[Cari 1.8 GDI] Skrzynia biegów - zgrzyty przy wrzucaniu 2 |
Autor |
Wiadomość |
arturp
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 16-09-2010, 07:27 [Cari 1.8 GDI] Skrzynia biegów - zgrzyty przy wrzucaniu 2
|
|
|
Dużo się naczytałem na temat zgrzytów drugiego biegu, ale nigdzie nie znalazłem postu opisującego rozwiązanie problemu. Czy któryś z forumowiczów podjął się wymiany synchronizatora? A może lepiej kupić skrzynię używaną. Co sądzicie?
Dzisiaj dzwoniłem do ASO w Lublinie i otrzymałem informację iż synchronizator 1-2 biegu kosztuje bagatela 1500 zł |
|
|
|
 |
ciniak
Forumowicz

Auto: Cari 1.8 GDI EXE
Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Cze 2009 Posty: 168 Skąd: Nowy Tomyśl
|
Wysłany: 16-09-2010, 18:37
|
|
|
Nie wiem czy lepiej kupić używaną skrzynie, ale na pewno taniej. Niektórzy sprzedający udzielają gwarancji rozruchowej, więc można założyć i wypróbować. Niekiedy można napotkać ofertę montażu na miejscu u handlarza. Tak czy siak nie jest to lekki temat ba sam tego doświadczam Na początku jazdy bardzo łagodnie obchodzę się z dwójką, po kilku kilometrach, zapewne jak olej się trochę rozgrzeje, problem zanika. |
|
|
|
 |
arturp
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
|
Wysłany: 16-09-2010, 20:59
|
|
|
Ciekawe czy Carismy z innego rocznika niż 98 mają identyczną skrzynię. Może części użyte w środku są jakoś lepiej wykonane. Dziwne ale problem jest tylko w skrzyniach GDI
Kupić używke na gwarancji jest rzeczywiście taniej i niech nawet będzie miesiąc gwarancji, ale co to jest miesiąc dla użytkowania skrzyni. Jakby ktoś dał 6 m-cy to można się pokusić |
|
|
|
 |
demeone
Mitsumaniak

Auto: Carisma '98 1.8 GDI
Kraj/Country: UK
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Wrz 2008 Posty: 598 Skąd: Szczecin/Manchester
|
Wysłany: 17-09-2010, 01:38
|
|
|
Z tą 2-ką to też mi się zdarza że zazgrzyta ale to rzadko. Czy to własnie synchronizator? |
|
 |
SirSinner
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Galant 2.5 V6 98r
Pomógł: 4 razy Dołączył: 19 Cze 2008 Posty: 93 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 18-01-2011, 11:57
|
|
|
Podłączę się do tematu.
Znajomemu na trasie padł wysprzęglik i próbując do turlać się do domu rozwali synchronizator 2'ego biegu.
Czy orientuję się ktoś gdzie poza ASO można kupić takowy? |
|
|
|
 |
kolo_j
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma
|
Wysłany: 19-01-2011, 11:26
|
|
|
ja wymienialem skrzynie koszt 300 zl i przez rok bylem zadowolony niestety problem ponownie wrocil... |
|
|
|
 |
kozaR
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Carisma GDI 1998
|
Wysłany: 20-01-2011, 19:01
|
|
|
też miałem problem z japońską skrzynią w miśku GDI , wsteczny mi wogole nie wchodził, , odłączałem linki od biegów i na wybieraku w samej skrzyni wogóle nie szło wrzucić wstecznego biegu, a później zgrzyty przy wrzucaniu 2 biegu a później niemożliwa redukcja z wyższego biegu na 2 najpierw 1 potem 2 to działała , znalazłem dobrego mechanika i wymienił mi skrzynie biegów obecnie mam założoną od volvo i śmiga ładnie , za skrzynie dałem 700 zł stan bdb mały przebieg i itp no ale z robocizna i olejem wyszłem na 1000 zł 100 zł na sam olej 3 litry weszły |
|
|
|
 |
|