Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Powitanie i potrzebna pomoc
Autor Wiadomość
KOŚCIEJ 
Nowy Forumowicz
maniak samochodowy

Auto: sigma 3.0 12V . galant 2.4 GDI
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 27-09-2010, 21:28   Powitanie i potrzebna pomoc

Witam wszystkich serdecznie.
W dniu wczorajszym nabyłem Sigme z 93r kombi silnik 12V skrzynia manualna . Przebieg 300500km.

Wiele lat temu miałem Sigme z 91r ( została rozbita w Wawie ) , dziś przez przypadek wróciłem do tego samochodu , coś w nim jest że przyciaga i nie pozwala o sobie zapomniec.

Mam kilka problemów z tym autem, ale jakoś sobie poradze ( a jak nie to bede sie wydzierał na forum o pomoc ) . Największy problem to uszkodzona szyba przednia ( czołowa) , może ktoś posiada taka szybe na sprzedaż na Lubelszczyźnie bądz w okolicy ?
Dziekuje za okazana pomoc i jeszcze raz pozdrawiam.

VirMan 
Mitsumaniak
maniacc

Auto: Diamante XS'94
Wysłany: 27-09-2010, 21:49   

fajne autko - też kupiłem w środę kombi w łodzi :) też 307k km :)

michałnataliya 
Forumowicz

Auto: sigma kombi 93, 12V
Wysłany: 27-09-2010, 22:44   

Witam! Na pewno nie będziesz żałował zakupu! Nawet z żoną są drobne nieścisłości, ale gdy się kocha to wszystko się przecież wybacza, prawda? Napiszę co wiem, chociaż nie wiem czy pomogę... W Poznaniu na ulicy Gdyńskiej, przed Kozimigłowami (Koziegłowy) jest szklarz i jednocześnie autoszklarz. Nazwy firmy i dokładnego adresu niestety nie napiszę ponieważ nie pamiętam. Druga firma, która miała jakieś ok.18 m-cy temu szyby do Sigmy, znajduje się również w Poznaniu, przy rondzie obornickim (50 metrów obok, za "CPN-em"). Tyle tylko mogę pomóc, może resztę uda się znaleźć w góglarce (2 "o" chyba się wymienia na u z kreską?). Auto szyby JAAN? Chyba... Naprawdę nie pamiętam. I chyba na szybę czekałem kilka dni więc wnioskuję, że mają jakąś centralę i być może szyb jest w Polsce więcej niż kilka (?) sztuk. I jeszcze szyby w Poznaniu na ulicy Polnej. Tam mają chyba nawet do F-16 chociaż o Sigmę nie pytałem (O F-16 równiż nie :D ). Tzn. telefon, kontakt i może wyślą -szybką szybkę- do Ciebie. Sory rozpisałem się za bardzo. Z montażem już chyba każdy zakład już sobie poradzi. Wiem, że nowych szyb jest już mało i ciężko znależć. Dokładnie nie pamiętam, ale jakieś 24-18 m-cy temu z montażem kosztowało około 400 zł, więc jak na nasze youngtimery chyba niedużo? Na pewno dało się wtedy jeszcze wybrać kolor szyby (biała, niebieska, zielona) i sam wtedy jeszcze nie wiedziałem, że jest drobna różnica między sedanem a kombi (mocowanie lusterka (do szyby lub sufitu) i nie do końca pamiętam czy w "cieniowaniu" nie ma różnic). Pozdrawiam. Tyle mogę pomóc. PS. Mam nadzieję, że kiedyś spotkamy się na drodze.. :biggrin: Jeśli będzie trzeba, mogę podjechać i zapytać dokładnie o cenę, czy wysyłają i czy mają filię w Twojej okolicy. I oczywiście nie ma za co. Tak to już jest... ...Między nami mitsuoszołomami. Aha!- z tego co się orientuję używki nie przełożysz. Szyba jest klejona i nie ma "wuja", ażeby Ci to odkleił i przełożyl. Naprawdę już kończę. Niestety(?) :-({|= (Cały tydzień w domu, od dziś, trwają obchody moich imienin, a następny- to rocznica moich urodzin. Przepraszam za skromnośc... :wave: ) Narazie.

KOŚCIEJ 
Nowy Forumowicz
maniak samochodowy

Wysłany: 27-09-2010, 22:50   

dzieki serdeczne za info.
W Lublinie znalazłem szybe do kombi zielona z pasem ale troche ich przegrzało z cena, szyba 380 plus 130 montaż.
Jestem w stanie zrozumiec wiele kwesti ale tu troche przesadzili . Zwłaszcza ze za auto dałem nie wiele wiecej :lol: .

