|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Zabudowa w Galancie E33 |
Autor |
Wiadomość |
eM. [Usunięty]
|
Wysłany: 19-03-2007, 02:13 Zabudowa w Galancie E33
|
|
|
Hi,
No wiec wlasnie, nadeszlo troche pieniedzy, mechanicznie auto jest ok, blacharsko tez... pora zabrac sie za poprawe audio w moim misiu.
Na chwile obecna sprzet wyglada tak:
- Radio Easy Touch EC-37603-PRIME ( opis http://www.easy-touch.com/product19829.EN.html ), wybrane tylko dlatego, ze w sklepie jak je kupowalem ponad rok temu jako jedyne mialo wejscie USB
- z przodu w desce 2 glosniki 10cm Sinus Live
- tyl 2 glosniki elipsy Alpine, modelu nie pamietam, ale dobre
- tuba basowa Pyle aktywna
- okablowanie Pyle
- bezpiecznik Dietz
Zaczynajac od podstaw, chce wymienic radio. Na 100% musi miec wejscie USB, wiec zastanawialem sie nad czyms takim
z przodu glosniki wg. moich zalozen juz nie maja byc w desce, tylko w drzwiach, tam mysle o zamontowaniu paneli z MDFu, wygluszeniu drzwi aby stworzyc zamknieta komore i zalozyc system Magnata 16 cm + 2 tweetery
Tyl mam zamiar pozostawic, bowiem graja bardzo ladnie.
I pojawia sie rzecz, na ktora nie mam pomyslu - co zrobic w bagazniku, aby ladnie gralo, ladnie wygladalo i nie zajmowalo zbyt wiele miejsca?
Z gory dzieki za wszelkie podpowiedzi:) |
|
|
|
 |
Trociniarz [Usunięty]
|
Wysłany: 19-03-2007, 10:33
|
|
|
eM. napisał/a: | z przodu glosniki wg. moich zalozen juz nie maja byc w desce, tylko w drzwiach, tam mysle o zamontowaniu paneli z MDFu, wygluszeniu drzwi aby stworzyc zamknieta komore i zalozyc system Magnata 16 cm + 2 tweetery |
No i bardzo rozsądnie.
eM. napisał/a: | Tyl mam zamiar pozostawic, bowiem graja bardzo ladnie. |
No bardzo NIE rozsądnie.
eM. napisał/a: | pojawia sie rzecz, na ktora nie mam pomyslu - co zrobic w bagazniku, aby ladnie gralo, ladnie wygladalo i nie zajmowalo zbyt wiele miejsca? |
Sprzedać tą tube i te elipsy, kupić skrzynkę z głośnikiem 20-25cm i wzmacniacz. Miejsca wcale wiele nie zajmuje, a jakość i głębia niskich tonów, absolutnie nieprównywalna do dudnienia tuby.
eM. napisał/a: | Zaczynajac od podstaw, chce wymienic radio. Na 100% musi miec wejscie USB, wiec zastanawialem sie nad czyms takim |
Odpuść sobie odtwarzacze takich marek jak Pyle, nic dobrego z tego nie będzie.
Napisz ile kasy chcesz zainwestować, czy bierzesz pod uwagę nowe czy również używane klocki, tak będzie łatwiej pomóc.
pozdr,
Kuba |
|
|
|
 |
eM. [Usunięty]
|
Wysłany: 19-03-2007, 11:12
|
|
|
Trociniarz napisał/a: | No i bardzo rozsądnie. |
Dzieki;)
Trociniarz napisał/a: | No bardzo NIE rozsądnie. |
Wiesz, dziwi mnie Twoja odpowiedz, rozmawialem z paroma osobami i wg. wszystkich te elipsy to dobre glosniki. Poza tym specjalnie pod nie cialem dziury w blasze, wiec i tak wyglada na to,ze sila rzeczy pozostana;)
Trociniarz napisał/a: | Sprzedać tą tube i te elipsy, kupić skrzynkę z głośnikiem 20-25cm i wzmacniacz. Miejsca wcale wiele nie zajmuje, a jakość i głębia niskich tonów, absolutnie nieprównywalna do dudnienia tuby.
|
Tak tez myslalem, ale glosnik 30 cm, bo moim zdaniem 25 cm to nieco za malo:) I chcialbym ot jakos ladnie zabudowac, to jest wlasnie moj glowny klopot.
