Centralny zamek na pilot... |
Autor |
Wiadomość |
ryzy [Usunięty]
|
Wysłany: 03-10-2006, 12:33 Centralny zamek na pilot...
|
|
|
Witam mitsumaniaków ostatnio postanowiłem ze chce sobie troche ułatwić życie i chciał bym zamontowac sterowanie centralnego zamka z pilota tylko teraz moje pytania :
jak to wogóle zrobic przegladałem aukcje jest wiele uniwersalnych sterowników - zasilanie - (+12V)
- zamknij - (masa 200mA)
- otwórz - (masa 200mA)
czy takie cos ma prawo działać?? mam lancerka kombi z 93r z oryginalnym centralnym
Z góry dzieki za jaką kolwiek pomoc
Pozdrawiam
ryzy |
|
|
|
 |
majki [Usunięty]
|
Wysłany: 03-10-2006, 12:51
|
|
|
Hm, ja w moim autku zalozylem od razu centralny+alarm, sterowanie w coltcie z tego co pamietam jest masą (wiec moze w innych mitsubishi tak samo?), jednakze, gdyby bylo sterowanie pradem, to nie ma problemu - montuje sie taki maly (wart 15zl?) inwerter, ktory to zamienia.
M. |
|
|
|
 |
tom65 [Usunięty]
|
Wysłany: 03-10-2006, 13:01
|
|
|
Ja podobnie kupiłem takie coś z dwoma pilotami i zamontowałem pod deską na wprost kierownicy ( sterowanie odbywa się u mnie przez podanie masy na odpowiedni kabelek siłownika master- przednie drzwi ) cały układ logiczny - ten fabryczny- również bynajmniej u mnie siedzi przy lewym słupku ( przednim) dość głęboko za wiązkami ale można się do niego bez większych problemów dostać - układzik działa bezbłędnie już 1,5 roku nawet można powiedzieć że zapomniałem o zamkach i wtykaniu do nich klucza |
|
|
|
 |
Ficu865 [Usunięty]
|
Wysłany: 04-10-2006, 14:31
|
|
|
Jaki jest koszt założenia central? |
|
|
|
 |
majki [Usunięty]
|
Wysłany: 04-10-2006, 14:54
|
|
|
Zalezy, czy masz silowniki w aucie. ja np. mialem silowniki w moim colcie (z obu stron), wiec u mnie koszt zamontowania centralnego wynioslby jakies 150zl, a ze zalozylem jeszcze do tego alarm, to wynioslo mnie to jakies 280zl z czujnikami dwoma ruchu i syreną. |
|
|
|
 |
tom65 [Usunięty]
|
Wysłany: 04-10-2006, 14:54
|
|
|
Tyle ile elementy (automat- odbiornik z pilotami) rezta to jakieś max 1,5 godz. własnego czasu |
|
|
|
 |
Ficu865 [Usunięty]
|
Wysłany: 04-10-2006, 15:19
|
|
|
siłowniki mam bo na kluczyk działa jednak na pilota jest dużo wygodniej.
Więc to pewnie kolejna rzecz w kolejce którą muszę zrobić w miśku. Cos mi ta kolejka nie ubywa bo brak części. Ma ktos nr do Japaneze? wysłałem mu maila ale nie odpowiedział. Jak ktoś ma to proszę podać na priv będe wdzięczny |
|
|
|
 |
majki [Usunięty]
|
Wysłany: 04-10-2006, 16:24
|
|
|
Ficu - taki zestaw mozesz na allegro kupic i w sumie sam zamontowac. Problem jest tylko, jesli to jest alarm - powinienes miec wtedy na nim podbite, ze Ci autoryzowany przedstawiciel podlaczyl go. |
|
|
|
 |
Ficu865 [Usunięty]
|
Wysłany: 04-10-2006, 17:11
|
|
|
alarmu raczej nie potrzebuje, uważam że jest mało skuteczny a tylko jet kolejna rzecz która może się psuć i piszczeć po nocy |
|
|
|
 |
BUBU
Mitsumaniak Partyzant

