Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przerywacz kierunkowskazów.
Autor Wiadomość
aren195612 
Forumowicz

Auto: Space Star GDI 99r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-08-2010, 20:40   Przerywacz kierunkowskazów.

Zarówno kierunkowskazy jak i światła awaryjne zrobiły się niepewne. Raz działają innym razem nie. Z doświadczeń kolegów na forum wynika ze problem tkwi w przełączniku załączającym awaryjne, bądź właśnie w przerywaczu.
Postanowiłem zacząć od przerywacza. W/g CAPSa element ten ma oznaczenie MB953383.
Dostępne są dwie używki na allegro, wolałbym nowy- niestety jest niedostępny.

W moim MSS /piszę to na tym podforum, ponieważ ten element jest dokładnie taki sam jak w Carismie, a na podforum MSSa odpowiedzi raczej się nie doczekam/, już ktoś zresztą coś pozmieniał, bo zamontowany jest taki:

Sądzę że podmiana nastąpiła na okoliczność montażu alarmu, ten zamienny ma dodatkowe gniazdo oznaczone jako C2, dochodzą do niego dodatkowe przewody. Gdzie właśnie taki nabyć?, nie znalazłem, Google nic nie "wyrzuca".

Pytanie: Czy ktoś jest w stanie podać typ/oznaczenie/cenę/w jakim aucie występuje, jakiegoś łatwo dostępnego sprawdzonego zamiennika. Dodatkowe gniazdko na podłączenie alarmu nie jest wymagane.

CycuBoss 
Nowy Forumowicz
:))

Auto: Carisma GDI 1,8 15.08.1999
Wysłany: 29-08-2010, 16:31   

Mam niemal taki sam własnie z C2 i 31 wyprowadzone na górę, czyż to nie jest po to by centralka świeciła kierunkowskazami jak się jej używa z pilota, naturalnie pilot dokładany? Dlatego zamieniany jest na taki bo oryginał chyba wygląda tak

kosek 
Forumowicz

Auto: Carisma 1,9TD
Wysłany: 29-08-2010, 16:55   

Potwierdzam

pozdr

aren195612 
Forumowicz

Wysłany: 29-08-2010, 21:46   

CycuBoss napisał/a:
Dlatego zamieniany jest na taki bo oryginał chyba wygląda tak

Doczytałem, mały cytat:

"Celem jazdy z przyczepą najczęściej wymienia się oryginalny przerywacz na przerywacz z funkcją C2 i dodatkowo instaluje się funkcję kontrolną.
Z reguły jest to zielona lampka kontrolna, która sterowana jest przez przerywacz. Lampka ta powinna być umiejscowiona w obszarze z zasięgu wzroku kierowcy lub jest wbudowana w deskę rozdzielczą pojazdu. Sygnalizuje ona funkcję i awarię kierunkowskazów przyczepy i pracuje wspólnie z oryginalnymi lampkami kontrolnymi."- u nas to symbol haka, ostatnia kontrolka po prawej.

Wracam do pytania w pierwszym wpisie: Czy ktoś jest w stanie podać typ/oznaczenie/cenę, ewentualnie w jakim aucie występuje, łatwo dostępny, sprawdzony zamiennik?.

Kontrolka haka, czyli dodatkowe gniazdo C2 nie jest konieczne.
Ostatnio zmieniony przez aren195612 31-08-2010, 14:23, w całości zmieniany 1 raz  

Moomin 
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Wysłany: 29-08-2010, 21:55   

A nie możesz go naprawić? Też miałem z tym problem, zaniosłem do elektronika, sprawdził, stwierdził, że są mikropęknięcia, naprawił i działa już ponad rok.

aren195612 
Forumowicz

Wysłany: 12-09-2010, 19:29   

Cytat:
A nie możesz go naprawić?

Wstawiłem zastępczy, uniwersalny "topowej" firmy TOPRAN.
Tak to wygląda:

Bez gniazda C2, koszt 10 PLN. Jak na razie działa prawidłowo.
Przynajmniej na przyszłość wiadomo co robić. Nie ma potrzeby rozglądać się za oryginałem, czy też bawić się w regeneracje.

Odpowiedz do tematu