Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Klimatyzacja, dziwna sprawa.
Autor Wiadomość
ratownik 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1,8 '96
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-07-2010, 13:32   Klimatyzacja, dziwna sprawa.

Witam, właśnie wróciłem z przeglądu klimy. I jestem trochę zaintrygowany pewną sprawą. Klima dotychczas chłodziła tyle o ile bez jakiegoś szału co do temperatury powietrza z nawiewów. Podczas przeglądu fachman stwierdził, że temperatura wynosi 10,5 stopnia Celsjusza zarówno przy otwartych jak i zamkniętych szybach (nie wiem jakie to ma znaczenie). Okazało się, że jest tylko 67% czynnika, klima sprawna, szczelna, ciśnienie dobrze trzyma. Uzupełniono czynnik, zmieniono olej w sprężarce. Przed uzupełnieniem wentylator klimy chodził cały czas, natomiast po- dochodził do temp. 10,4 (przy otwartych jak i zamkniętych szybach) i się wyłączał, natomiast przy 11 załączał się na nowo. Fachowiec stwierdził, że coś jest nie tak, bo zazwyczaj w Cari powinno być 8,8-9,2 stopnia Celsjusza. Coś tam przyłożył, jakieś dziwne urządzenie, efekt był taki, że obecnie wentylator klimy chodzi cały czas, nie wiem jak sprężarka wydaje mi się, że się wyłącza po osiągnięciu 10,2 stopnia Celsjusza, na eco 13,2. Fachman stwierdził, że nie warto ryzykować i na siłę obniżać o ten 1 stopień w dół bo można coś spie...ć, a tak jak działa to jest ok, zainkasował kasę i tyle.

Moje pytania: ile powinna wynosić temperatura chłodzenia? Czy coś z tą klimą jest nie tak? Jeżeli tak to co? Co myślicie o tej sprawie Panowie i Panie? Czytałem na forum to ludzie piszą że ich Carismy chłodzą do 6-7 stopni, sam już nie wiem. Proszę o sugestie.

Pozdrawiam.

Piszę poprawnie po polsku
.

siwek 
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6 GL + LPi, Mazda 6 2.0
Wysłany: 17-07-2010, 14:12   

Tak naprawdę powinna klima chłodzić do ok 6 stopni z groszami. Ostatnio byłe robić swoją klimę i moja chłodzi na eco ok 12,4 a na chodzącej cały czas do 8,8stopnia. Fachman też powiedział że powinna chłodzić ok 6 stopni z groszem ale nie ma co o te 2 stopnie walczyć bo można coś przekombinować.

ratownik 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1,8 '96
Wysłany: 17-07-2010, 14:26   

Ok, dzięki za podpowiedz z eco mam nie najgorzej, teraz zastanawiam się czy sprężarka niedomaga, ale wtedy nie trzymała by ciśnienia w układzie. Może tajemniczy osuszacz? Słyszałem taka wersje że jak jest stary to może powodować spadek jakości chłodzenia. Czy to prawda? Może warto te ~100 PLN zainwestować w wymianę.

Piszę poprawnie po polsku
.

buashko 
Nowy Forumowicz
blaszek

Auto: Carisma
Wysłany: 22-08-2010, 13:49   

zrób przegląd klimy u innego fachowca, bez urazy ale ile ludzi tyle pomysłów, może masz mimo uzupełnienia za niskie ciśnienie gazu chłodniczego ??

lotam 
Forumowicz

Auto: Carisma 1,6 2000 4G92
Wysłany: 24-08-2010, 11:10   

U mnie też około 8,5 stopnia, a tak z ciekawości czy fachowiec sprawdzał wymieniał/czyścił filtr kabinowy?

Jurek_Killer 
Forumowicz

Auto: Carisma GDI IX 1997
Wysłany: 24-08-2010, 11:24   

Panowie.....jakiś czas temu byłem swoja Cari na przeglądzie klimy. I jak czytam wasze parametry, i opinie fachmenów to chce mi się śmiać, nie wiem czy z was czy z siebie.
U mnie po nabiciu klimy, Pan kazał włączyć klimę na maxa. Miał ze sobą laserowy czujnik temp. Po przyłożeniu go do kratek, temperatura wystartowała od 10 stopni, ale po chwili zeszła do -6,25 stopni!!!!!!. Zapytałem się czy aby nie przesadza ten jego czujniczek.....usłyszałem w odpowiedzi że może dojść do -10.
Na pytanie dlaczego nie ma szronu na krateczkach wentylacyjnych, powiedział mi ze to za sprawą jakiegoś osuszacza. Prawdą jest że jak dam klimę na max cool to mam zimę w aucie.