Powiedz jaki glosnik polecasz, jaki wzmacniacz?
Trociniarz napisał/a: | Odpuść sobie odtwarzacze takich marek jak Pyle, nic dobrego z tego nie będzie.
Napisz ile kasy chcesz zainwestować, czy bierzesz pod uwagę nowe czy również używane klocki, tak będzie łatwiej pomóc.
|
Ok, Pyle odpuszczam
Zdecydowanie, ze wzgledu na jednak ograniczony budzet mysle o uzywanych klockach. Jedyne co ma byc nowe, to glosniki, bo tym uzywanym nie ufam ( nigdy nie wiadomo jak byly katowane ).
Pozdro! |
|
|
|
 |
Trociniarz [Usunięty]
|
Wysłany: 19-03-2007, 11:46
|
|
|
eM. napisał/a: | Wiesz, dziwi mnie Twoja odpowiedz, rozmawialem z paroma osobami i wg. wszystkich te elipsy to dobre glosniki. Poza tym specjalnie pod nie cialem dziury w blasze, wiec i tak wyglada na to,ze sila rzeczy pozostana;) |
Cóż temat głośników z tyłu, wałkowany był nie raz, i wierz mi że jesli chcesz budować poprawne audio w aucie, glosniki z tyłu to rzecz zbędna, nie bez znaczenia jest fakt ze nie słyszałem jeszcze fajnie grających głośników współosiowych...a troszke już słyszałem. Dziury to faktycznie problem, także głośniki możesz wykorzystać jako atrapki, no chyba że chcesz umilać jazdę pasażerom, bo słuchacz powinien mieć scenę dzwiękową z przodu a nie na plecach, to filar i podstawa CA, każdy kto ma o tym jakieś pojęcie to potwierdzi.
eM. napisał/a: | Tak tez myslalem, ale glosnik 30 cm, bo moim zdaniem 25 cm to nieco za malo:) I chcialbym ot jakos ladnie zabudowac, to jest wlasnie moj glowny klopot.
Powiedz jaki glosnik polecasz, jaki wzmacniacz? |
Hmmm....za mało basu mam rozumieć ?? Mylisz się. Nie klasyfikuj głośników basowych ich średnicą, bo ona akurat ma wpływ na zupełnie inne walory brzmieniowe. Zdecydowanie bardziej polecałbym Ci głośnik 25cm z zabudowie zamkniętej, bo to taki złoty środek, bas jest szybki, w miarę sprężysty i potrafi naprawdę nisko zejść. Bardzo ciekawym rozwiązaniem jest też 2 x 20cm z bass reflex lub w zamkniętej, przy fajnych głośnikach ( np IT 08 ) piekielnie szybko gra, i potrafi zrobić mega zamieszanie jeśli trzeba. 30cm głośnik, musiałbyś wybierać bardzo starannie i naprawde z lepszej półki, do tego kawał pieca, inaczej bedziesz miał namiastkę basu a dokłądniej ślamazarne buczenie zamiast subwoofera.
eM. napisał/a: | Zdecydowanie, ze wzgledu na jednak ograniczony budzet mysle o uzywanych klockach |
Określ się jakoś finansowo, ile chcesz przeznaczyć na całość, to podsune Ci jakies konkrety.
