Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Jakiej marki oleje do napędów
Autor Wiadomość
mstrucz 
Forumowicz

Auto: Pinin 1,8 MPI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-09-2010, 11:58   Jakiej marki oleje do napędów

Hello!

Jakich marek olejów używaliście do napędów?
Wiem jakie klasy, ale ciekawi mnie czy w przypadku skrzyń czy też mostów są jakieś marki, które są "lepsze".
Do tej pory w autach nie musiałem nigdy wymieniać olejów w skrzyni (np. w mojej Megance nawet tego nie przewidują), a do silnika używałem w różnych autach bądź sygnowanych logo producenta (gdzie np. w GM to ELF) lub ELFa własnie i zawsze byłem zadowolony, bo to dobre oleje a u Totala Elf ma niższe ceny (szczególnie niemiecki). Dlatego też chciałem do skrzyni i mostów tez wlać syntetyki ELFa ale nie wiem, polecili mi w sklepie Valvoline albo Fuchsa.
Co leją Japońce fabrycznie?

Hudini 
Forumowicz

Auto: Pajero Pinin 1.8 MPI 16V 2003r
Wysłany: 10-09-2010, 12:44   

Japońce leją sake, ale podobno nie działa dobrze...

Oleje castrola:
http://ew5.earlweb.com/re...n&vehicle=31887

Pozdrawiam

Daromen 
Forumowicz

Auto: Pajero Pinin 1.8 GDI
Wysłany: 10-09-2010, 20:43   

Witam,w moim przypadku wygladalo to tak:przedni most ELF,skrzynia i reduktor VALVOLINE,tylny most SHELL SPIRAX 90 LS... pozdrawiam

mstrucz 
Forumowicz

Auto: Pinin 1,8 MPI
Wysłany: 30-09-2010, 09:58   

Zdecydowałem się na Repsol - przynajmniej w kwestii skrzynia/wiskoza. Trudno jest znaleźć niedrogi/porzadny olej 75W90 GL-4 tak jak podaje Mitsubishi. Całe szczęście Repsola większość można kupić w 5l bańkach, więc akurat. Wybrałem Cartago Cajas EP 75W90 - ma GL-4 i kosztuje 100PLN/5l więc cena bardzo dobra jak za syntetyk. Myślałem nad Cartago Traccion Integral ale on ma GL-5 no i kosztuje 226 PLN/5 l (choc to tez bardzo dobra cena jak na olej LS). Gorzej z olejami do mostów bo tu tez są opakowania 5l a tyle mi nie potrzeba. Zobaczę może na miejscu w sklepie coś wymyślą. Jak nie to wybiore albo ELF typeB albo Cyclona - grecki syntetyk, podobno bardzo dobry (w granicach 16PLN/l). Za wymianę mechanik policzył 80PLN za całość, ale jak zobaczyłem jak łatwy jest dostęp do wszystkich śrub, to chyba sobie sam wymienię.
Pozdrawiam!

sq9mcs 
Forumowicz

Auto: Pinin 2.0 GDI, Pathfinder R51
Wysłany: 01-10-2010, 09:58   

Dostęp do śrub bardzo łatwy. Przy odrobinie sprytu nawet nie trzeba samochodu podnosić. Jedynie będziesz potrzebował jakiejś "strzykawki" olejowej. Ja wymieniam sam, to naprawdę nie jest trudne. Stosuję 75W90 Carlube

Odpowiedz do tematu