Przesunięty przez: roch_27 16-08-2007, 23:34 |
Świst wiatru przy wiekszych predkosciach |
Autor |
Wiadomość |
bokciu [Usunięty]
|
Wysłany: 28-09-2006, 21:36 Świst wiatru przy wiekszych predkosciach
|
|
|
Witam
Mam pewien problem.
Poczas jazdy z iweksza predkoscia ,czyli powyzej 90 km/h
zaczyna swiszczec wiatr z moich drzwi.Robi sie to dosyc uciazliwe tym bardziej ,ze jadac np. 110 km/h auto jest bardzo ciche i praktycznie nic nie slychac oprocz meczacego swistu.
Na dodatke nie umiem tego zlokalizowac czy to drzwi zle dolegaja ,czy moze szyba a moze jakies zawirowania na loczeniu jednych drzwi z drugimi powstaja.
Wrazenie jest takie jak by szyba byla 1-2 mm uchylona.
Zaznaczam ,ze samochod bezwypadkowy (znam jego historie) a uszczelki wszystkie idealne.
Ktos sugerowal mi ,zeby drzwi lekko nagiac bo powstaja zawirowania....
Moze ktos z Was spotkal sie kiedys z czym podobnym
Za rady i sugestie z gory dziekuje
pozdr. |
|
|
|
 |
Amator Galanta [Usunięty]
|
Wysłany: 29-09-2006, 10:14
|
|
|
Trudno tu coś radzić, nie mam takiego problemu.
Miałem coś podobnego w poprzednim aucie- szyba się nie domykała i pomagalo ręcznę dopchnięcie podczas zamykania szyby.
Mechanior pomógł mi wtedy w ten sposób , że psiknął sprayem silikonowym na uszczelkę po której się przesuwa szyba i zaczeło to lepiej wspolpracować.
W ogóle polecam wam takie spraye na uszczelki- świetnie konserwują nie tylko gumę ale i plastiki - nawet takie wyblakłe odzyskuja głębszy kolor i połysk |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 29-09-2006, 10:27
|
|
|
w carismach i space starach problemem swistow to zgrzew uszczelki w narozniku przy slupku srodkowym - poprostu w tym miejscu uszczelka nie przylega do drzwi jak w pozostalych i wlasnie przy predkosciach w trasie slyszy sie pewnie swisty - ja to rozwiazalem dajac w naroznik wezyk gumowy dl. ok 10cm tak zeby uszczelka byla bardziej docisnieta do drzwi |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
roch_27
moderator Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 70 razy Dołączył: 05 Paź 2005 Posty: 2581 Skąd: POznań
|
Wysłany: 29-09-2006, 10:34
|
|
|
Moga to być uszczelki na drzwiach lub uszczelka wokół szyby.
Jednak mam jeszcze pytanie do Ciebie bokciu, czy masz może szyberdach
Bo jeżeli tak to sprawdź czy szum wiatru słychać przy otwartej (odsłoniętej) "zasłonce" na szyberdach. Jeżeli tak to moze być własnie uszczelka szyberdachu
pozdro |
_________________ Legnum VR-4 Type S Twin Turbo - 26.01.12r - accident
ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju
 |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Pomógł: 74 razy Dołączył: 03 Mar 2006 Posty: 12275 Skąd: Gdańsk
|
|
|
|
 |
bokciu [Usunięty]
|
Wysłany: 29-09-2006, 16:14
|
|
|
roch_27 napisał/a: | Jednak mam jeszcze pytanie do Ciebie bokciu, czy masz może szyberdach |
Nie mam.Ale ewidentnie slychac wlasnie ze slupka,moze to ten naroznik wlasnie.
A co powiecie o lekkim dociagnieciu drzwi na zamku? |
|
|
|
 |
roch_27
moderator Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 70 razy Dołączył: 05 Paź 2005 Posty: 2581 Skąd: POznań
|
Wysłany: 29-09-2006, 16:46
|
|
|
bokciu napisał/a: | A co powiecie o lekkim dociagnieciu drzwi na zamku? | możesz spróbowac
Zwróć uwagę jeszcze na jedną rzecz, mianowicie czy uszczelka prawidołowo jest osadzona w prowadnicach, czy przypadkiem nie odstaje gdzieś
pozdro |
_________________ Legnum VR-4 Type S Twin Turbo - 26.01.12r - accident
ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju
 |
|
|
|
 |
bokciu [Usunięty]
|
Wysłany: 29-09-2006, 18:08
|
|
|
Matejko napisał/a: | ja to rozwiazalem dajac w naroznik wezyk gumowy dl. ok 10cm tak zeby uszczelka byla bardziej docisnieta do drzwi |
Dales go pod uszczelke ktora jest na samochodzie czy pod tą ktora jest na drzwiach?
