Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EA5A/W 2.5] przegub wewnętrzny?
Autor Wiadomość
zbir 
Forumowicz

Auto: EA5W 2.5 v6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-09-2010, 22:47   [EA5A/W 2.5] przegub wewnętrzny?

Witm,

czy to co zaznaczyłem na zdjęciu to właśnie przegub wewnętrzny? dziś stwierdziłem tam stuki i minimalny luz ok. 1-2 mm w kierunkach jak pokazują strzałki :-/

Na ile to jest poważna sprawa? bo mam do zrobienia trasę ok. 2000 km i wolałbym to zrobić po powrocie...

i czy faktycznie w EA5W manual kombi z 97r. wychodziły rożne przeguby i żeby dopasować trzeba wpierw ściągnąć stary i go obejrzeć?

pelu 
Forumowicz

Auto: GALANT 2.5 V6
Wysłany: 20-09-2010, 22:58   

tak,jest to przegub wewnetrzny
dobiegajace stuki podczas obrotu polosia sa spowodowane zuzytym przegubem wewnetrznym, mozna to zniwelowac poprzez zamiane obu przegubow wewnetrznych stronami- zaznaczam,ze jest to naprawa dorazna, na jakis czas, po jakims czasie i tak bedzie konieczna wymiana przegubu
luz w kierunkach jak pokazales strzalkami jest konieczny,poniewaz podczas skrecania kol konieczna jest zmiana dlugosci polosi.
przegub zewnetrzny montowany jest na stale, wiec mozliwosc wydluzania polosi musi byc na przegubie wewnetrznym

zbir 
Forumowicz

Wysłany: 20-09-2010, 23:17   

dzieki, faktycznie, poszedłem sprawdzić jeszcze raz i po drugiej stronie tez jest taki luz.

Po dokładniejszych oględzinach stwierdziłem że stuki idą bardziej na lewo od tego przegubu - czyli ze skrzyni. Takie pojedyńcze "stuk" przy naprzemiennym obracaniu kołem (do przodu / do tyłu). Każda zmiana kierunku obrotu koła to jedno stuknięcie i czuć je pod palcem na tym przegubie wewnętrznym.

nagrałem filmik nawet:-)

http://www.youtube.com/watch?v=lv0yDVgWwgI

To też normalne czy już nie?

(Coś mi ewidentnie zaczeło dziś stukać po ostrzejszej jeździe i szukam co... :evil: )

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 20-09-2010, 23:33   

Stukanie dość wyraźne, tylko czy na pewno z przegubu wewnętrznego? Próbowałeś przetrzymać część przegubu od strony skrzyni kręcić kołem? Na filmie nie widać, czy luz osiowy występuje właśnie na przegubie.

zbir 
Forumowicz

Wysłany: 20-09-2010, 23:58   

stuki na 100% dochodzą z lewej strony tego przegubu wewn. nawet bardziej bym sie skłaniał że ze skrzyni ale to może tylko wrażenie. Czuc je pod palcem wyraźnie gdy sie przyłoży ręke do przegubu wewn. Gdy przyłoże do zewnętrznego to nie czuje stukow.

czyli prawa strona (przegub zewn. itd) tam jest cicho.

Dodatkowo stwierdziłem luz na obudowie przegubu wewn. (ok. 1 cm w kierunku jak na zdjęciu poniżej) ale tak jest po obu stronach wiec to chyba normalne? Poza tym te stuki pojawiające sie przy obracaniu kołem na pewno nie pochodzą od tej obudowy.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 21-09-2010, 07:15   

może to tylko zęby na dyfrze 'klikają' :)
luz jak zaznaczyłeś strzałką to norma

masz jakieś inne objawy podczas jazdy? - np. drgania przy przyśpieszaniu?

ponadto osobiście nie widziałem zamiennika przegubu wewnętrznego do tego auta - są tylko całe półosie... niestety

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 21-09-2010, 09:25   

zbir napisał/a:
stuki na 100% dochodzą z lewej strony tego przegubu wewn. nawet bardziej bym sie skłaniał że ze skrzyni ale to może tylko wrażenie. Czuc je pod palcem wyraźnie gdy sie przyłoży ręke do przegubu wewn. Gdy przyłoże do zewnętrznego to nie czuje stukow.
Kielich przegubu wewnętrznego jest spięty z ząbatką skrzyni, więc ten stuk który wyczuwasz na ręce, to wcale nie musi występować pomiędzy kamieniami półosi, a kielichem, luz poosiowy w tym przegubuie to całkowicie normalna rzecz, minimalny luz poprzeczny jest dopuszczalny, ale wiekszy luz może stanowić problem, ponadto, przegub wewnętrzny praktycznie wogóle nie oddaje efektów dźwiekowych przy zuzyciu, przy uszkodzeniu tego przegubu pojawiają się wibracje karoserii auta.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

marcinzam 
Mitsumaniak

Auto: ASX 2016 1.6 did ClearTec
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 21-09-2010, 09:36   

czyli jak rozumiem nie można samego przegubu wewnętrznego kupić tylko razem z zewnętrznym, u mnie mam wibracje i telepanie kierownicą powyżej 110 , ale poczekam do zimy jak zmiennie na zimówki bo być może to przez opony made in china , a jak nie to wymiana przegubu ,jeszcze pytanie trzeba wymieniać dwa,czy da się sprawdzić który jest zły ?

