|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: Bzyk_R1 01-12-2017, 20:16 |
ZAGADKI Outlandera |
Autor |
Wiadomość |
tommay
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0DiD Intense+
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 30-08-2010, 20:36 ZAGADKI Outlandera
|
|
|
Witam,
jeżdżę już ponad 3 lata Outlanderem i nadal nie wiem jak się włącza spryskiwacze przednich reflektorów. Wg mnie włączają się same przy okazji wycieraczek przedniej szyby, ale reguły nie ma.
Czy ktoś zna może odpowiedź na tą zagadkę: jak się włącza spryskiwacze przedniej szyby?
ps. a czarna droga dla zawodowców to pytanie, jak montuje się lewarek w prawej tylnej bakiście. Tam jest uchwyt, ale po 30min prób nie udało mi się go tam umiejscowić...
ps2. a może ktoś wie na czym polega czujnik deszczu, który niby jest na wyposażeniu auta... jak działa? |
|
|
|
 |
KowaliK
Mitsumaniak 01339/KMM
Auto: JDM's
Pomógł: 6 razy Dołączył: 06 Sty 2008 Posty: 990 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 31-08-2010, 00:16
|
|
|
Spryskiwaczy reflektorów przypadkiem nie uruchamia się przyciskiem na którejś z manetek od kierunkowskazów/wycieraczek?
Co do czujnika deszczu - tylko w modelach MY08. Jeśli masz Outka z początku produkcji, to nie masz tej opcji. |
|
 |
didku
Forumowicz
Auto: Outlander II 2,2 INSTYLE
Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Mar 2009 Posty: 141 Skąd: Wrocław-Zgorzelec
|
Wysłany: 31-08-2010, 06:10
|
|
|
co do spryskiwaczy to zaobserwowalem, ze chyba nie wlaczaja sie przy wylaczonych swiatlach - wtedy dzialaja tylko spryskiwacza szyby(zaleta wylaczenia trybu skandynawskiego to oszczednosc plynu do spryskiwaczy ) |
_________________ jeszcze Panda 1.2 LPG, oktavka 1 1,9tdi, Ducato 2,3 multijet
 |
|
|
|
 |
papcio
Mitsumaniak
Auto: 2,0 DiD Intense +
Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Paź 2009 Posty: 78 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 31-08-2010, 07:28 Re: ZAGADKI Outlandera
|
|
|
tommay napisał/a: | Witam,
jeżdżę już ponad 3 lata Outlanderem i nadal nie wiem jak się włącza spryskiwacze przednich reflektorów. Wg mnie włączają się same przy okazji wycieraczek przedniej szyby, ale reguły nie ma.
Czy ktoś zna może odpowiedź na tą zagadkę: jak się włącza spryskiwacze przedniej szyby?
|
spryskiwacze reflektorów włączają sie same przy myciu przedniej szyby
w momencie gdy poziom płynu obnizy sie do "jakiegoś" poziomu, spryskiwacze świateł przestają działać
tommay napisał/a: | ps2. a może ktoś wie na czym polega czujnik deszczu, który niby jest na wyposażeniu auta... jak działa? |
normalnie - w sensie ze jak bardziej pada to wycieraczki szybciej zbieraja wodę
choć jego logika jest inna niż moja
czasem jest tak że przy lekkiej mżawce szaleją, a przy deszczu zbieraja zbyt wolno
zmiana czułości pomaga, ale tak jak napisałem... logika działania czujnika jest inna niż moja
dodam też kamyczek ciekawostek outlandera - wskazówka prędkościomierza pokazuje co innego niż chwilowy pomiar prędkości
robiłem taki test - prosta pusta droga ustawiony tempomat na 100 wg wskazania wskazówki, prędkość na GPS mniejwiecej 94/95, oraz zaraz po resecie średniej prędkości około 96 kmh - czyli wniosek prosty - samochód w miarę dobrze zlicza średnia i zasięg, ale kłamie na wskazówce - żeby było bezpieczniej |
_________________ Paweł
 |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 31-08-2010, 09:19
|
|
|
Cytat: |
Spryskiwaczy reflektorów przypadkiem nie uruchamia się przyciskiem na którejś z manetek od kierunkowskazów/wycieraczek? |
Zgadza się. Włącznik spryskiwaczy reflektorów znajduje sie u mnie na manetce od kierunkowskazów. Spryskiwacze reflektorów nie załączają się po wyłączeniu świateł mijania. W moim przypadku, po zamontowaniu świateł dziennych 4l płynu do spryskiwaczy starcza mi na miesiąc-dwa. Wcześniej raz na tydzień musiałem kupować nowy |
_________________ Pozdrawiam
Dominik |
|
|
|
 |
tommay
Mitsumaniak

|
Wysłany: 31-08-2010, 19:37
|
|
|
mitsu00 napisał/a: | Zgadza się. Włącznik spryskiwaczy reflektorów znajduje sie u mnie na manetce od kierunkowskazów. |
no u mnie ni jak się nie włączają. przy zapalonych światłach, przy zgaszonych, przy włączonmym silniku, lub nie, w czasie jazdy szybko, powoli... nie rozumiem nadal jak to działa... a działa bo czasami widzę że są spryskane reflektory...
