23-10-2010, 10:24 |
Ludzie! Powstrzymajcie mnie bo zgrzeszę (z nową Sportage)! |
Autor |
Wiadomość |
ICECOOL
Forumowicz
Auto: Galant 2001 2.4GDI man. avance
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 10-08-2010, 14:01 Ludzie! Powstrzymajcie mnie bo zgrzeszę (z nową Sportage)!
|
|
|
Jak w temacie.
Za:
1. Większe (wszystko prócz rozstawu osi, a bagażnik miażdży ten w Asx).
2. Ładniejsze (IMHO).
3. Mocniejszy silnik (osiągi ciut gorsze - masa - ale 140 KM dużo lepiej wygląda na papierze i powinna być sporo lepsza elastyczność). Nie wiem jak z tym ichnim GDI (ale GDI mam też obecnie w Galu i nie narzekam)?
4. Gwarancja.
Przeciw:
1.KIA
Interesuje mnie 1.6 i 2 WD (mało jeżdżę - ok. 13 tys. rocznie i nie wybieram się nigdy w teren-szanuję swoje auto ).
Ciekawe jak z A. serwisem? Ale tego w Mitsu też nie znam (i całe szczęście. Serwisuję w Evolution Service na Znanej, polecam jakby co).
Help!
|
_________________ Gal is all |
Ostatnio zmieniony przez ICECOOL 11-08-2010, 12:26, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
color1
Forumowicz
Auto: osobowe
|
Wysłany: 10-08-2010, 14:45 Re: Ludzie! Powstrzymajcie mnie bo zgrzeszę (z nową Sportage
|
|
|
ICECOOL napisał/a: | Jak w temacie.
Za:
2. Ładniejsze (IMHO).
3. Mocniejszy silnik (przysp. ciut lepsze, v max ciut gorsza, ale 140 KM dużo lepiej wygląda na papierze i powinna być sporo lepsza elastyczność). Nie wiem jak z tym ichnim GDI (ale GDI mam też obecnie w Galu i nie narzekam)?
4. Gwarancja.
Przeciw:
1.KIA
Interesuje mnie 1.6 i 2 WD.
Ciekawe jak z A. serwisem? Ale tego w Mitsu też nie znam (i całe szczęście. Serwisuję w Evolution Service na Znanej, polecam jakby co).
Help!
|
Ja po obejrzeniu i przejechaniu nową Sportage już nie chcę nawet spojrzeć w stronę ASX... Jakby Cię to interesowało, to next year mają się pojawić silniki diesla 'hi power' (albo jeszcze pod koniec tego) czyli te samy co montowane obecnie w Hyundai ix35 (184 KM)
Nie było mi dane przejechać się niestety benzyną 2.0 bo jeszcze ich nie ma do jazd próbnych.
Natomiast moje odczucia są następujące: kia bardzo stabilne zawieszenie (nie buja jak asx, nie nurkuje przy hamowaniu) twardsze ale chyba minimalnie głośniejsze tylne, przy 130 w ogolę nie czuć prędkości (mimo ze 136 km przyzwoicie ciągnie, choć mogłoby być ciut lepiej no i trochę głośniejsza praca silnika niż w asx mivec), całkiem precyzyjna skrzynia biegów (mogłaby mieć krótsze przełożenia ale jest i tak super, choć w asx bardziej mi się podobała zmiana biegów), większa przestrzeń, więcej miejsca na bagaż, super image, lepsze wyposażenie, wykończenie jednak bardzo przyjemne chociaż więcej twardych plastików (nie piszcie o zarysowaniach bo o auto trzeba po prostu dbać), gorszy układ kierowniczy (wspomaganie ok ale za bardzo elektryczne) i jak dla mnie trochę dziwne pochylenie kierownicy. klima bardzo dobra, dwustrefowa i cicha !
niestety to koreańczyk i nie wiadomo co będzie po kilku latach eksploatacji, czy nie zacznie wszystko w nim skrzypieć (choć materiały wyglądają na solidne).
Powiem jedno, jeśli ktoś poważnie myślał o asx a mimo to miał dylematy, niech się uda do salonu kia na oględziny |
|
|
|
 |
ICECOOL
Forumowicz
|
Wysłany: 10-08-2010, 15:10 Re: Ludzie! Powstrzymajcie mnie bo zgrzeszę (z nową Sportage
|
|
|
color1 napisał/a: | ICECOOL napisał/a: | Jak w temacie.
Za:
2. Ładniejsze (IMHO).
