|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Skrzynia zamknieta czy otwarta? |
Skrzynia otwarta czy zamknięta? |
Zamknięta |
|
75% |
[ 3 ] |
Otwarta |
|
25% |
[ 1 ] |
|
Głosowań: 4 |
Wszystkich Głosów: 4 |
|
|
|
Autor |
Wiadomość |
Pato89
Mitsumaniak Bandit

Auto: Lancer'92
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 16-09-2010, 23:04 Skrzynia zamknieta czy otwarta?
|
|
|
Głośniki:
Typ membrany: Polipropylenowa
Typ kosza: stalowy
Rodzaj zawieszenia: gumowe
Typa: jednocewkowy
Średnica cewki: 51 mm
Średnica Głośnika / Otworów: 300 mm
Wysokość Głośnika 130mm
Karkas cewki: stalowy
Skok membrany: 22 mm
Impedancja: 4 ohm
Skuteczność: 91 dB/W/M
Pasmo przenoszenia: 50 - 5000 Hz
Moc muzyczna: 450 Watt
zrobilem 2 skrzynie , każda po 33l. pod te 2 głośniczki i pytanie czy zostawic je zamkniete czy otwarte?
pomocy!:( |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

Auto: FK2
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 150 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 8958 Skąd: skątowni
|
Wysłany: 16-09-2010, 23:16
|
|
|
Pato89, liczyłeś te skrzynie? Na skrzynię BR potrzeba dokładnych wyliczeń pojemności. Co do zamkniętej skrzyni to każdy głośnik zagra lepiej w zamkniętej niż w źle policzonym BR. |
_________________ Colt CA0 1.3 GLi `95
Turbofrytkownicom mówimy nie
 |
|
|
|
 |
AnoniM79 [Usunięty]
|
Wysłany: 17-09-2010, 07:29
|
|
|
Nie jestem fachowcem, ale ostatnio zrobiłem z żywicy odlew dupeczki mojego misia i skrzynia wyszła zamknięta ok 35-40l.
Jeśli chodzi o dźwięk, mmmm.... Nigdy bym nie przypuszczał, że skrzynia zamknięta potrafi tak mocno, szybko i nisko zagrać.
Słyszałem, że pod głośnik 30cm (a taki miałem) w ciemno można zrobić skrzynkę ok 30l i na pewno zagra. Z BR są problemy, bo musisz mieć to dokładnie wyliczone, a i tak najczęściej rzeczywistość staje się brutalna i nawet po wyliczeniach nie gra to tak jak powinno .
Ponadto jak kolega londolut wspomniał, miałem skrzynkę BR ok 45l i ten głośnik w ogóle nie grał - więc jeśli wyliczenia i doświadczenie się nie zgrają to tym bardziej głośnik .
Mam sedana i nie ma najmniejszych problemów przebić się przez kanapę.
Pzdr |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 17-09-2010, 08:11
|
|
|
jest specjalny wzor na obliczanie jaka skrzynia jest najlepsza dla danego glosnika ale tak jak koledzy wyzej pisza zawsze zamknieta zagra precyzyjnien.
sciagniej sobie ten programik i zrob skrzynie taka jaka jest odpowiednia: http://diyaudio.pl/portal.php?show=21 |
|
|
|
 |
|
|