a czujnik deszczu... nie jestem przekonany, ponieważ to że jak jedziesz szybciej i chodzą szybciej to nie jest wcale spowodowane czujnikiem deszczu tylko takim właśnie trybem pracy wycieraczek z piewrwszego położenia gałki (tryb przerywany). Jak przyspieszasz powyżej 60km/h, to wycieraczki same przełączają się z trybu przerywanego na ciągły... |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
|
Wysłany: 31-08-2010, 19:45
|
|
|
tommay napisał/a: | no u mnie ni jak się nie włączają. przy zapalonych światłach, przy zgaszonych, przy włączonmym silniku, lub nie, w czasie jazdy szybko, powoli... nie rozumiem nadal jak to działa... a działa bo czasami widzę że są spryskane reflektory... |
Jeśli masz niski poziom plynu to sprysk reflektorów nie zadziała. Uzupełnij i działać będzie. Jeśli nadal NIE to jedź do serwisu żeby ci naprawili. System MUSI działać tak jak opisalem wcześniej. |
Dominik |
|
|
|
 |
Maddox
Mitsumaniak
Auto: Outlander 2.0 Di-D
Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Lip 2010 Posty: 219 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 01-09-2010, 13:13
|
|
|
mitsu00 napisał/a: | tommay napisał/a: | no u mnie ni jak się nie włączają. przy zapalonych światłach, przy zgaszonych, przy włączonmym silniku, lub nie, w czasie jazdy szybko, powoli... nie rozumiem nadal jak to działa... a działa bo czasami widzę że są spryskane reflektory... |
Jeśli masz niski poziom plynu to sprysk reflektorów nie zadziała. Uzupełnij i działać będzie. Jeśli nadal NIE to jedź do serwisu żeby ci naprawili. System MUSI działać tak jak opisalem wcześniej. |
a nie jest tak ze po kilku spryskach szyby np. po 5, na swiatla daje z automatu??
5 na szyba, raz na swiatla, 5 na szybe .....
tak jest np. w bmw, koledzy specjalnie odlaczaja sprysk reflektorow, bo im plych ucieka w zastraszajacym tempie. |
_________________ Outlander 2.0T
Outlander 2.0 DI-D |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
|
Wysłany: 01-09-2010, 13:24
|
|
|
Maddox napisał/a: | a nie jest tak ze po kilku spryskach szyby np. po 5, na swiatla daje z automatu??
5 na szyba, raz na swiatla, 5 na szybe .....
tak jest np. w bmw, koledzy specjalnie odlaczaja sprysk reflektorow, bo im plych ucieka w zastraszajacym tempie. |
W OII nie da się odłączyć sprysku reflektorów inaczej niż poprzez wyłączenie świateł mijania i np. zainstalowanie świateł do jazdy dziennej. Sprysk włącza się automatycznie jeśli mijania są włączone i zapodajemy sprysk na szybę. Dodatkowo można uruchomić sam sprysk na reflektory przyciskiem na manetce kierunkowskazów. |
Dominik |
|
|
|
 |
tommay
Mitsumaniak

|
Wysłany: 01-09-2010, 18:07
|
|
|
mitsu00 napisał/a: | Dodatkowo można uruchomić sam sprysk na reflektory przyciskiem na manetce kierunkowskazów. |
no właśnie, u mnie nie działa to na manetce. A sprecyzuj które pokrętło i jak włączyć?
a co do poziomu płynu, ok, tego akurat nie sprawdzałem chyba, muszę to zrobić...
ps. a ciekawe co o tym pisze w Instrukcji Obsługi...