Dzieki i pozdrawiam

PS

szczere życzenia urodzinowo- imieninowe.
STO LAT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
jazdy bez awarii , po prostych i równych drogach. 8)

[ Dodano: 27-09-2010, 22:56 ]
Witaj.
W jakim kolorze udało Ci sie nabyg Sigme ?
Moja krówka w kolorze bordo-wiśnia.
Troche płacze że nie w automacie ( ale trzeba brac to co było ) zwłaszcze że mam w rewelacyjnym stanie i w 100% bezwypadkowa.

lukasz12 
Mitsumaniak
prof. dr hab ;-)

Auto: Sigma 24V '95 / 24V EXE '94
Wysłany: 27-09-2010, 23:21   Re: Powitanie i potrzebna pomoc

KOŚCIEJ napisał/a:
Witam wszystkich serdecznie.
W dniu wczorajszym nabyłem Sigme z 93r kombi silnik 12V skrzynia manualna . Przebieg 300500km.

Wiele lat temu miałem Sigme z 91r ( została rozbita w Wawie ) , dziś przez przypadek wróciłem do tego samochodu , coś w nim jest że przyciaga i nie pozwala o sobie zapomniec.

Mam kilka problemów z tym autem, ale jakoś sobie poradze ( a jak nie to bede sie wydzierał na forum o pomoc ) . Największy problem to uszkodzona szyba przednia ( czołowa) , może ktoś posiada taka szybe na sprzedaż na Lubelszczyźnie bądz w okolicy ?
Dziekuje za okazana pomoc i jeszcze raz pozdrawiam.

A nie lepiej po prostu zapytać w zakładzie montującym szyby? Jak dobrze pójdzie to zmieścisz się w 450 zł z montażem. Ile taniej używana szyba? 150 zł? A nie masz pewności że nagle podczas jazdy zrobi bang, zwłaszcza w zimie. PS. Jak już bardzo chcesz używkę poszukaj gościa Krzysiek65, ma sigmy na części, jest z Kraśnika.

"Natomiast wrażenia z jazdy 12V a 24V są niestety nieporównywalne ;) " (C) Chi-Man 2006
Update 06/2011: Ale 12V w manualu może być i nawet całkiem fajnie murczy :)
Update 10/2011: 12V mruczy jeszcze fajniej (bo ma oryginalny wydech)...i wróciła do łask :)
Update 11/2011: 12V jest OK, ale przydałoby się jednak więcej mocy na autostradzie ;)
Update 03/2012: Zdrowe 24V mruczy i dostarcza sporo radości przy manualu ;)

michałnataliya 
Forumowicz

Auto: sigma kombi 93, 12V
Wysłany: 27-09-2010, 23:31   

Dziękuję i nie ma za co. Auto kupiłem jakoś marzec, kwiecień w zeszłym roku. Jak ktoś kiedyś z forum nazwał ten kolor to było chyba ELECTRIC ORANGE (malowana przez poprzedniego lub przedpoprzedniego właściciela, z, nieukrywam starannością. Jednak była zbyt mocno "dostosowana do potrzeb świeżo upieczonego kierowcy" i trochę musiałem alkoholu wypić, ponieważ doprowadzenie jej do stanu w miarę normalnego, żle robiło mi na ciśnienie i pradopodobnie przez to otarłem się o rozwód :mrgreen: ! Gaz od razu wyrzuciłem i wtedy problemy związane z jazdą na benzynie uwypukliły się( dopóki był gaz jeździłem głównie na nim). Szczegóły mojej historii prawdopodobnie są jeszcze gdzieś na forum. Niedawno kupiłem 24v żeby przełożyć serce, a jakieś dwa tygodnie temu kupiłem całego dawcę, aby przeszczep przebiegł bez zakłóceń (Jeszcze raz przepraszam kolegę z forum, że sprzątnąłem sprzed nosa. Po prostu nie wiedziałem). Niestety muszę poczekać do przyszłego miesiąca- szanowna małżonka- główna księgowa w domu- nie zgadza się, aby tak od razu hop, siup. Niestety muszę kończyć, ale zanim to zrobię- mam nadzieję, że nie zapeszę- chciałem jeszcze napisać że zrobiłem już przez rok ponad 50tkm NIEMŁODYM już autem właściwie bezproblemowo- jeden większy problem tylko raz był.. Więc na pewno, jeśli będziesz dbał i nie oszczędzał na wydatkach, będziesz jeszcze długo, długo jeździł. Mam nadzieję, że moderator zrozumie i nie da nam "nagany", że nie to miejsce na takie tematy itd. Jeśli co to przepraszam i przyznaję się, że do końca tych zasad panujących nie obejmuję- nigdy nie ma czasu. Pozdrawiam!

lukasz12 
Mitsumaniak
prof. dr hab ;-)

Wysłany: 27-09-2010, 23:52   

Cytat:
...na wydatkach, będziesz jeszcze długo, długo jeździł. Mam nadzieję, że moderator zrozumie i nie da nam "nagany", że nie to miejsce na takie tematy itd. Jeśli co to przepraszam i przyznaję się, że do końca tych zasad panujących nie obejmuję- nigdy nie ma czasu. Pozdrawiam!