3. Mocniejszy silnik (przysp. ciut lepsze, v max ciut gorsza, ale 140 KM dużo lepiej wygląda na papierze i powinna być sporo lepsza elastyczność). Nie wiem jak z tym ichnim GDI (ale GDI mam też obecnie w Galu i nie narzekam)?
4. Gwarancja.
Przeciw:
1.KIA
Interesuje mnie 1.6 i 2 WD.
Help!
|
Ja po obejrzeniu i przejechaniu nową Sportage już nie chcę nawet spojrzeć w stronę ASX... Jakby Cię to interesowało, to next year mają się pojawić silniki diesla 'hi power' (albo jeszcze pod koniec tego) czyli te samy co montowane obecnie w Hyundai ix35 (184 KM)
Nie było mi dane przejechać się niestety benzyną 2.0 bo jeszcze ich nie ma do jazd próbnych.
Natomiast moje odczucia są następujące: kia bardzo stabilne zawieszenie (nie buja jak asx, nie nurkuje przy hamowaniu) twardsze ale chyba minimalnie głośniejsze tylne, przy 130 w ogolę nie czuć prędkości (mimo ze 136 km przyzwoicie ciągnie, choć mogłoby być ciut lepiej no i trochę głośniejsza praca silnika niż w asx mivec), całkiem precyzyjna skrzynia biegów (mogłaby mieć krótsze przełożenia ale jest i tak super, choć w asx bardziej mi się podobała zmiana biegów), większa przestrzeń, więcej miejsca na bagaż, super image, lepsze wyposażenie, wykończenie jednak bardzo przyjemne chociaż więcej twardych plastików (nie piszcie o zarysowaniach bo o auto trzeba po prostu dbać), gorszy układ kierowniczy (wspomaganie ok ale za bardzo elektryczne) i jak dla mnie trochę dziwne pochylenie kierownicy. klima bardzo dobra, dwustrefowa i cicha !
niestety to koreańczyk i nie wiadomo co będzie po kilku latach eksploatacji, czy nie zacznie wszystko w nim skrzypieć (choć materiały wyglądają na solidne).
Powiem jedno, jeśli ktoś poważnie myślał o asx a mimo to miał dylematy, niech się uda do salonu kia na oględziny |
Toś mnie powstrzymał
"niestety to koreańczyk i nie wiadomo co będzie po kilku latach eksploatacji" - to jest ten właśnie jedyny minus (ale poważny). Ale może warto "zaryzykować"? Mitsu też nie jest święte w tym temacie
Anyone else? |
|
|
|
 |
marpit
Forumowicz
Auto: berlingo
|
Wysłany: 10-08-2010, 15:47
|
|
|
Jeżeli ogólnie się podoba to warto by się zagłębić w warunki 7 lat gwarancji. Załóżmy, że będzie cały czas serwisowane. Czy zamierzasz dłużej nim jeździć? Pewnie ciężko przewidzieć czy będziesz zadowolony itd.
Ale.... mój mechanik robił ostatnio silnik w nowej avensis z przebiegiem 12 kkm. Remont 2000, właściciel powiedział, że nie będzie płacił za przeglądy ponad 1000 woli od razu ta kasę przeznaczyć na ewentualne naprawy. I co japoniec niby taki cacy? |
_________________ Coś tu będzie |
|
|
|
 |
ICECOOL
Forumowicz
|
Wysłany: 10-08-2010, 16:33
|
|
|
marpit napisał/a: | Jeżeli ogólnie się podoba to warto by się zagłębić w warunki 7 lat gwarancji. Załóżmy, że będzie cały czas serwisowane. Czy zamierzasz dłużej nim jeździć? Pewnie ciężko przewidzieć czy będziesz zadowolony itd.
Ale.... mój mechanik robił ostatnio silnik w nowej avensis z przebiegiem 12 kkm. Remont 2000, właściciel powiedział, że nie będzie płacił za przeglądy ponad 1000 woli od razu ta kasę przeznaczyć na ewentualne naprawy. I co japoniec niby taki cacy? |
Myślę, że 7 lat spokojnie będzie eksploatowany. Ja parę, a potem oddam żonie a sobie kupię Evo |
|
|
|
 |
color1
Forumowicz
|
Wysłany: 10-08-2010, 21:57
|
|
|
marpit napisał/a: | Jeżeli ogólnie się podoba to warto by się zagłębić w warunki 7 lat gwarancji.
|
niestety 7 lat gwarancji to też tylko w reklamach, polecam doczytać co i na ile dają, nie wiadomo jakie są normatywy zużycia na poszczególne części.
podstawowa 7 lat, powloka lakierowa już tylko 5 lat, czesci zamienne 2 lata, wyposazenie audio 3 lata.
w folderze stoi:
"Gwarancja polega na bezpłatnej naprawie lub wymianie niesprawnego elementu
lub podzespołu pojazdu, którego niesprawność wynika z wady wykonawczej lub montażowej w procesie produkcyjnym. Gwarancji nie podlegają niesprawności wynikające ze zużycia eksploatacyjnego elementów pojazdu i wszelkich uszkodzeń nie mających związku z wadami powstałymi w procesie produkcji."
