[Carisma] odświeżanie lakieru |
Autor |
Wiadomość |
krzysiek i nata
Mitsumaniak
Auto: mitsubishi carisma 1,6 1998
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 24-06-2010, 21:18 [Carisma] odświeżanie lakieru
|
|
|
witam
potrzebuje odświeżyć swoją cari a w szczególności lakier.i w związku z tym mam pytanko co polecacie w tym temacie, i jeżeli jest to pasta tempo to czy stosować jeszcze po niej jakieś mleczko lub wosk? |
_________________ mitsu misiaki |
Ostatnio zmieniony przez glina 23-01-2013, 12:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
kris80
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 16V (GLS) 97r.
Pomógł: 25 razy Dołączył: 11 Sie 2007 Posty: 727 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 24-06-2010, 21:24
|
|
|
Ja polecam drobnoziarniste mleczko polerskie 3M. Efekt był poprostu super po polerce z tym mleczkiem. Jedyny minus to cena. Np. coś takiego: http://www.allegro.pl/ite...ecam_tanio.html |
_________________ Tylko Mitsu
 |
|
|
|
 |
krzysiek i nata
Mitsumaniak
|
Wysłany: 24-06-2010, 21:39
|
|
|
no fajne ale właśnie cena, za około 150-200 mogę zrobić polerkę u lakiernika więc ciut za drogo puki co bo moja misia potrzebuje jeszcze innych rzeczy niestety |
|
|
|
 |
magiczny89
Mitsumaniak ZaWsZe SpOkO

Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 TD
|
Wysłany: 24-06-2010, 22:53
|
|
|
W jakimś sklepie zajmującym się sprzedażą kosmetyków i lakierów kupisz pastę lekko ścierną w pojemniczku wystarczającym na polerowanie całego auta ( ja kupiłem taka pastę za 30 zł. w pojemniczku było jakieś 150 ml pasty) a po polerce i przepłukaniu auta na myjni nałożyłem politurę firmy "SONAX" i efekt jest wspaniały... |
|
|
|
 |
Faraday
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 DID
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Maj 2010 Posty: 252 Skąd: Bełchatów
|
Wysłany: 25-06-2010, 14:09
|
|
|
Pasta Tempo lub AutoMax jest dobra do spolerowania lakieru, na którym pojawiły się niewielkie rysy. W moim autku były głównie przy klamkach. Oczywiście z głębokimi nic nie zrobimy, ale takie powierzchowne zostaną usunięte. To na początek.
Do polerowania całego auta używam produktów firmy Sonax (mam nadzieję, że nie będzie to kryptoreklama) w supermarketach za ok. 16 zł za buteleczkę. Najpierw pasta do lakierów lekko zmatowiałych, a później wosk. Super się nakłada, dobrze czyści i poleruje. Bardzo latwe w użyciu i daje dobre efekty. Podobno wystarcza na ok. 4 miesiące jesli będziemy myć auto w myjni. Różnica jest widoczna od razu. Lakier jest dużo bardziej błyszczący i gładki. Kurz sie do niego nie "przyczepia" tak dobrze jak wcześniej, a jeśli już auto się ubrudzi, to łatwo je wyczyścić. Po deszczu nie pozostają smugi, brud itp.
To są dwa preparaty: pasta + wosk
Ostatnio testowałem też inny produkt Sonaxa: jakiś wosk wykonany w nanotechnologii czy coś takiego... myślę, że efekt jest podobny jak przy użyciu tych dwóch poprzednich produktów albo nawet lepszy... tylko tutaj mamy jeden produkt, jedna warstwa, jedno polerowanie. Cena: ok. 32zł. w szaro-srebrnej butelce.
Myślę, że te produkty sa godne polecenia.
Ceny na allegro są wyższe niż w sklepach, więc warto podjechać do jakiegoś supermarketu i sprawdzić czy są |
|
|
|
 |
krzysiek i nata
Mitsumaniak
|
Wysłany: 25-06-2010, 15:24
|
|
|
dzięki polerowanie zrobione.na początek tempo potem mleczko sonaxa i zobaczymy na jak długo starczy ale efekt niezły autko błyszczy jak nie powiem co hehe.teraz jeszcze zostały do wyczyszczenia plastyki zewnętrze żelem też sonaxa i zewnętrznie będzie o wiele ładniej.a jutro środeczek i będę miał najszczęśliwsze autko pod słońcem.wymyte wyczyszczone zalane pod korek więc czego moja cari może chcieć więcej |
|
|
|
 |
Centosz
Forumowicz
Auto: Carisma 1,9 DiD '00r.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 26 Kwi 2009 Posty: 426 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 25-06-2010, 21:13
|
|
|
Powiadasz że polerka 150-200 zł.To sporo?Chciałem zrobić u siebie to zaśpiewali mi 500 zł.Chyba że to jakaś "profesjonalna" jak by to nie brzmiało.
