|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Uwagi do Działu "ChKG" |
Autor |
Wiadomość |
CivAS
Nowy Forumowicz
Auto: szukam Gala 2.5l od '99
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 24-09-2010, 18:09 Uwagi do Działu "ChKG"
|
|
|
Witam Panowie i Panie.
Jest to mój pierwszy post, więc chciałbym się przedstawić - Artur, Szczecin, jak spora część forumowiczów szukam Galanta z motorem 2.5l.
Moja historia jest taka, że oszalałem na punkcie tego modelu 2/3 lata temu ale dopiero niedługo będę mógł realnie myśleć o jego kupnie.
Aktualnie zakończyłem czytanie wszystkich postów z działu "chce kupić Galanta" (1week, kilka H dziennie), mam na myśli te posty do których dołączono zdjęcia (około 8 stron), gdyż czytanie tylko takich ma ogólny sens (chyba, że szuka się konkretnych informacji). Czytałem to wszystko ażeby dowiedzieć się jak najwięcej szczegółów istotnych przy zakupie tego auta. I tutaj mam kilka uwag/próśb dotyczących tworzenia tematów. Chodzi o to aby opinie i uwagi o autach, których aukcje już się zakończyły miały jakiś sens dla potomnych. Oczywiście super pomysłem było to aby kopiować treść aukcji i dołączać kilka zdjęć, ale!:
1. Nie zapominajmy o kopiowaniu również ceny aut. Ma to ogromne znaczenie dla osób planujących zakup Galanta. Info o aukcjach z otoMoto często pozbawione jest ceny i często nie sposób się tego doszukać.
2. Gdy wstawiamy zdjęcia to wybierajmy najistotniejsze, nie najładniejsze. Np. po jednym z: karoseria – ogólny pogląd o aucie, przydatne przy wyszukiwaniu; wnętrze (deska); silnik; i ewentualnie kolejne coś mówiące zdjęcia (dla mnie im więcej tym lepiej). Pozwoli to uniknąć powstawania postów w których wszyscy piszą np. na desce, a brak jest jakiegokolwiek foto kokpitu.
3. Starajmy się tworzyć osobny temat dla każdego auta. Gdy w tytule jest np. 2.5, ‘99 Gliwice, a w treści mowa jeszcze o dwóch innych autach to:
a) kolejne dwa auta są ciężkie do wyszukania, gdy ktoś chce wrócić do opinii o nim,
b) nie rzadko (b. często) ktoś wypowiada się o jednym z aut i nie napisze o którym mówi – często opisy pasują do kilku aut, szczególnie dla początkujących.
Przepraszam za tak duży OT ale myślę, że dostosowanie się do tych uwag może być bardzo przydatne nie tylko dla osób, które dopiero wchodzą do grona MM. Ten dział to chyba najlepsze miejsce na moje uwagi. Oczywiście jeśli nikt nie zgadza się z moim zdaniem to o wszystkim zapomnę ale jeśli mnie poprzecie to postarajmy się dopilnować aby tak było. Wiem, wczułem się ale to forum dla takich jak ja (pewnie nie tylko) jest czymś na wzór wizyty na Olimpie:D i fajnie by było aby w raju było wszystko dopracowane, tym bardziej, że to nie kosztuje i nie boli.
Koniec zanudzania Z góry przepraszam za jakiekolwiek niezgodności ze sztuką pisania postów.
Pozdrawiam. Powodzenia w zakupach!
Szacun dla znawców Misiaków
|
Ostatnio zmieniony przez CivAS 25-09-2010, 11:29, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
fj_mike
Mitsumaniak

Auto: Dyplomatyczne EA5A
Pomógł: 86 razy Dołączył: 02 Maj 2008 Posty: 6516 Skąd: Gdynia/Aagotnes
|
Wysłany: 24-09-2010, 19:18
|
|
|
CivAS, odpowiem na kilka twoich uwag
CivAS napisał/a: | 1. Nie zapominajmy o kopiowaniu również ceny aut. Ma to ogromne znaczenie dla osób planujących zakup Galanta. Info o aukcjach z otoMoto często pozbawione jest ceny i często nie sposób się tego doszukać. |
Cena jest w treści postu. Nie wracaj do dalekiej przeszłości bo z tym bywało różnie: modi się zmieniali, nie wszyscy stosowali się do wzoru.