- tak więc jeśli co pół roku beda pojawiac sie luzy na koncowkach, co rok padac wahacze, przekladnia kierownicza po dwoch latach bedzie nadawac sie do regeneracji to zapomniec chyba trzeba bedzie o bezplatnym serwisie. a ostatnie zdanie, już w ogole daje szerokie pole do popisu... zastanawiam sie wiec co daje te 7 lat gwarancji poza obowiazkowymi przegladami co 15 kkm ? już wolałbym 3 lata, niezależnie od wszystkiego i bez "gwiazdek" |
|
|
|
 |
kuzi [Usunięty]
|
Wysłany: 11-08-2010, 02:02 Re: Ludzie! Powstrzymajcie mnie bo zgrzeszę (z nową Sportage
|
|
|
ICECOOL napisał/a: | "niestety to koreańczyk i nie wiadomo co będzie po kilku latach eksploatacji" - to jest ten właśnie jedyny minus (ale poważny). Ale może warto "zaryzykować"? Mitsu też nie jest święte w tym temacie |
Wiem, że KIA i Hyundai polepszyło się nieco w tej kwestii, ale... w 2000 moi rodzice zakupili nowego Hyundaia Accenta 1,3 84KM. Samochód bardzo ładny, dość komfortowy z dużym bagażnikiem i naprawdę mocnym silnikiem jak na niewielką masę pojazdu.
Wszystko fajnie, pięknie, ale nie było chyba rzeczy, której nie wymieniono w tym samochodzie. Inwestycja w zawieszenie była co rok - zawsze bezpośrednio po zimie i mniej więcej podczas wakacji. Silnik mimo małego przebiegu (w 2009 roku sprzedany z przebiegiem 100.000km) już w granicach 80.000 zaczął mocno tracić moc (V-Max spadła z licznikowego 190km/h do 140km/h). Myślę, że przykładów mógłbym podać o wiele więcej, ale jest już bardzo późno i umysł zaczyna wysiadać. Samochód w dniu sprzedaży miał plik rachunków i faktur grubszy od samej książki serwisowej.
Reasumując: ładne są, na papierze wszystko wygląda pięknie, ale ja samochodu marki Hyundai ani Kia nikomu nie polecę... |
|
|
|
 |
color1
Forumowicz
|
Wysłany: 11-08-2010, 03:30 Re: Ludzie! Powstrzymajcie mnie bo zgrzeszę (z nową Sportage
|
|
|
enanthate napisał/a: | Wiem, że KIA i Hyundai polepszyło się nieco w tej kwestii, ale... w 2000 moi rodzice zakupili nowego Hyundaia Accenta 1,3 84KM. Samochód bardzo ładny, dość komfortowy z dużym bagażnikiem i naprawdę mocnym silnikiem jak na niewielką masę pojazdu. |
mógłbym w tym miejscu zacytować "Nie mieszajmy dwóch różnych systemów walutowych, nie bądźmy Peweksami"
dobrze że zaznaczyłeś, że chodziło o rok 2000, w tych samych latach ja nabywałem koreańczyka i na dzień dzisiejszy przed wyborem auta sam sobie zastrzegłem, że nigdy więcej... ale bądźmy realistami, koncern hyundai/kia jest czwartym na świecie producentem samochodów a to o czymś świadczy. nowa sportage nie należny też do tanich samochodów bo jest cenowo prawie na równi z asx'em ale oferuje trochę więcej niż mitsu - ja bym ją bardziej porównał do outlandera i w zestawieniu z nim, różnica w cenie faktycznie idzie w parze z jakością... tak czy inaczej, oferta kii jest bardzo dobra. oglądałem auto już 3 razy, dwa razy jazda i powiem szczerze, podoba mi się coraz bardziej... akurat w moim przypadku, kupuje samochód na 2-3 lata (max 4) wiec może nie będzie mi dane zbyt wiele razy odwiedzać serwisu, zwłaszcza ze roczne przebiegi będę miał na prawdę znikome.