pozdr,
Kuba |
|
|
|
 |
eM. [Usunięty]
|
Wysłany: 19-03-2007, 14:36
|
|
|
Trociniarz napisał/a: | Cóż temat głośników z tyłu, wałkowany był nie raz, i wierz mi że jesli chcesz budować poprawne audio w aucie, glosniki z tyłu to rzecz zbędna, nie bez znaczenia jest fakt ze nie słyszałem jeszcze fajnie grających głośników współosiowych...a troszke już słyszałem. Dziury to faktycznie problem, także głośniki możesz wykorzystać jako atrapki, no chyba że chcesz umilać jazdę pasażerom, bo słuchacz powinien mieć scenę dzwiękową z przodu a nie na plecach, to filar i podstawa CA, każdy kto ma o tym jakieś pojęcie to potwierdzi. |
Ok, tez tak slyszalem, zdaje sie co prawda na opinie ludzi, ktorzy w tych tematach sa lepiej zorientowani ode mnie, ale chce jednak te glosniki zostawic, bo: a) porobilem dziury, b) woze pasazerow i tez niech cos tam slysza;)
Trociniarz napisał/a: | Hmmm....za mało basu mam rozumieć ?? Mylisz się. Nie klasyfikuj głośników basowych ich średnicą, bo ona akurat ma wpływ na zupełnie inne walory brzmieniowe. Zdecydowanie bardziej polecałbym Ci głośnik 25cm z zabudowie zamkniętej, bo to taki złoty środek, bas jest szybki, w miarę sprężysty i potrafi naprawdę nisko zejść. Bardzo ciekawym rozwiązaniem jest też 2 x 20cm z bass reflex lub w zamkniętej, przy fajnych głośnikach ( np IT 08 ) piekielnie szybko gra, i potrafi zrobić mega zamieszanie jeśli trzeba. 30cm głośnik, musiałbyś wybierać bardzo starannie i naprawde z lepszej półki, do tego kawał pieca, inaczej bedziesz miał namiastkę basu a dokłądniej ślamazarne buczenie zamiast subwoofera. |
Ok, w takim razie co moge kupic zamykajac sie w kwocie 1000 zl, aby gralo szybko, schodzilo nisko i ogolem robilo zamieszanie ( coz.. slucham muzyki jakiiej slucham i tam jest duzo niskich tonow ).
Trociniarz napisał/a: | Określ się jakoś finansowo, ile chcesz przeznaczyć na całość, to podsune Ci jakies konkrety. |
1000 zl na zabudowe tylu, 500 na przod, max 700 na radio. razem 2200 zl
Pozdro,
Maciek |
|
|
|
 |
Trociniarz [Usunięty]
|
Wysłany: 19-03-2007, 15:32
|
|
|
eM. napisał/a: | 1000 zl na zabudowe tylu, 500 na przod, max 700 na radio. razem 2200 zl |
No to juz cos mozna kupić, wieczorkiem postaram sie podsunac Ci jakieś konkretne propozycje.
Zabudowa w bagazniku, czyli rozumiem ze nie chcesz skrzynki jako takiej ??
pozdr,
Kuba |
|
|
|
 |
eM. [Usunięty]
|
Wysłany: 19-03-2007, 16:29
|
|
|
Trociniarz napisał/a: | No to juz cos mozna kupić, wieczorkiem postaram sie podsunac Ci jakieś konkretne propozycje.
Zabudowa w bagazniku, czyli rozumiem ze nie chcesz skrzynki jako takiej ??
|
moze byc i skrzynia, byleby jej obudowe dopasowac do bagaznika, np. gdzies z boku...?
No nic to, czekam na jakas podpowiedz:) Szkoda,ze jestes ze Szczecina, podjechalbys wtedy ze mna do sklepu i pomogl wybrac tak realnie:)
pozdrowki |
|
|
|
 |
Trociniarz [Usunięty]
|
Wysłany: 19-03-2007, 21:41
|
|
|
Hej,
Wiec po kolei, przód zaproponowałbym Ci taki :
http://www.allegro.pl/ite...t_100_watt.html
lub drożej
http://www.allegro.pl/ite...test_dobra.html
Helix to sprawdzony temat, w tej cenie nie ma zadnych rywali, odpowiednio zamontowane naprawde fajnie pograją, no i cena SZOK !!! SLX tez fajny
Piec sugerowałbym 4 kanałowy, 2 kanały na przód i pozostałe dwa w mostku na subwoofer, przód w komponencie pod samym radiem niewiele pokaże, propozycja wzmaka poniżej....fajny temat !