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 21-09-2010, 11:01   

najczęściej ten dłuższy

zbir 
Forumowicz

Wysłany: 21-09-2010, 11:04   

Krzyzak napisał/a:

masz jakieś inne objawy podczas jazdy? - np. drgania przy przyśpieszaniu?

nie, podczas jazdy żadne negatywne objawy sie nie pojawiły. Drgań itp. nie ma.

robertdg napisał/a:
ponadto, przegub wewnętrzny praktycznie wogóle nie oddaje efektów dźwiekowych przy zuzyciu, przy uszkodzeniu tego przegubu pojawiają się wibracje karoserii auta.

Skoro tak to pewnie nie on stuka, bo wibracji brak.

Dziś to jeszcze potestuje moze zauważe coś nowego.

W każdym razie dzieki, widze że tu zawsze można liczyć na pomoc forumowych speców :thumbright:

marcinzam 
Mitsumaniak

Wysłany: 21-09-2010, 13:59   

Sposób na sprawdzenie przegubu ze strony http://www.motomax.pl/www/index.html
Jak zbadać czy i które z przegubów są uszkodzone?

Oto lista czynności, które należy wykonać.

* Postawić samochód na twardym podłożu.
* Zaciągnąć hamulec postojowy.
* Podłożyć kliny pod tylne koło, po stronie przeciwnej niż badana półoś.
* Unieść przednie koło ponad podłoże.
* Uruchomić silnik i ustawić przednie koła na wprost.
* Włączyć pierwszy bieg - uniesione koło zacznie się obracać.
* Dodać lekko gazu i naciskając pedał hamulca lewą nogą obciążyć napęd.
* Jeżeli pojawią się stuki w rytm obracanego koła, oznacza to z dużym prawdopodobieństwem, że uszkodzony jest przegub wewnętrzny półosi.
* Postępując tak jak w punkcie 7, skręcić maksymalnie koła jedną, a następnie w drugą stronę. Pojawiające się przy skręconych kołach rytmiczne stuki i zgrzyty świadczą o uszkodzeniu przegubu zewnętrznego.
* Wyłączyć bieg, następnie wyłączyć silnik i opuścić samochód na ziemię.

Powyższą procedurę należy powtórzyć dla zdiagnozowania stanu przegubów półosi po drugiej stronie samochodu.

Podczas całej operacji należy zachować dużą ostrożność i zwrócić uwagę szczególnie na dobre umocowanie podnośnika oraz zadbać o to, by osoby postronne nie zbliżały się do samochodu podczas gdy obraca się uniesione koło

Duku 
Mitsumaniak

Auto: Galant 97' 2.5 V6 Sedan aut.
Wysłany: 17-10-2010, 22:19   

"Dodać lekko gazu i naciskając pedał hamulca lewą nogą obciążyć napęd"
Można tak robić w skrzyni automatycznej? Bo wydaje mi się, że gdzieś czytalem (chyba w instrukcji obsługi), ze tak nie bardzo można robić...

Znalazłem, gdzie było to napisane:) Tak jak myślałem w instrukcji:) Jest coś takiego:

"Nie rozpędzaj silnika przy jednoczesnym naciśnięciu pedału hamulca. Może to doprowadzić do uszkodzenia automatycznej skrzyni biegów."

QF3L 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant EA5W
Wysłany: 19-10-2010, 09:52   

Jeśli chodzi o stuki, to:
1. Zużycie przegubu wewnętrznego słychać cały czas (bum, bum, bum...)
2. Jak stuka tylko przy skręconych kołach to znaczy że padł zewnętrzny

Jak chcesz się upewnić to podjedź na kanał, unieś oba przednie koła, załacz bieg i posłuchaj. Przegub zewnętrzny (nowy) można kupić za coś ok. 180pln. Wewnętrzny jest niewymienny, musisz kupić całą półoś. ZTCP musisz zwrócić uwagę na koronke ABS, były różne liczby zębów.

madakelus 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant EA5A
Wysłany: 22-10-2010, 16:16   

moi poptrzednicy kompletnie wyczerpali temat i wszystko potwierdzam za zgodność gdyż sam to przeszedłem...
dla ciekawości powiem tylko że miły Pan w serwisie powiedział mi cene za półośkę - 3500zł (nie, nie pomyliłem się... tam nie ma za dużo zer) :)

marcinzam 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-10-2010, 16:42   

3500 normalka :) jak filtr powietrza kosztuje 200 zł czy jeden wahacz 1000 zł , nie wiem skąd oni te ceny biorą...

Odpowiedz do tematu