Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CA4A 1.6] Szum w skrzyni biegów
Autor Wiadomość
Honkisz 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Colt 94r poj 1.6
Wysłany: 04-08-2010, 16:07   [CA4A 1.6] Szum w skrzyni biegów

Witam. Mam taki problem:( Szumi mi łożysko w skrzyni biegów. Nie wiem w ogóle jakie tam są łożyska i ile ich jest. Mechanik powiedział żeby kupić skrzynie biegów bo wyjdzie taniej ale czy to ma sens?przecież mogę też kupić popsutą lub taką która popracuje miesiąc. A w ogóle czy to wyjdzie taniej? Szum jest cały czas jadąc, nie ważne czy na luzie, czy na biegu czy ze wciśniętym sprzęgłem, szumi cały czas.proszę o pomoc. z góry dziękuje i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez karolgt 23-08-2010, 17:33, w całości zmieniany 1 raz  

rosomak1983 
Mitsumaniak
werbalny terrorysta

Auto: Lancer GTi 2.0 Eclips 4x4 2.0T
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-08-2010, 18:48   

Honkisz, nie zartuj ze chcesz naprawiac skrzynie :roll: to raczej nie ma sensu
Ja mam pare skrzyni do 1.6 w bdb stanie. One nie psuja sie z miesiaca na miesiac.
Odczytaj wiadomosc na priv.
Life is 2 short to drive boring cars ;)
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania :mrgreen:

polls 
Forumowicz

Auto: Colt CA1A 1.3 12V
  Wysłany: 04-08-2010, 20:53   

Jeśli naprawiał będziesz sam to jak najbardziej nie jest to żart ja swoją naprawiłem sam za łożyska 4 szt zapłaciłem 120 zł NTN/NSK a ile frajdy potem miałem :D

Mateusz071 
Forumowicz

Auto: Colt WRC 89r;Cari GDI r98
Wysłany: 04-08-2010, 21:38   

no jeśli samemu to co innnego, ale jak policzysz swoj czas jako czas w ktorym mozesz zarabiać a kupić skrzynie za 300 zł i przełożyć to wychodzi Ci 180 złotych zarobionych za (dla nie fachowca) 2 dni roboty po robocie, no i jak spaprzesz to masz koszta plus. Ja zastanawialbym sie jakby 2 skrzynia kosztowała 1000 zł.

el.bajerro
[Usunięty]

Wysłany: 29-08-2010, 21:37   

Auto mam takie samo, objawy podobne, więc podpinam się pod temat. Też mi coś szumi z przodu podczas jazdy, z tym, że jak wcisnę sprzęgło, to hałas ustaje. Na luzie też mi hałasuje. Dźwięk przypomina taką ciuchcię trochę. Macie jakieś pomysły co to może być?

Miroslaw1305 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Colt CJO 1,3 1997
Wysłany: 30-08-2010, 17:48   

do wymiany łożysko oporowe,niekoniecznie od razu ,ale jeśli szumi to prędzej czy póżniej zacznie (wyć).

el.bajerro
[Usunięty]

Wysłany: 01-09-2010, 20:37   

Hm... No to niefajnie. Czy łożysko wymienia się razem ze sprzęgłem, czy oddzielnie? Poprzedni właściciel ponoć wymieniał sprzęgło jakieś 30 kkm temu. Ile taka wymiana może kosztować, i ile orientacyjnie trzeba za takie łożysko PLN-ów wydać? Opłaca się robić oddzielnie, czy jeździć i zajeździć i wymienić ze sprzęgłem w komplecie?

zbycho77 
Mitsumaniak

Auto: Renault Scenic II, Colt VI 1.5
Wysłany: 01-09-2010, 21:11   

el.bajerro napisał/a:
Czy łożysko wymienia się razem ze sprzęgłem, czy oddzielnie?

Jak masz tylko 30tys. najechane na sprzęgle to jego wymiana nie ma sensu, chociaż po demontażu będzie można określić czy trzeba wymieniać czy nie.

Miroslaw1305 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Colt CJO 1,3 1997
Wysłany: 02-09-2010, 20:31   

okaże się po rozpołowieniu silnika ze skrzynią .Koszt ok 150 do 200 zł za robociznę,

el.bajerro
[Usunięty]

Wysłany: 03-09-2010, 23:21   

Niestety chyba jednak skrzynia. Zrobiłem dziś trochę km zwracając uwagę na wszelkie nienaturalne hałasy dobiegające spod maski. Na luzie mi jednak nie hałasuje. Znacie kogoś w Warszawie lub okolicach, kto by colta zdiagnozował? Bo oprócz tego szurania słychać odgłos jakby gdzieś powietrze uciekało, hałasuje tylko przy obciążonym silniku. Fajnie mi autko przez rok jeździło i niestety zaczyna się dziać coś niedobrego z nim...

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 03-09-2010, 23:56   

el.bajerro, a olej w skrzyni jest?

el.bajerro
[Usunięty]

Wysłany: 04-09-2010, 00:29   

Jakoś niedawno temu był wymieniany. Miałem cichą nadzieję, że pomoże, ale nie pomogło.

Update 14.11.2010r.:
Przy swapie skrzyni okazało się, że w oleju ze starej skrzyni były opiłki, bardzo dużo złych opiłków. Olej był w skrzyni od sierpnia, więc musiało się nieźle w środku wszystko pomielić. Teraz jest nowa używana skrzynia, świeży olej i wszystko jest OK.

pyzas 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt 1.6 16V Glxi 93'
Wysłany: 11-03-2011, 17:59   

Witam!

Jestem tutaj nowy, choć z Coltem już swoje przeżyłem heh

Teraz przyszła kolej na skrzynie ech... Szumi mi cały czas, bez względu na to, czy luz czy rura:) Szum powoli staje się nie do zniesienia, choc radio jak na razie pomaga;)
Po zmianie oleju na Mobil 1 SHC sprawa szumienia nabrała jeszcze bardziej szumiacych kolorów i teraz tak:

Zalać ją gęstszym olejem + jakieś chemiczne wynalazki?
Remont?
a może ktoś ma skrzynię w stanie wskazującym na stan dobry? (info proszę na priv)

Dodam jeszcze, że dwójka i trójka też mają w mojej skrzyni tzw problem:)

pozdrawiam i czekam na wieści jak na wiosnę heh

Odpowiedz do tematu