http://www.allegro.pl/ite...rodek_450i.html
Z subwooferów nie znalazłem nic szałowego, ale sadze że z hertza powinienes być zadowolony, to dobry głośnik...bez szału ale nie jest zły na poczatek.
http://www.allegro.pl/ite...rancja_f_v.html
Co do radia, to Ci nie pomoge...bo ja po prostu nie znam się na radiach z USB.
pozdr,
Kuba |
|
|
|
 |
manski [Usunięty]
|
Wysłany: 20-03-2007, 13:20
|
|
|
jeśli chcesz mieć niezły bas z tyłu i niezbyt dużą skrzynkę , to proponowałbym zrobić subwoofer samodzielnie , ale tylko subwoofer bo robienie wzmacniacza może przekroczyć twoje umiejętności . to co koledzy pisali wyżej że nie należy się kierować wielkością głośnika to prawda .Naprawdę dobry subwoofer nie musi mieć dużego głośnika i dużej skrzynki , tylko musi byś tak wykonany żeby dopasować do siebie wielkość skrzynki ( objętość wewnętrzną ) głośnik i otwór basreflex ( długość i średnicę rurki ) , skrzynkę możesz tak wykonać żeby dopasować się do bagażnika , np. przez pochylenie jednej ścianki tak żeby weszła dokładnie pod oparcie , samo wyliczenie obudowy można wykonać dostępnymi w sieci ( i bezpłatnymi programami , np. basreflex , winisd ) oczywiście musisz do tego mieć parametry głosnika ( i to nie tylko moc , impedancję i średnicę , ale co najmniej Qts Vas Fs ) jeśli sprzedawca głośnika nie podaje tych parametrów ( lub nawet nie wie o co chodzi ) to daj sobie spokój z takim głośnikiem i poszukaj innego , dodatkowo można sie pokusić o zbudowanie układu isobaric czyli dwa jednakowe głośniki złożone membranami do siebie , takie rozwiązanie zmniejsza wymaganą objętość obudowy dwukrotnie . Ja kiedyś zrobiłem subwoofer na dwóch 15 centymetrowych głośnikach tesli ze skrzynką 5,5 litra netto , a bas jest taki że wszyscy co usłyszą robią niezłą koparę ,oczywiscie nie jest to takie wiejskie ŁUP UMCYK , tylko niziutki basik , schodzący do 40 herców , nawet słychać wibracje lecącego helikoptera , dodatkowo brzęczą mi wszystkie blachy , szyby i dach , ale to już inna historia . |
|
|
|
 |
Misiek :)
Mitsumaniak Pan Misio

Auto: Galant EA5A
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 10 razy Dołączył: 01 Lip 2008 Posty: 2954 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 15-09-2010, 22:47
|
|
|
Witam, aj tutaj béde miaø teæ pytanko o audio Galu.
Moje klocki to:
Helix db 62.1 (tweetery, 165)
Pioneer deh 6300r
magnat rave 560
i eliby buszmana
Z tym,że nie chce niszczyć tapicerki drzwi.
Myślałem, aby z przodu dać tweetery, i kolega mi podsunął pomysl
manski napisał/a: | Ja kiedyś zrobiłem subwoofer na dwóch 15 centymetrowych głośnikach tesli ze skrzynką 5,5 litra netto , a bas jest taki że wszyscy co usłyszą robią niezłą koparę ,oczywiscie nie jest to takie wiejskie ŁUP UMCYK , tylko niziutki basik , schodzący do 40 herców |
pomysł aby z moich 165 zrobić taką skrzynie.
Tylko pytanie co ze średnimi tonami?