Chodzi Ci o zgrzew na drzwiach czy tez na samochodzie?
roch_27 napisał/a: | Zwróć uwagę jeszcze na jedną rzecz, mianowicie czy uszczelka prawidołowo jest osadzona w prowadnicach, czy przypadkiem nie odstaje gdzieś |
jest idealnie |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 29-09-2006, 19:02
|
|
|
uszczelka przy slupku no to wiadomo ze chodzi o te na samochodzie |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
stani78
Mitsumaniak
Auto: Galant E33A 2.0 GLSi 92r
Pomógł: 4 razy Dołączył: 22 Sie 2006 Posty: 132 Skąd: szczecin
|
Wysłany: 29-09-2006, 19:38 Świst wiatru
|
|
|
Witam. mam pytanie jak pokrywają się drzwi przy dachu i jakie są szpary wokół tych drzwi (czy są równe na około). Jerzeli tak to przeregulował bym drzwi na wórnym zawiasie około 2mm w kierunku słupka. |
|
|
|
 |
bokciu [Usunięty]
|
Wysłany: 29-09-2006, 22:58
|
|
|
stani78 napisał/a: | Jerzeli tak to przeregulował bym drzwi na wórnym zawiasie około 2mm w kierunku słupka. |
czyli przyblizyl je do tylnych(zmniejszyl szpare miedzy jednymi drzwiami a drugimi)?
O to Ci chodzilo?
[ Dodano: 29-09-2006, 23:03 ]
Matejko napisał/a: | ja to rozwiazalem dajac w naroznik wezyk gumowy dl. ok 10cm |
Czyli poprostu wypelniles ten rog zeby byl grubszy?
Rozumiem ,ze podlozyles go pod uszczelke tak ,ze tego nie widac.
Musz tez tak zrobic z tym ,ze w galancie jest troche inaczej.Wezyk nie wystarczy,trzeba wyciac kawalek gumy i podlozyz pod caly rog.... |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 30-09-2006, 09:16
|
|
|
bym musial zdjecie zrobic, dokladnie to wyglada tak ze jak odginam ten rog to tam jest pusta przestrzen to w te pusta przestrzen podlozylem tego wezyka i powsuwalem go w uszczelke tak zeby nie wypadl - zrobie pozniej zdjecie |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
|
|
|
 |
bokciu [Usunięty]
|
Wysłany: 30-09-2006, 09:52
|
|
|
Matejko napisał/a: | dokladnie to wyglada tak ze jak odginam ten rog to tam jest pusta przestrzen to w te pusta przestrzen podlozylem tego wezyka |
No no ...dokladnie tak jak piszesz.Z tym ,ze ten wezyk ktory wlozylem jest zdecydowanie za maly .Wkomponowal sie ladnie wiel nie pomogl.Ta przestrzen jest tam poprostu zbyt duza i trzeba ja całą wypelnic.Wytnie z detki rowerowej taki wiekszy kawalek i tam go upchne .Zobaczymy jakie beda efekty. |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 30-09-2006, 12:20
|
|
|
u mnie tak to wyglada, zdaje egzamin
jak za cienko to mozesz dokleic w naroznik uszczelki od okien - tez zda egzamin
PS.
sorry za niedomyty pazur grzebie przy hamulcach |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
|
|
|
 |
bokciu [Usunięty]
|
Wysłany: 30-09-2006, 13:11
|
|
|
heheh
wielkie dzieki.Wlasnie tak samo zrobilem z tym ,ze musze wsadzic grubszy ten wezyk.
pozdr.
[ Dodano: 30-09-2006, 23:17 ]
No cóż....wlozylem tak sporo gumy z detki ,uformowalem w rulonik i ladnie sie wkomponowala.nawet teraz przyu otwartych drzwiach lekko odstaje wiec jak je zamykam powinno mocno dociskac.
Ale niestety .....dalej swiszczy.Jest to denerwujace bo w takim aucie tej klasy gdzie naprawqde jest cicho podczas jazdy taki feler.
Do 100 km jest znosnie ale powyzej zaczyna sie to nasilac znacznie.
chyba ,ze napcham tej gumy jeszcze wiecej.
I mowisz ,ze zdalo egzamin,ale faktycznie calkowice ucichlo??? |
|
|
|
 |
|