|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Padła skrzynia biegów |
Autor |
Wiadomość |
tomak
Nowy Forumowicz
Auto: Sigma Kombi 12V
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 04-08-2010, 00:00 Padła skrzynia biegów
|
|
|
Drodzy koledzy i koleżanki
No i tak, niestety od kiedy kupiłem moją Sigmę bieg wsteczny wyskakiwał, zwłaszcza na nierównościach albo na śniegu i pod górkę. Ale jakoś dawało się jeździć.
Od dwóch dni wypada mi dwójka i to ma maksa właściwie nie można na niej jeździć.
Szukam różnych rozwiązań a średnio się znam na tym bo to mój pierwszy samochód.
Doraźnie w JAPAN AUTO w Warszawie powiedzieli, że padły synchronizatory w skrzyni i cała jest do wymiany, bo nie ma sensu jej naprawiać ze względy na koszty.
Ale i tak nie mają pod ręka żadnej - może za dwa tygodnie a może i dłużej.
Druga opcja - znalazłem pod Częstochową zakład - regenerują skrzynie. Facet powiedział mi, że to potrwa dwa dni. Mogę wymontować i przysłać skrzynie albo pojechać i zostawić samochód.
No i nie wiem czy to wyczerpuje opcje i czy warto w coś takiego wchodzić. Skądinąd facet sensownie mi argumentował, żeby nie wymieniać skrzyni bo przecież dostępne są tylko używane minimum 14 letnie i nie mam gwarancji, że za chwilę nie pójdzie tak samo jak ta obecna.
W każdym razie nie wyobrażam sobie przestać jeździć Sigmą i utknąć na takiej rzeczy a doświadczenia nie starcza... |
|
|
|
 |
lukasz12
Mitsumaniak prof. dr hab ;-)

Auto: Sigma 24V '95 / 24V EXE '94
Pomógł: 51 razy Dołączył: 16 Sie 2006 Posty: 2498 Skąd: Warszawa/Biecz/Piastów
|
Wysłany: 04-08-2010, 00:46
|
|
|
Tutaj jest rozwiązanie - może niezbyt tanie, ale godne uwagi jeśli chcesz mieć pewność...
http://forum.mitsumaniaki...p=722307#722307 |
_________________ Uprzejmie informuję, że nie udzielam porad przez PW/E-mail - do odwołania. Dziękuję za uwagę
"Natomiast wrażenia z jazdy 12V a 24V są niestety nieporównywalne " (C) Chi-Man 2006
Update 06/2011: Ale 12V w manualu może być i nawet całkiem fajnie murczy
Update 10/2011: 12V mruczy jeszcze fajniej (bo ma oryginalny wydech)...i wróciła do łask
Update 11/2011: 12V jest OK, ale przydałoby się jednak więcej mocy na autostradzie
Update 03/2012: Zdrowe 24V mruczy i dostarcza sporo radości przy manualu
 |
|
|
|
 |
tomak
Nowy Forumowicz
Auto: Sigma Kombi 12V
|
Wysłany: 11-08-2010, 15:23
|
|
|
Na razie jestem umówiony pod ta Częstochową i chyba na regeneracje.
Chyba, że ktoś ma z was jakiś dostęp do całej skrzyni.
A propos czy skrzynia z 24V pasuje do 12-tki? |
|
|
|
 |
zbyszek05
Forumowicz balcer
Auto: mitsubishi sigma 3.0 v6 24 M/T
Pomógł: 15 razy Dołączył: 04 Cze 2007 Posty: 1236 Skąd: Zambrow
|
Wysłany: 12-08-2010, 20:43
|
|
|
Temat opisany - szukaj a znajdziesz . |
_________________ 6g72 - DOHC - sprzedana - ale rozgladam się za następną Obecnie Yaris 1.5 VVT-i turbosport 150KM
 |
|
|
|
 |
|
|