Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EAxx] Wysokie spalanie gazu
Autor Wiadomość
OBERST 
Mitsumaniak

Auto: Mazda 6 GH 2.5
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 13-08-2010, 19:14   [EAxx] Wysokie spalanie gazu

Witam forumowiczów
Założyłem do świeżo zakupionego gala instalację gazową BRC i auto spala mi średnio 17 l gazu co może być przyczyną tak dużego spalania ?
Gazer u którego zakładałem instalacje powiedział że wszystko jest ok! I żebym sprawdził ile auto pali na benzynie ( jeszcze nie sprawdzałem :) ale po kupnie auta zatankowałem je za 100 zł ( było na rezerwie )i po zrobieniu jakiś 120 km zapaliła się kontrolka od paliwa.
Czy to może być wina sondy lambda ?
Siedzę na forum i czytam od dwóch dni i już sam nie wiem co może być przyczyną.
Na zimnym silniku zaraz po przełączeniu się na gaz podczas ruszania autko delikatnie się dławi . Zdarzyło mi się dwa razy że po wkręceniu go do prawie 6000 obrotów i przerzuceniu na wyższy bieg poczułem zapach gazu w aucie.
POMOCY!!!

Moja Galeria
Ostatnio zmieniony przez Owczar 31-08-2010, 18:35, w całości zmieniany 2 razy  

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 13-08-2010, 19:24   

Jedź na stacje diagnostyczną, na analize spalin, oraz badanie szczelności instalacji gazowej.

Napisz co wyszło na analizatorze.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

jogi_08521 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant 2.0 97r
Wysłany: 13-08-2010, 22:38   

Ja mam stag4 i w mieście pali mi 16.5l

OBERST 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-08-2010, 23:53   

jogi_08521 napisał/a:
Ja mam stag4 i w mieście pali mi 16.5l

Być może się mylę ale jak na 2.0 litrowy silnik to chyba troszkę za dużo .

Moja Galeria

Szwagroz 
Forumowicz

Auto: Galant, 2,0 elegance
Wysłany: 14-08-2010, 08:07   

120 km za 100 zeta to trochę koszmar, ja na bęzynie za 100 zeta robiłem w granicach 250-260 km (w koło komina), teraz mam gaz od 2 dni stag 4, przejechane na razie na nim jakieś 45 km więc nie mogę powiedzieć ile pali, kontrolki ciągle pokazują że jest full w baku. Mam nadzieję że będzie to w granicach 10 litrów

trawkins
[Usunięty]

Wysłany: 14-08-2010, 08:30   

Mój automat 2.5 pali do 13 litrów w mieście instalacja 2-gen , znajomego 2.0 pali tyle samo na sekwencji :D

Benzyny tez dużo pali, jak byś miał VR-4 :D

endriu323f 
Mitsumaniak

Auto: OUTLANDER 2.0T
Wysłany: 14-08-2010, 09:55   

Zmien gazownika mi pali średnio 11l gazu instalacja stag 4, silnik 2l. a jak czujesz zapach gazu w samochodzie to nie czekaj i jedz na sprawdzenie szczelnosci instalacji ,

radek79 
Mitsumaniak

Auto: x5
Wysłany: 14-08-2010, 10:12   

witam przyczyny wysokiego spalania trzeba szukać w sondzie lambda lub przepływomierzu jak będzie uszkodzony też będzie więcej palić
moje http://forum.mitsumaniaki...1458294#1458294

m6riano 
Mitsumaniak
Użytkownik zbanowany

Auto: EA2W,98r,136KM,LPG 446tkm
Wysłany: 14-08-2010, 12:33   

mi pali od 11 do 14 litrów(miasto, korki, klima) 16 czy 17 to zdecydowanie za dużo tym bardziej jak na świeżą instalke

OBERST 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-08-2010, 23:05   

radek79 napisał/a:
witam przyczyny wysokiego spalania trzeba szukać w sondzie lambda lub przepływomierzu jak będzie uszkodzony też będzie więcej palić

Witam
Jak sprawdzić że wina leży po stronie sondy lambda czy też przepływomierza ?

[ Dodano: 14-08-2010, 23:07 ]
robertdg napisał/a:
Jedź na stacje diagnostyczną, na analize spalin, oraz badanie szczelności instalacji gazowej.

Napisz co wyszło na analizatorze.

W poniedziałek po pracy podjadę i dam znać .
Pozdrawiam

Moja Galeria

mar111cin 
Forumowicz

Auto: galant 2.5 V6 '03
Wysłany: 15-08-2010, 12:01   

hmm galanty to wysokie spalanie mają chyba w dowód wbite..

u mnie w 2.5 V6 + tiptronic +IVgen Prins

jest tak żę wszystko działa ok, sondy były wymienione przeze mnie na uniwersalne NGK. według wykresów z OBD nawet działają. OBD nie ma żadnych błędów, na analizatorze spalin wychodzą poprawne wyniki, a mimo to w mieście spala mi jakieś 18-19l w mieście, na trasie ciężko zejść poniżej 12l. I ja się też pytam dlaczego? biorąc pod uwage że innym niby tak mało palą. Dodam jeszcze że na www.spritmonitor.de mój galant ma chyba najwyższe odnotowywane spalania... (i jakoś mnie to nie cieszy że prowadze w takim rankingu) Ktoś ma jakiś pomysł dlaczego tak?