CivAS napisał/a: | 2. Gdy wstawiamy zdjęcia to wybierajmy najistotniejsze, nie najładniejsze. Np. po jednym z: karoseria – ogólny pogląd o aucie, przydatne przy wyszukiwaniu; wnętrze (deska); silnik; i ewentualnie kolejne coś mówiące zdjęcia (dla mnie im więcej tym lepiej). Pozwoli to uniknąć powstawania postów w których wszyscy piszą np. na desce, a brak jest jakiegokolwiek foto kokpitu. |
W ogłoszeniu nie zawsze są dostępne zdjęcia takie jakie byśmy sobie życzyli. Zdjęcia komory silnika to mniej więcej pół na pół. Nie mogę wymagać lub wybierać userowi zdjęcia do wstawienia. User friendly
CivAS napisał/a: | 3. Starajmy się tworzyć osobny temat dla każdego auta. Gdy w tytule jest np. 2.5, ‘99 Gliwice, a w treści mowa jeszcze o dwóch innych autach to:
a) kolejne dwa auta są ciężkie do wyszukania, gdy ktoś chce wrócić do opinii o nim,
b) nie rzadko (b. często) ktoś wypowiada się o jednym z aut i nie napisze o którym mówi – często opisy pasują do kilku aut, szczególnie dla początkujących. |
Dopóki w temacie zmieści rocznik i miejscowość może mieć 4 auta. Wyszukiwarka działa świetnie i nie ma problemów ze znalezieniem starych tematów. Dodatkowy wymóg to dodatkowy problem. Nie każdy stosuje się do i tak wymaganego wzoru.
Zapraszam do dyskusji. W sumie po ponad roku stosowania wzoru macie jakieś lepsze pomysły, usprawnienia. |
_________________ Gość zobacz moje miśki - EA5A '98 i EA2W '02 by fj_mike
Jakby każdy stosował się do tego co piszą na forach różnych, to by dobrze na tym nie wyszedł. Trzeba podejść ze zdrowym rozsądkiem bo i u nas zdarzają się chore pomysły by Owczar
 |
|
|
|
 |
CivAS
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 25-09-2010, 12:26
|
|
|
fj_mike napisał/a: | Cena jest w treści postu. Nie wracaj do dalekiej przeszłości bo z tym bywało różnie: modi się zmieniali, nie wszyscy stosowali się do wzoru. |
No właśnie nie zawsze jest tak dobrze, nawet obecnie. Nie jest tak zawsze ale jak zdarzy się, że omawiane jest auto takie jakie mnie też by interesowało to chciałbym wiedzieć jaka jest jego cena - po kilku takich przypadkach będę potrafił wycenić mój typ. Pod linkiem jest przykład (choć tutaj przypadkiem cena została wspomniana):
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=56190
fj_mike napisał/a: | W ogłoszeniu nie zawsze są dostępne zdjęcia takie jakie byśmy sobie życzyli. Zdjęcia komory silnika to mniej więcej pół na pół. Nie mogę wymagać lub wybierać userowi zdjęcia do wstawienia. User friendly |
Dobrze gdyby wszyscy tak robili ale oczywiście w miarę możliwości. Może poprostu przyjąć, że wrzucamy więcej niż tylko dwa zdjęcia przedstawiające całe auto?
fj_mike napisał/a: | Dopóki w temacie zmieści rocznik i miejscowość może mieć 4 auta. Wyszukiwarka działa świetnie i nie ma problemów ze znalezieniem starych tematów. Dodatkowy wymóg to dodatkowy problem. Nie każdy stosuje się do i tak wymaganego wzoru. |
Często w tytule nie są wymienione wszystkie miejscowości. Ten wymóg sądzę, że nie byłby problemem (1temat-1auto), to jest nawet całkiem logiczne. Myślę, że jeśli byśmy tak przyjęli to szybko wszyscy by się dostosowali. Tak jak mówię - nie chcę tego bo tak mi się podoba ale po to aby było jasne o jakim aucie jest mowa, gdy są 3 auta omawiane to jest chaos. Często jest też mowa o jakimś sprzedawcy i spośród czterech sprzedawców ciężko dojść o którym mowa (np. pan Piotr, a w aukcji tylko miejscowość)
To, że nie każdy stosuje się do obecnych ram o niczym nie znaczy - prawo nie dostosowuje się do nas tylko raczej my do prawa (choćby moralnego) Osoby ogarnięte sobie poradzą, a na przyszłości ma to duży sens.