Zrozumie i nie będzie rozdzierał szat, ale jak chcesz pisać to od tego jest podforum nasze miśki. Tam można opisać swoją historię i to z najdrobniejszymi detalami...

"Natomiast wrażenia z jazdy 12V a 24V są niestety nieporównywalne ;) " (C) Chi-Man 2006
Update 10/2011: 12V mruczy jeszcze fajniej (bo ma oryginalny wydech)...i wróciła do łask :)
Update 11/2011: 12V jest OK, ale przydałoby się jednak więcej mocy na autostradzie ;)

VirMan 
Mitsumaniak
maniacc

Wysłany: 28-09-2010, 09:30   

szybę da się wyciąć - sam wycinałem z diamanta :)

lukasz12 
Mitsumaniak
prof. dr hab ;-)

Wysłany: 28-09-2010, 11:47   

VirMan napisał/a:

Oczywiście że się da, tylko pytanie czy nie pęknie, 15 letnia szyba jest bardziej krucha, dodatkowo będzie porysowana - chyba że samochód stał w garażu w co raczej nie wierzę. Sam wiem jak wygląda moja szyba po 3 latach eksploatacji w kraju. Wg. mnie szkoda roboty na wycinanie, transport i wklejanie (też chyba nie za darmo?), żeby oszczedzić 100 zł i wcale nie być pewnym efektów. A z szybami do Sigmy akurat jest nienajgorzej bo są dostępne praktycznie od ręki. Zresztą po co ja komuś mam na siłe robić dobrze i przekonywać co warto a co nie, chce najtaniej a później nie wyjdzie i będzie płakał to jego sprawa...tylko nie na forum proszę.

Zajc3w 
Mitsumaniak

Auto: Toyota Celica
Wysłany: 28-09-2010, 18:53   

lukasz12 napisał/a:
VirMan napisał/a:

Oczywiście że się da, tylko pytanie czy nie pęknie, 15 letnia szyba jest bardziej krucha, dodatkowo będzie porysowana - chyba że samochód stał w garażu w co raczej nie wierzę. Sam wiem jak wygląda moja szyba po 3 latach eksploatacji w kraju. Wg. mnie szkoda roboty na wycinanie, transport i wklejanie (też chyba nie za darmo?), żeby oszczedzić 100 zł i wcale nie być pewnym efektów. A z szybami do Sigmy akurat jest nienajgorzej bo są dostępne praktycznie od ręki. Zresztą po co ja komuś mam na siłe robić dobrze i przekonywać co warto a co nie, chce najtaniej a później nie wyjdzie i będzie płakał to jego sprawa...tylko nie na forum proszę.

Otóż to używka po 15 latach wygląda jak wygląda, nowy zamiennik będzie tak wyglądał za 5 lat, ale wycinana i wklejana szyba może pęknąć po pierwszym myciu lub mrozie.
Sigma kombi '95 - sprzedana
Galant E33A '92 - zniszczony przez wandali
Mazda 323F 1.8 16V SOHC '89 - sprzedana

lukasz12 
Mitsumaniak
prof. dr hab ;-)

Wysłany: 28-09-2010, 19:24   

Cytat:

Otóż to używka po 15 latach wygląda jak wygląda, nowy zamiennik będzie tak wyglądał za 5 lat, ale wycinana i wklejana szyba może pęknąć po pierwszym myciu lub mrozie.

Do niektórych jak widać to nie dociera :)

VirMan 
Mitsumaniak
maniacc

Wysłany: 28-09-2010, 20:17   

Ja tylko mówię że się da. (a twierdzenie było że się nie da.) a do sigmy rzeczywiście praktyczniej jest kupić zamiennik zamiast używki - co innego do diamante :)

Piotr Z 
Mitsumaniak

Auto: sigma 3.0 V6 12v sedan 94 r.
Wysłany: 28-09-2010, 22:52   

Witam wszystkich po długiej przerwie,
witam kolegę z lublina,jak miło kiedy pojawia się tak unikatowe auto w naszym mieście,
w razie problemów ( oby jak najmniej) w miarę możliwości służę pomocą.

pierwszy zlot sigm w Kazimierzu Dolnym

KOŚCIEJ 
Nowy Forumowicz
maniak samochodowy

Wysłany: 29-09-2010, 15:02   

Witam serdecznie Lubelaka.

Mam nadzieje ze sie szybko zobaczymy

Odpowiedz do tematu