|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[E34A 1.8TD] Odnowa Galanta :) |
Autor |
Wiadomość |
żelek
Nowy Forumowicz
Auto: brak
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 26-08-2010, 23:36 [E34A 1.8TD] Odnowa Galanta :)
|
|
|
Witam serdecznie wszystkich Jestem tu nowy na forum choć od dłuższego czasu je przeglądam. Nie wiem czy piszę w dobry dziale ale jeśli nie to proszę modów o przeniesienie tematu. Tak jak w temacie chciałbym wyremontować Galanta. Jest to model e34a z automatyczna skrzynią. Rzadkość. A wracając do tematu chodzi mi czy jest sens go remontować. Bo są progi do wymiany (jeśli się da) z błotników schodzi szpachla prawdopodobnie był bity z każdej strony i podłoga jest krzywa koło kierowcy. Silnik raczej też do remontu skrzyni też chciałbym się pozbyć bo choć całkiem sympatycznie się nim jezdzi to bardzo zamula samochód. Do wymiany również przednie zawieszenie wraz z przegubami i lakier bo klar złazi no i oczywiście opony. Troszkę pracy jest. No ale jestem przywiązany do niego A i na podwórku stoi jeszcze jeden Galant tyle że z 1987 roku też z silnikiem Diesla i manualna skrzynią i może ona by pod pasowała ? I teraz kolejne pytanie bo chciałbym się w pózniejszym czasie pozbyć silnika i wstawić silnik benzynowy najlepiej 2 litry ale jakie to przeróbki za sobą pociągnie ? Czy by się opłacało kupić jakiegoś Galanta na części czy po prostu kupić innego sprawnego z takim silnikiem jak chce i do niego dołożyc ?? Zdjęcia obu samochodów mogę dodać w pózniejszym czasie.
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i podpowiedzi |
|
|
|
 |
kamilek
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.4 A/T '87
Pomógł: 44 razy Dołączył: 15 Kwi 2006 Posty: 1107 Skąd: Legionowo
|
Wysłany: 26-08-2010, 23:49
|
|
|
Oooo dawaj foty tego z 1987r, nie chciałbyś się pozbyć kilku rzeczy z niego?
A co do remontu - finansowo i materialnie, zupełnie nieopłacalna kwestia, lepiej sprzedać i kupić coś lepszego. Sentymentalnie - tu już sam musisz sobie odpowiedziec, jak bardzo jesteś do niego przywiązany.
Zmiana silnika z diesla na benzynę niesie za sobą chyba wymianę wszystkiego pod maską i wielu rzeczy poza nią, od licznika, przez wiązki, komputerki, po oczywiście silnik, skrzynię... W aucie za góra 2-3 tysiące zł, zupełnie nieopłacalna inwestycja... |
_________________ Długa historia jeszcze nie mojego Galanta - 100% gotowy, teraz jak nowy
Galant E33 - koniec przygody
"Galant E15 - teraz już nie robią takich samochodów miał 20lat ale takiego komfortu to już nigdy później nie widziałem" - by Burst |
|
|
|
 |
żelek
Nowy Forumowicz
Auto: brak
|
Wysłany: 27-08-2010, 23:48
|
|
|
Powiedz co byś potrzebował z tego Galanta ?
wiem że to jest nieopłacalne niesie za sobą dużo pracy i kasy ale jakby nie patrzeć jest to Galant najlepsiejszy samochód fotki mogę zrobić ale telefonem no i samochód nie wygląda zbyt ładnie |
|
|
|
 |
kamilek
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.4 A/T '87
Pomógł: 44 razy Dołączył: 15 Kwi 2006 Posty: 1107 Skąd: Legionowo
|
Wysłany: 28-08-2010, 00:19
|
|
|
Powiedz, co, i w jakim stanie, masz z tego Galanta, to pomyślimy
Ja tam podtrzymuję swoje zdanie, jeśli masz do niego wielki sentyment to rób, jeśli nie to kup sobie drugiego w lepszym stanie, a z tego będziesz miał części w razie czego.
Fotki dawaj, jakiekolwiek, muszę go zobaczyć
PS. Czemu starszy Gal idzie na części? Co z nim jest? |
_________________ Długa historia jeszcze nie mojego Galanta - 100% gotowy, teraz jak nowy
Galant E33 - koniec przygody
"Galant E15 - teraz już nie robią takich samochodów miał 20lat ale takiego komfortu to już nigdy później nie widziałem" - by Burst |
|
|
|
 |
centurion_alarm
Nowy Forumowicz
Auto: caro-, scenic ph1, golf4
|
Wysłany: 18-09-2010, 08:52
|
|
|
Na dzień dzisiejszy odbudowuje swojego poloneza caro minusa którego mam od nowosci 15 lat. Zalezy co rozumiesz pod pojeciem odbudowa, czy tylko Picowanie. Na dzień dzisiejszy Kosztu minimalne jakie poniose z cześciami itd przy poldku to ok 5000 pln. Nieliczymy tu pracy, a wszystko samemu. Miałem takiego galanta jak masz, tez sentymentalnie 3 lata temu byłem aktywnym forumowiczem. Niestety po policzeniu kosztów jakie trzeba włożyć w części go galla, zrobiło się to nieopłacalne. Bolączka większości aut z tamtego okresu jest to ze były sciągane z zachodu na potegę i 90% bitych i rejestrowane jako składaki. Mój też miał wszędzie na błotnikach szpachle, belki prostowane, klar się łuszczył i ogólnie dużo samoróbek w instalacji. Tak ze przy poldku 5 tyś to galanta jeszcze dodaj jęsli chcesz zrobić porządnie i nazwać to odbudową a nie tylko rozkrecić i poskrecać spowrotem i zrobić lekki pic. |
|
|
|
 |
Zysiuu
Mitsumaniak 02353/KMM

Auto: Galant E33A
Pomógł: 4 razy Dołączył: 07 Wrz 2010 Posty: 108 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 23-09-2010, 17:46
|
|
|
Ja w swoim galancie zrobiłem już chyba dużo rzeczy bo wymieniłem pierścienie, panewki, wtryski, przepływomierz, świece, kable, kondensatory w komp.,pompy wspomagania, sprzęgła i hamulcową też, wiadomo wszystkie uszczelki, płyny, filtry, tarcze hamulcowe, zawieszenie przednie kompletne (tuleje, sworznie, amor. + sprężyny), przeguby wew. i zew. światła przednie, zderzak, do środka wmontowałem oryginalne el. szyby, tunel z podłokietnikiem, kierownice 4 ramienną i jeszcze wiele innych. Kasy poszło w brud a jeszcze więcej pracy, naprawy przewyższyły wartość auta, ale nie żałuje ani grosza włożonego w to auto. Jeżeli naprawdę podoba Ci się ten model to go rób. Chyba, że na serio myślisz o późniejszej przekładce to warto jest się zastanowić czy nie lepiej jest kupić auto z takim silnikiem z jakim chcesz.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
|
|