|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Gal i zima .... |
Autor |
Wiadomość |
Meteo [Usunięty]
|
Wysłany: 21-09-2006, 15:10 Gal i zima ....
|
|
|
zbliża sie powoli zima , wiem ze moze za wczesnie na taki temat no ale ... chcialem sie zapytac jak zabezpieczacie swoje Gale przed zima , chodzi mi o konserwacje , lakier itd.Ja nie podziele sie z Wami swoimi uwagami poniewaz to bedzie pierwsza zima mojego Gala.Bedzie on musial niestety stac na dworze:/ jezeli moglibyscie sie podzielic swoimi doswiadczeniami na ten temat bylbym bardzo wdzieczny |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24296 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 21-09-2006, 15:28
|
|
|
Ja zabezpieczyłem Gala poprzez kupno drugiego auta, które będzie tłuczone zimą. Żałuję, ze dopiero teraz, bo po zimie w 2004/2005 zauważyłem trochę rudej. Dopóki zimy były zimami - czyli było te -20 - to nie było problemu, nawet mimo sypania solą. Dopiero tamta "zima", kiedy było w okolicach zera i sypali sól, żeby padająca mżawka nie zamarzała, spowodowała te straty. |
|
|
|
 |
Meteo [Usunięty]
|
Wysłany: 21-09-2006, 15:31
|
|
|
do KRZYŻAK : no jest to jakis sposob ale nie mam pieniedzy na inne auto wiec musze jakos tak zrobic zeby Gal po zimie wygladal w miare dobrze |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24296 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 21-09-2006, 15:42
|
|
|
To miało być w formie żartu, bo wiem, że nie o to Ci chodziło. Tym niemniej to fakt - Colta kupiłem też z nastawieniem, że mniej go szkoda niż wymuskanego już Gala. Zresztą - za cenę niższą niż kosztowałoby pomalowanie od nowa i zabezpieczenie antykorozyjne Galanta. |
|
|
|
 |
remkowsky [Usunięty]
|
Wysłany: 21-09-2006, 18:22
|
|
|
to ja dodam ze jedynym moim zabezpieczeniem przed zima sa... opony zimowe
a tak powaznie to tez chetnie czegos bym sie dowiedzial, glownie chodzi o lakier bo niestety z roku na rok ma sie coraz gorzej |
|
|
|
 |
stanik
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
Pomógł: 26 razy Dołączył: 15 Lut 2006 Posty: 1248 Skąd: Legionowo k/Wawy
|
Wysłany: 21-09-2006, 18:35
|
|
|
myślę, że co do lakieru to tu dużo nie wymyśli, bo przecież żadnego "bitumixu" czy innych wynalazków na lakier się nie położy. Ja przed zimą woskuję auto ze dwa razy(w odstępie tygodnia albo dwóch) , żeby warstwa ochronna była większa i staram się w zime nie myć auta szmatą, tylko albo opłukuję auto karcherem w domu, albo jeżdzę na myjnię bezdotykową. Mam wrażenie, że jak lakier jest trochę taki oblepiony brudem to te wszystkie solne wynalazki aż tak bardzo na niego nie działają. Ale mówie, z raz w tygodniu opłukuję auto przynajmniej z tej wierzchniej warstwy soli.
Poza tym proponuję nasmarować uszczelki, żeby nie przymarzały do drzwi no i zamki też przesmarować (nawet jak w autku centralny jest to też nie zaszkodzi, nigdy nie wiadomo kiedy będzie potrzeba użycia).
i koniecznie na zimę zmieniam w aucie wycieraczki ze szmacianych na gumowe
Pozdrawiam |
_________________ #0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8 |
|
|
|
 |
Meteo [Usunięty]
|
Wysłany: 21-09-2006, 19:34
|
|
|
a jakies zabiegi od strony technicznej stosujecie ? |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Pomógł: 89 razy Dołączył: 15 Kwi 2005 Posty: 9211 Skąd: s kątowni
|
Wysłany: 21-09-2006, 21:19
|
|
|
ja z galem pojade zabezpieczyc go (podloge) antykorozyjnie . |
|
|
|
 |
futro68
Mitsumaniak

Auto: L-400, Astra H, Nissan NV200
|
Wysłany: 21-09-2006, 22:14
|
|
|
ja jedynie podjąłem zabiegi aby wyczyścić nieco garaż u sąsiada i w nim umiescic miśka - korozją nadkoli zajmę się raczej na wiosnę wtedy będzie też czas na podwozie bo już czas na zabezpieczenie, cóż więcej trzeba płyn zimowy do spryskiwaczy i idzie jak malina |
|
|
|
 |
Marcino
Mitsumaniak Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Pomógł: 68 razy Dołączył: 02 Cze 2005 Posty: 10687 Skąd: okolice Tczewa
|
Wysłany: 22-09-2006, 09:14
|
|
|
Ja swojego zabezpieczyłem tak od spodu. Weszło mi na kombi 4 puszki baranka który narzucałem za pomocą spręzarki i specjalnego pistoletu, koszt jednej puszki około 27zł.Odkręcałem dodatkowo platkowe progi i nadkola. Na kazde potencjane ognisko rdzy, najpierw zastosowałem Super Rost Kiler - Loctite, pozniej podkaldowa farba, pozniej konserwacja. Kosztowało mnie to 2 dni, ale efekt jest taki:
Do zabezpieczenia lakieru sie jeszcze zabiore..
Pozdarwiam |
_________________ 2019 - ... - VW Tiguan II 18r 2.0 TDI 110kw
2006- .... - Galant 2.5 V6 97r + LPG Stag
był - 2011 - 2019 - Pug 307sw
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r
"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów
Czyli w tym przypadku 6a13 " by tomchuck
 |
Ostatnio zmieniony przez Marcino 03-10-2006, 20:27, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Meteo [Usunięty]
|
Wysłany: 01-10-2006, 14:06
|
|
|
zabralem sie juz powoli do konserwacji przed zima ... narazie pomalowalem przedni zderzak ( zaczynal rdzewiec szczegolnie dolna czesc ) , kupilem na allegro siatke aluminiowa i jutro ja zaloze w miejsce tego plastikowego wlotu powietrza na dole zderzaka , pomalowalem od wew drzwi ( od dolu zaczynaly rdzewiec ) , jeszcze tylni zderzak prosi sie zeby cos z nim zrobic. Zastanawiam sie czy jakos Gala od spodu zakonserwowac calego tak jak zrobil to Marcino ... |
|
|
|
 |
baniol [Usunięty]
|
Wysłany: 02-10-2006, 15:34
|
|
|
Ja u siebie, rok temu przed zima zrobiłem konserwe BOLL'em podwozie i Fluidolem wew. elementy karoserii, słupki i wszedzie tam gdzie oko nie widzi... no jak narazie nie narzekam, bo nie widać ... ale swoją drogą ruda na lakierze daje znać i co mnie doprowadziło do sciekłości, odklejająca się listwa zew. na lewych przednich drzwiach.. a pod nią rudy armagedon!!! i Też nie wiem co zrobić poza wizytą u blacharza |
|
|
|
 |
|
|