|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Drgania grzechotkowe tarczy sprzęgła :) |
Autor |
Wiadomość |
Tenogr
Forumowicz
Auto: L200 HP, GV 2.0HDI, SJ417
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 03-08-2010, 14:05 Drgania grzechotkowe tarczy sprzęgła :)
|
|
|
Witam.
W trakcie jazdy słychać w moim L200 grzechotanie. Na niskich biegach mniej, na 5 przy niskich obrotach gdy nie zagłusza ich silnik, więcej. Grzechotanie słychać również gdy samochód stoi z zapalonym silnikiem na luzie. Gdy wcisnę sprzęgło, grzechotać przestaje. Brzmi to jakby w skrzyni nie było oleju i zębatki pracowały na sucho. Jadę do serwisu. Szef serwisu wsiada do samochodu, odpala, wciska sprzęgło, puszcza, wciska, puszcza, wciska, puszcza... Trochę już zniecierpliwiony pytam czy wie co to tak grzechocze a on na to "eee....yyy...to wie pan jest, to są drgania grzechotkowe tarczy sprzęgła. Każdy L200 to ma. Pan ma jeszcze szczęście że tu są takie ciche".
Jeżeli koledzy też usłyszą grzechotanie skrzyni to proszę się absolutnie nie przejmować, TTTM .
Pozdrawiam.: ) |
|
|
|
 |
mirekbdeblin
Forumowicz
Auto: volvo v40
Pomógł: 4 razy Dołączył: 04 Maj 2009 Posty: 177 Skąd: Dęblin
|
Wysłany: 03-08-2010, 22:40
|
|
|
Witam,
Z Twojego opisu wynika że padło łożysko oporowe wysisku sprzęgła lub łożysko wałka sprzęgłowego.
Pozdrawiam eee---yyy |
|
|
|
 |
Tenogr
Forumowicz
Auto: L200 HP, GV 2.0HDI, SJ417
|
Wysłany: 03-08-2010, 23:44
|
|
|
Po przejechaniu 700 km ?!?!?
Ciekaw jestem co wysiądzie gdy przejadę 1500, a o 5000 km aż się boje myśleć. |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 03-08-2010, 23:52
|
|
|
L200 między 2000-2005 tak miały w standardzie, 2 razy szukaliśmy co tak robi, łącznie z wymianą sprzęgła, skrzyni itd. Odpuściliśmy dopiero jak któreś z kolei przyjechało z takimi samymi objawami. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
johnson
Forumowicz
Auto: L200
|
Wysłany: 05-08-2010, 11:41
|
|
|
moje l200 z 2007 tez tak ma, piszczy, grzechocze, wg serwisu standard, widze ze nie tylko ja mam grzechotnika |
|
|
|
 |
mirekbdeblin
Forumowicz
Auto: volvo v40
Pomógł: 4 razy Dołączył: 04 Maj 2009 Posty: 177 Skąd: Dęblin
|
Wysłany: 05-08-2010, 22:04
|
|
|
Witam,
Panowie ja bym polecił kontakt w serwisie fiata kiedyś tak było z fiatem okazało się że źle wyważone były koła zamachowe silnika i wymieniano w ramach gwarancji. że ten typ tak ma to nie uzaadnienie tylko wada fabryczna, którąproducent a w tym przypadku serwis ,który jest przedstawicielem producenta powinien usunąć usterkę. w innym przypadku można ubiegać się ozwrot kasy. Tylko trzeba to uzasadnić opinią biegłego.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
HugoOrmo
Forumowicz Was? Kielbasa i Kwas

Auto: L200 '07 Chip 167KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 05 Gru 2007 Posty: 460 Skąd: Frei Stadt Danzig
|
Wysłany: 12-08-2010, 18:01
|
|
|
bylo juz na forum o tym i L200 po 2006 tak ma, mozna wymieniac, regulowac, smarowac i nic...u mnie w czasie jazdy nie slychac i na zimnym tez nie, ale zainteresowanym polecam stanac przed okienkiem restauracji pod arkadami (Mc Drive) i ponaciskac sprzeglo, ludki sie odwracaja a efekt terkotania spotegowany sciana po lewej stronie brzmi rewelacyjnie...
P.S.
fajna ta nazwa drgania grzechotkowe, szkoda, ze nie np. indukcyjnie wzbudzane drgania harmoniczne we wtornym polu elektronowym generatora Freigaba |
_________________ Kazio i Izabel = WNMPSG - Wielka Nieskonczona Milosc Po Sam Grob
 |
|
|
|
 |
|
|