Wkazania komputera |
Autor |
Wiadomość |
mstrucz
Forumowicz

Auto: Pinin 1,8 MPI
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 6 razy Dołączył: 16 Lip 2010 Posty: 272 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 09-09-2010, 09:50 Wkazania komputera
|
|
|
Hello!
Mam pytanie, czy ktoś z Was wie w jaki sposób zmusić komputer aby po dotankowaniu przeliczył na nowo zasięg? Mój jak doleję i tak pokazuje to samo , dochodzi do 0 w końcu i tak jeszcze z 50 km piszczy mi tym 0 i wtedy dopiero przelicza na nowo. I to bez znaczenia czy tankuję bez kluczyka w stacyjce czy z przekręconym na radio.
Następne pytanie - czy komputer podczas jazdy z włączonym wskazywaniem zużycia paliwa wskazuje zużycie chwilowe czy jakieś średnie (myślę że chwilowe bo potrafi mi skakać na mniej a potem na więcej) i czy w momencie odpalenia kiedy komp pokazuje wszystkie 3 wskazania to wtedy pokazuje średnie od momentu wyzerowania?
Ostatnie pytanie - czy Wasze komputery to też tacy pesymiści (co się rzadko zdarza wśród komputerów pokładowych) jeżeli chodzi o wskazania zużycia paliwa? Bo jeżeli on pokazuje na początku średnie to patrząc na to ile wlewam do baku to mi pali mniej niż komp pokazuje. |
|
 |
sq9mcs
Forumowicz
Auto: Pinin 2.0 GDI, Pathfinder R51
Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Lip 2010 Posty: 124 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 09-09-2010, 18:15
|
|
|
Ja mam u siebie ten sam problem z zasięgiem. Zauważyłem że komputer resetuje się co drugie tankowanie na oryginalnym radiu (klawisz DISP). Odkąd nie mam oryginalnego radia to resetuje się co tankowanie. Wiem to jest dziwne.
To jest spalanie na 100km. Ja resetuję po każdym tankowaniu żeby zobaczyć jak spalanie się kształtuje.
Mój wskazuje od 8.6L (na trasie) do 9.6L (w mieście) i przyznam szczerze że raczej nie oszukuje. |
|
|
|
 |
Hudini
Forumowicz

Auto: Pajero Pinin 1.8 MPI 16V 2003r
|
Wysłany: 10-09-2010, 08:28
|
|
|
Mi się tak dwa razy zrobiło, jak zatankowałem po raz drugi to już było ok.
Odnośnie wskazań, mi wskazuje spalanie od resetu do kolejnego resetu, czyli jak nie resetuje przed 1000km to wskazuje średnie spalanie na 1000km.
Ostatnie pytanie to mi komp pokazuje dokładnie tyle ile auto pali.
pozdrawiam |
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 10-09-2010, 10:33
|
|
|
http://forum.mitsumaniaki...p=627280#627280
Ja staralem sie tankowac "od deski do deski" czyli praktycznie nie robilem dolewek a jesli juz to wiedzialem, ze wskazania komputera beda zaburzone. Komputer w Pininie nie jest dobrze rozwiazany a wrecz wskazania traktowac trzeba z lekkim przymruzeniem oka. Mysle, ze jak troche pojezdzisz to sie przyzwyczaisz... |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
mstrucz
Forumowicz

Auto: Pinin 1,8 MPI
Pomógł: 6 razy Dołączył: 16 Lip 2010 Posty: 272 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 10-09-2010, 11:51
|
|
|
Dzięki za porady!
Cóż będzie się trzeba po prostu przyzwyczaić że ten zasięg to taki gadżet raczej.
Mi pali (wg tego co leję) jakieś równe 10,0 po mieście moim kochanym Gdynia (raczej szybko przejezdne - 10km w 15min do pracy) i od 8 do 9 w trasie (przepisowo jadąc), a komp zazwyczaj pokazuje 11,5 l.
Pozdrawiam! |
|
 |
sylwek12345
Forumowicz
Auto: Mitshubishi Pajero Pinin 1.8
|
Wysłany: 02-06-2016, 08:37
|
|
|