Podsumowując moje postulaty :
* pamiętać o cenie
* 1 temat - 1 auto
* więcej zdjęć
to jak, bierzecie mnie na prezydenta? |
|
|
|
 |
fj_mike
Mitsumaniak

|
Wysłany: 25-09-2010, 14:23
|
|
|
CivAS napisał/a: | po kilku takich przypadkach będę potrafił wycenić mój typ |
Cena auta będzie taka jaką będziesz w stanie za niego zapłacić. Nigdy inaczej.
Zapłaciłbyś 25tys za czarnego Avance w manualu, udokumentowany przebieg i serwis, rocznik 2002r
CivAS, domyślam się, że masz problem z obsługą szukajki.
Od jakiegoś czasu wszystkie miejscowości są wymieniane w tematach.
CivAS napisał/a: | 1temat-1auto |
Powtórzę jeszcze raz - nie ma takiego wymogu i nie będzie. W tej kwestii jest pełna dowolność, dopóki wszystkie dane które powinny być mieszczą się w tytule. |
Jakby każdy stosował się do tego co piszą na forach różnych, to by dobrze na tym nie wyszedł. Trzeba podejść ze zdrowym rozsądkiem bo i u nas zdarzają się chore pomysły by Owczar
 |
|
|
|
 |
kamilrozanski
Mitsumaniak
Auto: Stilo 2.4 Abarth
|
Wysłany: 25-09-2010, 17:14
|
|
|
Zgadzam się, że takie posty mogą być dla potomnych czytających archiwa, dlatego też sam w moim poście zamieściłem 7 zdjęć ukazujących właśnie środek, komore silnika itd jednak zostały one przez admina usunięte i zostały 3 szt. Widocznie tak ma być ) |
|
|
|
 |
fj_mike
Mitsumaniak

|
Wysłany: 25-09-2010, 17:18
|
|
|
kamilrozanski napisał/a: | zostały one przez admina usunięte |
Przez moderatora dla ścisłości
Trzy lub cztery zdjęcia są wystarczające. |
 |
|
|
|
 |
CivAS
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 26-09-2010, 00:37
|
|
|
fj_mike napisał/a: | CivAS, domyślam się, że masz problem z obsługą szukajki. |
Nigdy jeszcze nie mialem potrzeby wyszukiwania taki informacji i tego nie robilem, domyslam sie, ze nie bedzie z tym klopotu;) Poki co (jak mowilem) przeczytalem polowe tematow "chce kupic galanta" i dziele sie swoimi spostrzezeniami, ktore mi znacznie ulatwilyby sprawe. Mam na mysli bardziej wypowiedzi, ktorych nie mozna sprawdzic na zdjeciu i brak sprecyzowania o jakim aucie mowa. Moim zdaniem mogloby byc lepiej. Nie rozumiem oporu bo dostosowanie sie innych to tylko kwestia czasu.
Zaznaczam, ze nie chce nikomu nic zarzucic ani zrobic klopotu. Jestem tu nowy i chcialem tylko pomoc innym ale skoro tak ma byc to rozumiem i sie dostosuje. |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14370 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 29-09-2010, 16:39
|
|
|
CivAS, dzięki za uwagi, każde są dla nas cenne. Osobiście też jestem za tym, aby każde auto było w osobnym temacie, ale ciężko było wyegzekwować tak jak jest. Zresztą fj_mike, o tym pisał. A jeśli chodzi o zdjęcia to wydaje mi się, że wystarczą takie jak są do rozpoznania |
|
|
|
 |
|
|