Auto: Endeavor
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Sie 2006 Posty: 1548 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 04-10-2006, 20:19
|
|
|
Powiem tak , mnie w zeszłym roku kupno i montaż najprostszego pilota(bez bajerów typu samodomykanie szyb itp.)w firmie zajmującej się alarmami kosztował 160 PLN
Do tego dostałem oczywiście gwarancję na pilota i montaż .
Dla tego myślę że nie warto bawić się samemu a zlecić montaż fachowcom.
Dodam że zwykle mają dość duży wybór marek i modeli.
Pozdrowienia |
|
|
|
 |
majki [Usunięty]
|
Wysłany: 04-10-2006, 21:18
|
|
|
Mozna, ale ja bym wzial z alarmem - koszt o 70zl wiekszy? A zawsze cos tam mrugnie i potencjalnego zlodzieja odstraszy. Kup sobie bez czujnikow ruchu, to nie bedzie Ci po nocach wrzeszczec, no chyba, ze ktos drzwi otworzy, ale przeciez o to chodzi, no nie? |
|
|
|
 |
BUBU
Mitsumaniak Partyzant

|
Wysłany: 04-10-2006, 21:52
|
|
|
Majki jak już zakładać to immobilizer , a z tym wrzeszczeniem po nocach to masz rację (jeszcze jakiś sąsiad czymś w autko przy....... )ostatnio jednemu gościowi prawie przez całą noc wył , cud że jeszcze rano był cały , sam miałem ochotę czymś walnąć.
Prawda jest taka że jeżeli się w nocy włączy komuś alarm , to nikt nie myśli że to włamanie tylko że znowu komuś coś się w elektryce pochrzaniło. Niestety ale panuje w narodzie znieczulica.
Pozdrowienia |
|
|
|
 |
majki [Usunięty]
|
Wysłany: 05-10-2006, 09:38
|
|
|
Immobilizer to przeciez jest w kluczyku juz montowany fabrycznie?
A w moim alarmie jest jeszcze dodatkowo 'ukryty przycisk', ktory musze nacisnac jak chce odpalic autko |
|
|
|
 |
BUBU
Mitsumaniak Partyzant

|
Wysłany: 05-10-2006, 14:10
|
|
|
majki napisał/a: | Immobilizer to przeciez jest w kluczyku juz montowany fabrycznie?
|
Majki nie w każdym,u mnie był montowany dodatkowo.
Przy kluczyku mam taką czarną podłużną kostkę , którą muszę przyłożyć do kółeczka z migającą czerwoną diodą (u mnie znajduje się na desce nad przełącznikiem awaryjnych)
Pozdrowienia |
|
|
|
 |
japas [Usunięty]
|
Wysłany: 12-11-2006, 05:43
|
|
|
Ryzy - wiem , że problem trochę stary ale może Ci się jeszcze przyda lub komuś innemu
Ja samodzielnie montowałem sterowanie pilotem fabrycznego centralnego co prawda w moim Świstaku a nie Mitsu ale myślę - zasady są podobne. Po pierwsze zakupiłem najprostszy alarm ze sterowaniem centralnego zamka z pilota w All-Maxie ( polecam firmę bo ma wyroby dobrej jakości i fajne piloty - sterowanie zarówno + jak i - ). Zdjąłem tapicerkę z drzwi od kierowcy i obejrzałem sobie , które kable odpowiadają za sterowanie centralnym zamkiem ( kolory odchodzących od siłownika ). Ze schematu otrzymanego z All-Maxa wyczytałem , które kabelki sterują centralnym. Żeby nie bawić się w drzwiach przeciąłem kabelki od centralnego podpięte na szynie pod deską i wlutowałem kabelki od sterowania centralki z pilota (metodą prób i błędów ustaliłem które należy ze sobą połączyć ). Centralkę wraz z anteną podwiesiłem głęboko od tyłu deski. Prąd do centralki wziąłem z kostki od radia. Działa już ponad 2 lata bez zarzutu a klucze prawie zardzewiały. Czas pracy ok. 40 minut. Zaznaczam , że jestem laikiem. Jeśli masz jakieś pytnia jestem do dyspozycji. |
|
|
|
 |
|