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Wysłany: 15-08-2010, 12:28   

mar111cin, Niestety bywają takie sztuki, że fachowcy łamią ręce, bo choćby niewiadomo co i jak robili, silnik nie chce zejść poniżej pewnej normy spalania, a przeważnie dzieje się to z pro ekologicznymi silnikami (nic innego jak nabijanie kabzy urzędasom i branży automotive), u Ciebie mógłbym podejrzewać przepływke, wartałoby to sprawdzić, poprzeglądać skany i porównać ze skanami innego/podobnego auta, mój znajomy tak miał w Volvie, gdzie z opinii innych uzytkowników, auto paliło im około 7-7,5 litra ON/100km, a jego najniższe spalanie było w granicach 10litrów ON/100km (a trasie przy jeździe nie przekraczającej 110km/h), a najwyższe w granicach 16litrów ON/100km. Serwis zaczął od wymiany softu, skończyło się na wymianie niemalże całego układu paliwowego, niestety efekty były mizerne i auto pozostało bez właściciela.

Droper 
Forumowicz

Auto: Galant Avance Sedan '00
Wysłany: 15-08-2010, 13:46   

mar111cin napisał/a:
hmm galanty to wysokie spalanie mają chyba w dowód wbite..

u mnie w 2.5 V6 + tiptronic +IVgen Prins

jest tak żę wszystko działa ok, sondy były wymienione przeze mnie na uniwersalne NGK. według wykresów z OBD nawet działają. OBD nie ma żadnych błędów, na analizatorze spalin wychodzą poprawne wyniki, a mimo to w mieście spala mi jakieś 18-19l w mieście, na trasie ciężko zejść poniżej 12l. I ja się też pytam dlaczego? biorąc pod uwage że innym niby tak mało palą. Dodam jeszcze że na www.spritmonitor.de mój galant ma chyba najwyższe odnotowywane spalania... (i jakoś mnie to nie cieszy że prowadze w takim rankingu) Ktoś ma jakiś pomysł dlaczego tak?

Prins to wg fachmenów rewelacyjne wtryskiwacze, dobry reduktor i baaaardzo słaba elektronika (sterownik). Dlatego m.in. polski Stag (sterownik) tak zrewolucjonizował nasz lokalny rynek LPG, bo pozwala z niekiedy bardzo kiepskimi podzespołami (wtryskiwacze, reduktor) stworzyć akceptowalny setup. Proponuje podzielić się swoimi pytaniami na forum LPG i może ktoś z wiedzą Ci profesjonalnie doradzi :)

mar111cin 
Forumowicz

Auto: galant 2.5 V6 '03
Wysłany: 15-08-2010, 13:47   

Robert, właśnie mi się wydaje, że jakby coś nie tak by było z przepływką, to zaraz OBD by błąd wywaliło, a natomiast sondy lambda powinny wtedy korygować jej prace (no chyba że się myle)

co śmieszne jeżeli patrzeć na emisje CO2 to wychodzi na gazie taka jak podaje producent (plus nadwyżka w postaci emisji ze spalania Pb)

co do ekologiczności aut, hmm właśnie jak tak zaczełem szukać dlaczego tyle pali, to zauważyłem że silniki 161koni mają średnio większe spalania od tych starszych 163konnych.

wysokie spalanie w mieście tłumaczyłem sobie tak, producent podaje że silnik w mieście pali niecałe 14l , do tego dodać 10% ze względu na to że autem się jeździ, a nie głaska pedał gazu, no i to że automat musi więcej spalić, a potem jeszcze dodać 20% ze względu na gaz (to chyba z jego kaloryczności wychodzi) i stąd wychodzi faktycznie te 18-19l w mieście :(

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Wysłany: 15-08-2010, 14:00   

mar111cin, spotykałem się z przypadkami, gdzie ECU nie rejestrowało niezgodności pracy przepływki, a po jej zamianie, następywała poprawa, nie namawiam, Cię abys ładował kolejne tysiące w samochód, ale jak masz mozliwość, spróbował podmienić i sprawdzić, i w życiu bym sobie tego tak nie tłumaczył:
mar111cin napisał/a:
wysokie spalanie w mieście tłumaczyłem sobie tak, producent podaje że silnik w mieście pali niecałe 14l , do tego dodać 10% ze względu na to że autem się jeździ, a nie głaska pedał gazu, no i to że automat musi więcej spalić, a potem jeszcze dodać 20% ze względu na gaz (to chyba z jego kaloryczności wychodzi) i stąd wychodzi faktycznie te 18-19l w mieście :(
bo moj bracik ma w samochodzie niespełna 3.5l motor, tez na instalacji Prins i przy mojej jeździe to auto średnio spala w granicach 14-16l LPG/100km po mieście, jazda normalna, nie emerytalna, w dodatku auto w automacie i masa przebijajace Galanta, czesto załadowane po dach

Odpowiedz do tematu