p/s no i nie zapominajmy, że to forum mitsu |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
|
Wysłany: 11-08-2010, 07:45
|
|
|
A ja już wiem gdzie KIA zaoszczędziła żeby mieć konkurencyjną cenę. Otóż np. W Soul'u nie ma przedniej szyby atermicznej. I już parę stówek zostaje w łapach koncernu Ciekawe co jeszcze znajdę podczas eksploatacji przez mojego teścia. |
|
 |
ICECOOL
Forumowicz
|
Wysłany: 11-08-2010, 09:19
|
|
|
cns80 napisał/a: | A ja już wiem gdzie KIA zaoszczędziła żeby mieć konkurencyjną cenę. Otóż np. W Soul'u nie ma przedniej szyby atermicznej. I już parę stówek zostaje w łapach koncernu Ciekawe co jeszcze znajdę podczas eksploatacji przez mojego teścia. |
Akurat jeżeli chodzi o szybę atermiczną to nie jest chyba tak, że każdy nowy samochód jest w nią wyposażony?
PS. Mój papa wczoraj kupił sobie Dacię Duster i pieje z zachwytu (mimo, że na razie ogląda ją tylko w wyświechtanym już folderze , bo dostanie ją w grudniu )
I powiedział mi, że ta kijanka jest duużo brzydsza od jego pięknego Dustera (serio!)
A, i dał za niego 73 tysie! Doładował do najdroższej wersji wszystkie systemy, które fabryka daje, a i tak nie chciał uwierzyć, że to jest mniej niż np. ta Sportage ma w standardzie
Pytam się "jaki wziąłeś silnik?" Odp. "najmocniejszego diesela. Patrzę - ten "najmocniejszy" to 1.5 110 i 12.5 do setki
http://www.dacia.pl/gama-...&userPriceType=
+alarm i czujniki park. |
Ostatnio zmieniony przez ICECOOL 11-08-2010, 09:45, w całości zmieniany 9 razy |
|
|
|
 |
cns80

|
Wysłany: 11-08-2010, 09:22
|
|
|
Większość samochodów, które mają przynajmniej średnie wyposażenie ją ma. W biednej wersji to ja rozumiem że jej nie ma, ale już w wyższej to jestem zdziwiony. Podobno w najwyższej też jej nie ma |
|
 |
color1
Forumowicz
|
Wysłany: 11-08-2010, 13:38
|
|
|
cns80 napisał/a: | Większość samochodów, które mają przynajmniej średnie wyposażenie ją ma. W biednej wersji to ja rozumiem że jej nie ma, ale już w wyższej to jestem zdziwiony. Podobno w najwyższej też jej nie ma |
handlowiec zeznaje, że w kii sportage przednia szyba jest atermiczna, za to (moje rozczarowanie, myślałem, że jest jak w fordach i mazdach) podgrzewanie przedniej szyby tylko na wysokości wycieraczek (czyli odmrażacz wycieraczek) |
|
|
|
 |
marpit
Forumowicz
Auto: berlingo
|
Wysłany: 11-08-2010, 13:42
|
|
|
color1, Nie sprawdzałem gwarancje którą daje kia, ale jest ona na pewno na tych samych zasadach co u reszty. praktycznie wszystko da się podciągnąć pod winę użytkownika A i tak w większości przypadków usłyszymy nie i dopiero trzeba się upomnieć o swoje.
Tutaj szczęście do bezawaryjności ma większe znaczenie niż marka. |
_________________ Coś tu będzie |
|
|
|
 |
ICECOOL
Forumowicz
|
Wysłany: 11-08-2010, 14:11
|
|
|
MITSUBISHI_WRC napisał/a: | ICECOOL ja cię nie powstrzymam ale zaproponuje produkt Made In Japan: http://www.toyota.pl/cars...iser/index.aspx
W tej klasie samochodów wybrałbym właśnie Toyotę, serce mówi Mitsubishi a rozum Toyka. |
Hmm. Troszku mały jak za tę samą cenę. Silnik słabiutki (jak w tym Dusterze), a bagażnik jest, a jakoby go nie było
Akurat Urban (!) Cruiser nie ma szans IMHO w starciu z Asx, a co dopiero z "New Sportage"
PS. Mam 2 dzieci - muszą się chopy (+żona +bagaże) gdzieś zmieścić |
|
|
|
 |
cns80

|
Wysłany: 11-08-2010, 14:48
|
|
|
ICECOOL napisał/a: | Akurat Urban (!) Cruiser nie ma szans IMHO w starciu z Asx, a co dopiero z "New Sportage" | Dokładnie. Akurat ta Toyota nie ma szans w starciu z niczym Wyjątkowe nieporozumienie. Albo przegra wymiarami, albo silnikiem, albo ceną. |
|
 |
|
|