Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[1G 90-94] Problemy z odpaleniem
Autor Wiadomość
Kazumi87 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Eclipse
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-08-2010, 19:48   [1G 90-94] Problemy z odpaleniem

Witam

Mam problem z odpaleniem samochodu. Stał jakie 2 tygodnie bezczynie. Próbowałem go odpalić i samochód mieli i się nić nie dzieje. Podłączyłem samochód pod prostownik , zostawiłem go na kilka godzin , lecz zero reakcji. Ostatnio zostały wymienione świece. Podejrzem , że mogło się coś stać z kablami wysokiego napięcia. Pomocy!!!!

Proszę o pomoc!!!
Ostatnio zmieniony przez Adaho_krak 29-08-2010, 11:30, w całości zmieniany 1 raz  

zenek_bb 
Mitsumaniak
Moderator

Auto: Eclipse 1G 7bolt '93 Stag300+
Wysłany: 28-08-2010, 21:46   

zakładam że wszystkie bezpieczniki sprawdziłeś

jak akumulator kręcił rozrusznikiem znaczy że miał prąd więc prostownik tylko dał możliwość dalej próbować

żeby nie odpalił musiały by paść wszystkie 4 kable.... przebicia znajdziesz próbując odpalić silnik w ciemności, będzie widać przeskakujące iskry na cewce albo na kablach

mi to wygląda na brak paliwa, albo przez pusty bak albo przez niedziałającą pompę, za akumulatorem na ścianie grodziowej z wiązki odchodzi mała, jednopinowa, kwadratowa wtyczka(fuel pump check connector), podłącz miernik i niech ktoś kręci rozrusznikiem, jak będzie napięcie 12v znaczy że pompa działa, możesz to sprawdzić dzięki odczytaniu błędów silnika

wypnij i wepnij wtyczkę czujnika wałka rozrządu (znajduje się na końcu wałka ssącego po przeciwnej stronie jak rozrząd, taka puszka, wtyczka ma 3 kable) możesz to sprawdzić dzięki odczytaniu błędów silnika

sprawdź wtyczki zasilające cewkę wysokiego napięcia i power tranzistor (są niedaleko siebie, kable idą do nich z tej samej wiązki) możesz to sprawdzić dzięki odczytaniu błędów silnika

przekręć kluczyk na zapłon i podłącz diodę lub żarówkę do złącza diagnostycznego przy bezpiecznikach (pin1 plus, pin 12 masa) i odczytaj mignięcia (kody błędów silnika, długie sygnały to dziesiątki krótkie to jedności) to powie "nam" jak Ci "pomóc"

najlepsza rada nie sprzedawać miśka

Znasz Hymn MitsuManiaków! Nie słyszałeś go jeszcze? Klikaj :D

Kocham mojego czerwonego misia.... "to auto jest najpiękniejsze na świecie, a teraz przechodzi w twoje ręce, zaopiekuj się nim tak jak kiedyś ja..."
Nie zawiedziesz się na mnie tato...

Moderator nie nabija postów –moderator ma wiele do przekazania!
Pokaż serce!!! Kliknij dzisiaj Pajacyka i Polskie Serce i wpisz swoje kliknięcie w tym temacie!!! Razem pomagajmy!!!
Ostatnio zmieniony przez Adaho_krak 29-08-2010, 11:30, w całości zmieniany 1 raz  

MATi1G 
Forumowicz

Auto: Eclipse 1G N/A
Wysłany: 29-08-2010, 16:53   

Czy ten Twój prostownik dobrze ładuje?? Skoro wcześniej działał to przez ze stał sam sie nie zepsuł, probleme lezy w pradzie badz rozruszniku skoro mieli i nie chce odpalić, możliwe ze aku jest mocno rozładowany i kilka godzin ładowania nic nie daje..

Adaho_krak 
moderator

Auto: Megane GTline
Wysłany: 29-08-2010, 17:38   

MATi1G napisał/a:
skoro mieli i nie chce odpalić,
MATi1G napisał/a:
możliwe ze aku jest mocno rozładowany

Jakby aku był mocno rozładowany to by w ogóle nie kręcił. A to że nie chce zapalić to powodów jest mnóstwo. Najpierw zczytać błędy ECU od tego zaczynamy cokolwiek. Polecam ten temat http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=12636 a jak zczytać błędy i co one oznaczają masz na stronie Kolegi Krzyżaka http://mitsubishifan.webpark.pl/

Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku
. - Przynajmniej się staram :)

Adam 00302/KMM

Odpowiedz do tematu