|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
JAKE ŻARÓWKI? SUPER TEMAT NA KAŻĄ PORĘ |
Autor |
Wiadomość |
rvlauren
Mitsumaniak LEMUR

Auto: GRANDIS 2.0 DiD 2006
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 03 Lip 2008 Posty: 123 Skąd: Sławno
|
Wysłany: 17-05-2010, 13:21
|
|
|
Philipsy padły
można sobie je podarować działały 6 miesięcy
Teraz mam jakieś tam blu narazie jest ok
kupiłem je u mojego sprzedawcy z częściami i olejami na razie testuje ale świecą w miarę |
_________________ MUZYKA ZMIENI TWÓJ NASTRÓJ !
 |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 17-05-2010, 13:46
|
|
|
Żarówki żarówkami ale często w starych autach jest problem ze spadkami napięcia na przewodach. Warto czasem sprawdzić napięcie na kostce od żarówki bo zdaża się nawet 2V niższe napięcie niż na akumulatorze a to już znacznie wpływa na jasność świateł. |
|
|
|
 |
Sir_Futur
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Galant EA5W '97
|
Wysłany: 10-09-2010, 23:05
|
|
|
Witam!
Powiem jakie jest moje zdanie. Wszystko co zawiera w swojej nazwie blue, xenon lub 4000 K, a nie jest xenonem (czyli żarnikiem D2S do soczewek lub D2R do reflektorów refleksyjnych) to najgorsze dziadostwo jakie istnieje. Kupiłem sobie ostatnio żarówki Narva Range Power White. Są niedozwolone w krajach UE, ale świecą na ładny biały kolor, więc je założyłem. Wszystko było super do momentu, w którym spadł deszcz. NIC NIE WIDAĆ!!! Tylko białe linie - jeśli są namalowane... Dało mi to do myślenia i stwierdziłem, że z żarówkami jest podobnie jak z oponami w naszym kraju i przy naszych warunkach pogodowych. Często pada deszcz, a to problem dotyczący zarówno opon jak i świateł. Wiadomo, że jak jest sucho to normalna opona da sobie radę (mówimy o zwykłym codziennym użytkowaniu auta). Jak jest sucho to i żarówka z tesco jest OK. Problem pojawia się gdy pada deszcz. Nie wiem czy inni też tak myślą, ale ja się wolę zabezpieczyć przed cięższymi warunkami na drodze. Mój zestaw będzie obejmował opony deszczowe jedynej słusznej w tej kwestii marki - Uniroyal, model RainExpert w rozmiarze 205/60R15. Do tego żarówki, które będą świecić na żółto/złoto. Żarówki typu "all weather" - Car Lamp Aquatec Gold lub Bosma Fire (mijania i drogowe - H7 i H1)
A jeśli chodzi o to jakie dokładnie rodzaje żarówek potrzebujemy, proponuję odwiedzić ten link:
http://www.lighting.phili...ighting&lang=pl |
|
 |
Arturro-86
Mitsumaniak
Auto: Galant EA2A 97' + LPG
Pomógł: 4 razy Dołączył: 05 Sie 2008 Posty: 473 Skąd: Tychy
|
Wysłany: 10-09-2010, 23:31
|
|
|
Sir_Futur napisał/a: | Mój zestaw będzie obejmował opony deszczowe jedynej słusznej w tej kwestii marki - Uniroyal, model RainExpert w rozmiarze 205/60R15. |
Wiem, że to temat o żarówkach, ale jeśli już napisałeś o oponach... sam jeżdżę na Uniroyalach RainExpert - na deszcz rewelacja. Ale... w Polsce wcale nie pada tak często, jak Ci się wydaje. A opona ta z racji tego, że jest deszczowa, jest też bardzo miękka, szybko się ściera i "pływa"... niestety - coś za coś.
A co do żarówek - dzisiaj po ciemku w deszczu masakra - nic nie widziałem Radzicie jakieś żarówki, które poprawiają widoczność na mokrej nawierzchni? |
|
|
|
 |
Sir_Futur
Mitsumaniak

|
Wysłany: 12-09-2010, 11:54
|
|
|
Ja mogę Ci polecić każdą żarówkę która daje normalne żółto-białe światło. Wtedy w nocy w deszczu widzisz wszystko. Niestety wynalazki typu xenon look sprawdzają się tylko na parkingach podziemnych, bo tam nie pada...
Przykłady:
http://allegro.pl/kielce-...1213467526.html
http://carlamp.pl/aquatec.php
Te są sprawdzone i mocno dają radę. Nie wiem jeszcze jak z Tungsramem się jeździ, ale kolega ma w okularniku to obcenię i dam znać.
Masz rację, nie będziemy się rozwijać o oponach bo to nie miejsce na to, ale chcę tylko powiedzieć, że ostatnio to dość dużo wody z nieba spada. Powodzie, zalania, itd. Opony Uniroyal natomiast są doskonałym kompromisem. Do codziennej jazdy na suchym wystarczają. Ja się nie pakuję w zakręty 90st. z prędkością 80 km/h na zaciągniętym "rękawie", więc dadzą radę. A na deszczu będę jechał spokojny, że się nie poślizgnę. No i dochodzi do tego jeszcze cena. Natomiast prawda jest taka, że parametrami te oponki przewyższają czasem Michelina czy Goodyeara...
No to tyle. |
|
 |
rvlauren
Mitsumaniak LEMUR

Auto: GRANDIS 2.0 DiD 2006
Pomógł: 3 razy Dołączył: 03 Lip 2008 Posty: 123 Skąd: Sławno
|
Wysłany: 14-09-2010, 21:18
|
|
|
A gdzie znaleźć takie CARLAMP H4 kto je sprzedaje? u mnie nikt o nich nic nie wie to jakaś nowość jest?
[ Dodano: 14-09-2010, 21:25 ]
A co do moich blu żarówek to świecą bo świecą wydaje mi się że tak na 60% ze 100 ni to jasno ni to ciemno ogólnie lipa raczej. Protestować bym chciał inne ale mam dylemat jakie troszkę się zapaliłem na te carlamp ale nigdzie ich nie widzę w sprzedaży, obleciałem pół netu ale nic z tego ! |
_________________ MUZYKA ZMIENI TWÓJ NASTRÓJ !
 |
|
|
|
 |
Sir_Futur
Mitsumaniak

|
Wysłany: 18-09-2010, 19:14
|
|
|
Ja już dotarłem do producenta tych żarówek i jak da radę to będę je miał. :]
[ Dodano: 12-03-2011, 23:09 ]
Minęło już torchę czasu od ostatniego posta...
Dotarłem do producenta żarówek CarLamp tak skutecznie, że aż sam je teraz sprzedaję.
Obecnie natomiast jeżdżę na bardzo mocnych żarówkach - TUNGSRAM MEGA LIGHT ULTRA +90% (H-7 i H-1), w halogenach będą CarLamp Aquatec Gold (H-3).
Kierunkowskazy natomiast zaopatrzyłem w żarówki PY21W Silvervisio marki (oczywiście) CarLamp.
Niedługo będę wymieniał W21W na Philips Premium, bo nie ma innych, lepszych, do naszych Galantów. No przynajmniej się nie spotkałem z nimi nigdzie...
Tylne kierunkowskazy natomiast dostaną również Silvervisio. |
|
 |
|
|