|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Jakiej marki oleje do napędów |
Autor |
Wiadomość |
mstrucz
Forumowicz

Auto: Pinin 1,8 MPI
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 6 razy Dołączył: 16 Lip 2010 Posty: 272 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 10-09-2010, 11:58 Jakiej marki oleje do napędów
|
|
|
Hello!
Jakich marek olejów używaliście do napędów?
Wiem jakie klasy, ale ciekawi mnie czy w przypadku skrzyń czy też mostów są jakieś marki, które są "lepsze".
Do tej pory w autach nie musiałem nigdy wymieniać olejów w skrzyni (np. w mojej Megance nawet tego nie przewidują), a do silnika używałem w różnych autach bądź sygnowanych logo producenta (gdzie np. w GM to ELF) lub ELFa własnie i zawsze byłem zadowolony, bo to dobre oleje a u Totala Elf ma niższe ceny (szczególnie niemiecki). Dlatego też chciałem do skrzyni i mostów tez wlać syntetyki ELFa ale nie wiem, polecili mi w sklepie Valvoline albo Fuchsa.
Co leją Japońce fabrycznie? |
|
 |
Hudini
Forumowicz

Auto: Pajero Pinin 1.8 MPI 16V 2003r
|
|
|
|
 |
Daromen
Forumowicz

Auto: Pajero Pinin 1.8 GDI
Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Wrz 2008 Posty: 98 Skąd: Żywiec
|
Wysłany: 10-09-2010, 20:43
|
|
|
Witam,w moim przypadku wygladalo to tak:przedni most ELF,skrzynia i reduktor VALVOLINE,tylny most SHELL SPIRAX 90 LS... pozdrawiam |
_________________ Pajero Pinin 1.8 GDI
 |
|
|
|
 |
mstrucz
Forumowicz

Auto: Pinin 1,8 MPI
Pomógł: 6 razy Dołączył: 16 Lip 2010 Posty: 272 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 30-09-2010, 09:58
|
|
|
Zdecydowałem się na Repsol - przynajmniej w kwestii skrzynia/wiskoza. Trudno jest znaleźć niedrogi/porzadny olej 75W90 GL-4 tak jak podaje Mitsubishi. Całe szczęście Repsola większość można kupić w 5l bańkach, więc akurat. Wybrałem Cartago Cajas EP 75W90 - ma GL-4 i kosztuje 100PLN/5l więc cena bardzo dobra jak za syntetyk. Myślałem nad Cartago Traccion Integral ale on ma GL-5 no i kosztuje 226 PLN/5 l (choc to tez bardzo dobra cena jak na olej LS). Gorzej z olejami do mostów bo tu tez są opakowania 5l a tyle mi nie potrzeba. Zobaczę może na miejscu w sklepie coś wymyślą. Jak nie to wybiore albo ELF typeB albo Cyclona - grecki syntetyk, podobno bardzo dobry (w granicach 16PLN/l). Za wymianę mechanik policzył 80PLN za całość, ale jak zobaczyłem jak łatwy jest dostęp do wszystkich śrub, to chyba sobie sam wymienię.
Pozdrawiam! |
|
 |
sq9mcs
Forumowicz
Auto: Pinin 2.0 GDI, Pathfinder R51
Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Lip 2010 Posty: 124 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 01-10-2010, 09:58
|
|
|
Dostęp do śrub bardzo łatwy. Przy odrobinie sprytu nawet nie trzeba samochodu podnosić. Jedynie będziesz potrzebował jakiejś "strzykawki" olejowej. Ja wymieniam sam, to naprawdę nie jest trudne. Stosuję 75W90 Carlube |
|
|
|
 |
|
|