ps2> cały czas pozostaje zagadka czujnika deszczu. Na 100% był na wyposażeniu auta jak kupowałem (2007), a jego działania nie dostrzegam. A jak działa taki czujnik w innych autach? może odpowiedź na to pytanie coś da. |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
|
Wysłany: 01-09-2010, 18:15
|
|
|
tommay napisał/a: |
no właśnie, u mnie nie działa to na manetce. A sprecyzuj które pokrętło i jak włączyć? |
Żadne pokrętło tylko guzik na końcu manetki. tommay napisał/a: | cały czas pozostaje zagadka czujnika deszczu. Na 100% był na wyposażeniu auta jak kupowałem (2007), a jego działania nie dostrzegam. A jak działa taki czujnik w innych autach? może odpowiedź na to pytanie coś da. |
Czujnik deszczu włączasz ustawiając prawą manetkę z najwyższej pozycji o 1 klick w dół. Na samej manetce jest też pokrętło wyboru interwału pracy wycieraczek. |
Dominik |
|
|
|
 |
tommay
Mitsumaniak

|
Wysłany: 01-09-2010, 18:23
|
|
|
mitsu00 napisał/a: | Żadne pokrętło tylko guzik na końcu manetki. |
hmm - u mnie nie działa, z tym guzikiem to próbowałem już ze 100 razy, w żadnej konfiguracji:-(
mitsu00 napisał/a: | Czujnik deszczu włączasz ustawiając prawą manetkę z najwyższej pozycji o 1 klick w dół. Na samej manetce jest też pokrętło wyboru interwału pracy wycieraczek. |
eee.. tak jak napisałeś to po prostu włączasz tryb przerywany pracy wycieraczek. możesz zmieniać szybciej-wolniej.. ale nie ma to nic wspólnego z czujnikiem deszczu, bo co to za czujnik deszczu, którego sam włączasz, regulujesz i wyłączasz... można by powiedzieć że sam zamieniasz się w czujnik deszczu w tym przypadku... a czujnik powinien działać sam i automatycznie, co nie? |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 01-09-2010, 18:26
|
|
|
tommay napisał/a: | ale nie ma to nic wspólnego z czujnikiem deszczu, bo co to za czujnik deszczu, którego sam włączasz, regulujesz i wyłączasz | regulujesz jego czułość, a nie częstotliwość wycierania. Tę sobie dobiera w zależności od ustawionej czułości i ilości wody. To, że w Outku działa to niezbyt poprawnie to inna sprawa. Raz włączają się wycieraczki jak szalone, innym razem trzeba ręcznie załączyć, bo czujnik nie widzi wody. |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
tommay
Mitsumaniak

|
Wysłany: 01-09-2010, 18:30
|
|
|
rezon napisał/a: | jego czułość, a nie częstotliwość wycierania. Tę sobie dobiera w zależności od ustawionej czułości i ilości wody. To, że w Outku działa to niezbyt poprawnie to inna sprawa. Raz włączają się wycieraczki jak szalone, innym razem trzeba ręcznie załączyć, bo czujnik nie widzi wody. |
jak zwał tak zwał, ale zauważcie że (mówimy o trybie przerywanym):
1) częstotliwość, czy jak nazywa rezon czułość - to nic innego jak długość przerw między kolejnymi ruchami wycieraczek. Zauważcie, że obojętnie czy mocno pada, czy nie, to przy danym ustawieniu pokrętła przerwy między ruchami wycieraczek są zawsze takie same,
2) inna rzecz, że przy prędkości powyżej bodajże 70km/h tryb przerywany zmienia się w tryb ciągły, co też nie ma nic wspólnego z ilością wody, a jedynie z prędkością pojazdu |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
|
Wysłany: 01-09-2010, 18:31
|
|
|
tommay napisał/a: | hmm - u mnie nie działa, z tym guzikiem to próbowałem już ze 100 razy, w żadnej konfiguracji:-( |
No to jeśli napełnisz zbiornik płynu i nadal nie działa to masz coś nie teges. A tak apropo: masz ksenony czy halogeny?
tommay napisał/a: | eee.. tak jak napisałeś to po prostu włączasz tryb przerywany pracy wycieraczek. możesz zmieniać szybciej-wolniej.. ale nie ma to nic wspólnego z czujnikiem deszczu, bo co to za czujnik deszczu, którego sam włączasz, regulujesz i wyłączasz... można by powiedzieć że sam zamieniasz się w czujnik deszczu w tym przypadku... a czujnik powinien działać sam i automatycznie, co nie? |
Tak jak napisalem włącza się czujnik deszczu, tzn wycieraczki same się załączają bez twojej ingerencji. Oczywiście jeśli tą funkcję masz. Manualne włączenie wycieraczek aktywuje się u mnie na 2, 3 czy 4 klicki w dół. Na tym ostatnim ustawieniu wycieraczki szaleją. |
Dominik |
|
|
|
 |
|
|