Reasumując....nie mam pojęcia skąd wy macie temperatury po 8 stopni!!!!!!

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Wysłany: 26-08-2010, 09:53   

Jurek_Killer, pan ci naopowiadał bzdur, trzeba się było spytać czy ma świadectwo legalizacji miernika. Najbardziej wydajne klimatyzacje samochodowe dają 2-3°C. W mojej 11 letniej Carismie minimalna temperatura to 5,5-6,5°C (nadmienię, że mam świeżo legalizowany miernik).

ratownik, Sprawdź przekaźniki od klimatyzacji są 3 w puszce pod maską po stronie pasażera.

cronos2002 
Nowy Forumowicz

Auto: carisma 19 TD
Wysłany: 26-08-2010, 14:03   

Zgadza się te - 10 stopni to bzdura, kolego weź przyłóż do kratki nawiewu normalny termometr /nie laserowy/, jak będziesz miał 4 stopnie to jest super. Jeśli okaże się faktycznie że masz -10 stopni przy kratce nawiewu, to spokojnie możesz podać rekord do księgi Guinessa.
A osuszacz jest jednym z elementów układu klimatyzacji i "osusza" tylko i wyłącznie czynnik chłodniczy w obiegu klimatyzacji. Nie ma on żadnego kontaktu z chłodzonym powietrzem.

Jurek_Killer 
Forumowicz

Auto: Carisma GDI IX 1997
Wysłany: 26-08-2010, 21:09   

Jak dobrze że ja WAS tutaj mam :D Tak właśnie myślałem, że zostałem nabity w butelkę.
Wobec tego trzeba zmierzyć normalnym, jakimś pokojowym z sondą ile on mi tam dmucha....

Brikston 
Forumowicz

Auto: Carisma 2001 1.8 GDI Avance
Wysłany: 28-08-2010, 11:04   

mi zaraz po nabiciu klimy zmierzyl gosc normalnym termometrem cos okolo 6 stopni przy obrotach okolo 2,5k obr/min

gdi user 
Nowy Forumowicz

Auto: volvo 1.8 GDI
Wysłany: 05-09-2010, 14:51   

Ma ktoś może jakieś pomysły, u mnie klima zaczyna chłodzić dopiero przy 2tyś obrotów i dmucha powietrzem o temperaturze 8,2 st. natomiast poniżej 2 tyś obrotów nie chłodzi wcale. Wentylatory na chłodnicy cały czas pracują. W ubiegłym sezonie było wszystko ok. Już upały się skończyły i nie używam tak często klimy, jednakże muszę ją naprawić.

Piwor 
Mitsumaniak

Auto: 730d
Wysłany: 05-09-2010, 16:32   

gdi user, u mnie było podobnie. Sprężarka siadała. Dopiero od 2,5/3k rpm coś pompowała. Sprężarkę kupiłem, ale pozbyłem się auta. :P

ex-Cari 1.8 SOHC 2008-2010.
Cari 1.8 GDI 2010-2013 -> SOHC 2014 - 2018
730d 2018 -

gdi user 
Nowy Forumowicz

Auto: volvo 1.8 GDI
Wysłany: 06-09-2010, 17:18   

Za ile kupiłeś sprężarkę? Jeśli jest sprawna to może się dogadamy, jeśli ją wciąż posiadasz.

Piwor 
Mitsumaniak

Auto: 730d
Wysłany: 06-09-2010, 22:22   

gdi user, kupiłem sprawną od Trawora, jego GDI miało chyba 108k mil, rocznik 98. Generalnie mogę sprzedać, ale lepiej ogarnij, czy to na pewno sprężarka. Tutaj niestety odległość robi swoje.

ex-Cari 1.8 SOHC 2008-2010.
Cari 1.8 GDI 2010-2013 -> SOHC 2014 - 2018
730d 2018 -

Odpowiedz do tematu