Nie chce niszczyć tapicerki drzwi na głośniki, bo mi ich szkoda. A seryjne 10 w desce chyba nie zagrają
13 raczej nie wejdą.
Co do buszmana ja w swoim ex colcie miałem 6x9 buszmany w półce i po zrobieniu custom półki brzmienie się poprawiło. Grało prawie jak skrzynka moge powiedzieć
A co do muzyki to słucham głównie rocka i metalu, ale też czasem połączenie rocka z blusem, czy rapem jak everlast.
[ Dodano: 15-09-2010, 22:49 ]
chyba, że jakaś nadbudówka w miejscach seryjnych 10 i w niej 13 |
_________________ kierowca - obywatel drugiej kategorii
05.2005-nadal Colt CZ5 1,1 (Kosiarka)
07.2008-08.2010 Colt CA4A
09.2010-2011 Galant gti E33A pancernik
04.2011-03.2019 Sir Lancelot CS9A V6 6A13
03.2012-06.2014 Galant E33A GTI - Joann
06.2013-01.2019 - Lancer CB4W
01.2014-07.2018 Słoneczny Ponton Proton 418 LRS (CA5A coupe) - skasowany
08.2018-nadal Mitsubishi Mirage 1995 1,5 A/T
03.2019 -Nadal Violett6 Galant EA5A
09.2022 - Nadal Maniek Pajero Sport K96
 |
|
|
|
 |
Maretzky85
Mitsumaniak Mod Galant E3x

Auto: Galant`88; [4G63T][E39A] VR4
Pomógł: 67 razy Dołączył: 26 Gru 2006 Posty: 2937 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 16-09-2010, 08:51
|
|
|
Misiek , Weźże posłuchaj tych seryjnych dziesiątek, bo dyskwalifikujesz je nawet nie dając im szansy |
_________________ Zawsze mogę się mylić
"Ż(ona): a co zrobisz ze starym Galantem? (domyślnie - po kupnie rekina)
J(a): będę nim jeździł, gdy rekin pójdzie na złom"
by Krzyżak
-Galant 1.8 Gaźnik 4G37 1988r (złom)
-Galant 2.0 SOHC GLSi, później DOHC GTi 1989r (sprzedany)
-Galant 2.0 16V DOHC GTi, potem GTi T 1991r (Sprzedany)
-Galant 2.0 16V DOHC Dynamic Turbo 1989r (sprzedany)
-Galant 2.0 16V DOHC Turbo VR4 1988r
(Obecny)
-Toyota Corolla 1.3 (Wyjechała do afryki )
- Colt C52A na gaźniku z gazolotem
 |
|
|
|
 |
Misiek :)
Mitsumaniak Pan Misio

Auto: Galant EA5A
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 10 razy Dołączył: 01 Lip 2008 Posty: 2954 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 16-09-2010, 13:12
|
|
|
zamontuj mi radio mądralo
Dzis zauważyłem że kiedyś było jakieś CA...
KAble pod wzmacniasz wiszą z tyłu, w bagażniku...
jest szansa, że będe miał niedługo porządne CA
W CA0 miałem 10 i udawały, że grają nawet jak kupiłem lepsiejsze niż fabryczne |
_________________ kierowca - obywatel drugiej kategorii
05.2005-nadal Colt CZ5 1,1 (Kosiarka)
07.2008-08.2010 Colt CA4A
09.2010-2011 Galant gti E33A pancernik
04.2011-03.2019 Sir Lancelot CS9A V6 6A13
03.2012-06.2014 Galant E33A GTI - Joann
06.2013-01.2019 - Lancer CB4W
01.2014-07.2018 Słoneczny Ponton Proton 418 LRS (CA5A coupe) - skasowany
08.2018-nadal Mitsubishi Mirage 1995 1,5 A/T
03.2019 -Nadal Violett6 Galant EA5A
09.2022 - Nadal Maniek Pajero Sport K96
 |