Miałeś jakieś ubytki w lakierze?Jaki masz kolor?Ja na swoim (granatowy metalik) mam nawet sporo (nosek maski przedniej, troche na dachu i dolne partie drzwi) i koleś mi powiedział że po polerce będą bardziej widoczne. |
|
|
|
 |
krzysiek i nata
Mitsumaniak
|
Wysłany: 25-06-2010, 21:49
|
|
|
pisałem ze sporo za ten środek skoro polerkę mogę mieć za podobne pieniążki.moja cari też jest granatowa ubytki niestety są ale też nie jakieś kosmiczne jak na swoje 12 latek.pewnie jak w większości przypadków są to drzwi i ich ranty oraz zderzaki od kamyczków |
|
|
|
 |
Centosz
Forumowicz
Auto: Carisma 1,9 DiD '00r.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 26 Kwi 2009 Posty: 426 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 25-06-2010, 22:13
|
|
|
I co?Po polerce nie są bardziej widoczne, czy zamaskowałeś je jakos? |
|
|
|
 |
Faraday
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 DID
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Maj 2010 Posty: 252 Skąd: Bełchatów
|
Wysłany: 26-06-2010, 00:25
|
|
|
Polerowanie lakieru (szczególnie pastami lekkościernymi) nie sprawi, że rysy i zadrapania będą bardziej widoczne!!
Oczywiście na ciemnym lakierze mogą być widoczne ślady pasty, ale to łatwo usunąć... poza tym jeśli używasz dobrych produktów, to ślady się nie pojawią.
Polerowanie maszynowe ma sens jeśli lakier jest mocno zniszczony. Jeśli chcesz go tylko odświeżyć, to nie spokojnie można zrobić to ręcznie... jeśli masz czas. Polerowanie mechaniczne jest takie samo, jak ręczne... tylko droższe i dużo szybsze. |
|
|
|
 |
krzysiek i nata
Mitsumaniak
|
Wysłany: 26-06-2010, 06:02
|
|
|
spokojnie jak się wie to się widzi a tak to jakoś specjalnie nic z tym nie robiłem.poprzedni właściciel czymś maział te odpryski i efekt moim zdaniem gorszy niż nic by z tym nie robił.popaćkał jakąś kredką czy czymś podobnym i widać teraz ciemniejsze plamy w tych miejscach |
|
|
|
 |
carismax
Mitsumaniak Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 DiD
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 405 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 13-09-2010, 11:23
|
|
|
Oddaję w środe moją Cari do polerki. Co polecicie później?? jakiś wosk?? |
_________________ Bite my shiny, metal ass! - Bender Bending Rodriguez |
|
|
|
 |
Xiah
Forumowicz
Auto: Carisma 97r 1.6 GL
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Lis 2009 Posty: 231 Skąd: Płock
|
Wysłany: 14-09-2010, 20:15
|
|
|
a ja w ten weekend wyprobuje tego sonaxa:) zawsze używałem tempo lub automax a pózniej woskowałem (nie opamietam nazwy wosku) i efekt był powalający, ale po upływie 2-3 tyg trzeba wsyztsko od nowa robić;/ |
|
|
|
 |
kuflik
Nowy Forumowicz

Auto: ASTRA
|
Wysłany: 16-09-2010, 14:00
|
|
|
Polerowanie lakieru za 200zł to jakiś żart. W życiu bym auta nie oddał do takiej polerki;/
Mi samo przygotowanie auta do polerowania zajmuje minimum 4 godziny.. A gdzie tu jeszcze polerka?!
Ciekawe, czy za te 200pln lakiernik usuwa syf z lakieru przed polerowaniem czy wciera go maszyną w lakier? Czy pracuje na dobrych środkach czy na farecli i całe auto będzie potem w białych plamach. CZy obkleja wszystkie plastiki taśmą maskującą by ich nie zniszczyć?
Jeśli ktoś chcę odświeżyć lakier to jest tylko jedna tania i dobra metoda- zrobić to samemu! 99% lakierników stworzy nam dodatkowo hologramy..
Proponuję nastepującą procedurę:
1. Spłukujemy gruby brud myjką
2. Mycie na dwa wiadra - w jednym wiadrze woda z szamponem, w drugim sama woda. Moczymy rękawice do mycia w szamponie, myjemy jeden lub mniej element a następnie opłukujemy rękawice w czystej wodzie
3. Czyścimy wszelkie zakamarki przy pomocy pędzla oraz odpowiedniego środka (tzw APC)
4. Oczyszczamy lakier glinką (bez tego nie ma sensu niczego robić!)
5. Przygotowujemy lakier do wosku (pasta lekko ścierna/ cleaner). Na początek starczy Meguiars Swirlx, ŻADNEGO TEMPO!
6. Nakładamy DOBRY wosk (próbki do kupienia nawet za 20pln- starczą na kilka aplikacji)
7. Polerujemy DOBRĄ mikrofibrą
Auto odzyskuje blask:) |
_________________ Auto Detailing, to mnie kręci |
|
|
|
 |
|