Przesunięty przez: Hubeeert 11-02-2007, 01:28 |
pomarańczowa kontrolka w msw |
Autor |
Wiadomość |
Jakobson [Usunięty]
|
Wysłany: 01-10-2006, 19:10 pomarańczowa kontrolka w msw
|
|
|
Witam wszystkich MitsuManiaków !!!
Mogę się pochwalić że też dołączyłem do tak znakomitego grona.
Od dwóch dni jestem włascicielem MSW 2.0 + LPG. 94 r
I od razu pytanko, odnośnie pomarańczowej kontrolki z lewej strony licznika pod wskaznikiem temperatury.
Co ona oznacza ?
Czyżby niski poziom oleju w silniku ? |
|
|
|
 |
zbgrka [Usunięty]
|
Wysłany: 01-10-2006, 19:51
|
|
|
problemy "olejowe"sygnalizowane są z reguły czerwoną kontrolką .ja mam trochę starsze autko i w tym miejscu jest kontr.CE w lużnym tłumaczeniu-sprawdż silnik-świeci gdy przy inst LPG brakuje jakiegoś drobiazgu.można tak jeżdżić.aby sprawdz.czy mam rację przełącz na benzynę -po kilku km zgaśnie.gratuluje wyboru autka.
hej! |
Ostatnio zmieniony przez zbgrka 30-11-2006, 20:49, w całości zmieniany 5 razy |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3974 Skąd: Żnin
|
Wysłany: 01-10-2006, 20:46
|
|
|
CE też jest czerwony, inaczej tak by nie denerwował... Jakobson, co jest na tej kontrolce?
ps. zbgrka, zedytuj posta, proszę |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
szamcio11
Forumowicz
Auto: space wagon 2,0 B+LPG, 93 AWD
Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Sie 2006 Posty: 227 Skąd: kraków
|
Wysłany: 02-10-2006, 10:30
|
|
|
sprawdz, czy to nie przypadkiem niski poziom płynu w zbiorniczku spryskiwaczy reflektorów lub szyby
szamcio |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 02-10-2006, 11:07
|
|
|
Jeżeli jest to pomarańczowa "olejarka na falach", to jest to sygnalizacja niskiego stanu oleju, czerwona "olejarka na falach", to brak ciśnienia oleju. |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
Jakobson [Usunięty]
|
Wysłany: 02-10-2006, 18:29
|
|
|
Dzięki serdeczne za podpowiedzi
Pomaranczowa kontrolka - czyli tzw olejarka na falach to niski poziom oleju i rzeczywiscie tak bylo. Dzis wymieniłem olej , stan jest ok i myslę ze problem załatwiony.
Oby tylko takie problemy były z MSW. |
|
|
|
 |
DarekCz [Usunięty]
|
Wysłany: 04-10-2006, 15:28
|
|
|
jakie znów problemy
problem z kontolkami to mam jeden najczęsciej jak zapala sie ta żłóta lampka że sahara w zbiorniku
życze przyjemnej jazdy i zadowolenia z autka. |
|
|
|
 |
Jurek [Usunięty]
|
Wysłany: 06-10-2006, 11:47 Kontrolki w msw
|
|
|
Witam!
Podepnę się trochę pod wątek, bo też jestem od niedawna posiadaczem MSW i mam pytanko odnośnie kontrolek.
Na początek się przedstawię:
Mam na imię Jurek, mieszkam w okolicy Łomży, kupiłem niedawno MSW rocznik 92/93 2,0litry 16v + LPG. Witam wszystkich serdecznie!
I to chyba tyle:)
Teraz co do meritum - wspomniana tu przez kolegę kontrolka o stanie oleju u mnie działa, wiem co oznacza, ale z kolei nie zapala mi się po przekręceniu zapłonu kontrolka czerwona od ciśnienia. I teraz pytanko - czy jej w ogóle nie ma (tak twierdził poprzedni właściciel) czy po prostu spalona jest żaroweczka? Jeśli jest takowa, to prosze od razu o info w którym miejscu się znajduje?
I druga kwestia, to kontrolki właczonych świateł pozycyjnych/mijania - są takowe, czy jedyną oznaką właczonych świateł jest podświetlenie deski? Kontrolka od drogowych (długich) jest i działa.
To chyba na razie tyle.
Dzięki, pozdrówka
--
Jurek
MSW |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3974 Skąd: Żnin
|
Wysłany: 06-10-2006, 12:54
|
|
|
Jurek napisał/a: | Teraz co do meritum - wspomniana tu przez kolegę kontrolka o stanie oleju u mnie działa, wiem co oznacza, ale z kolei nie zapala mi się po przekręceniu zapłonu kontrolka czerwona od ciśnienia. I teraz pytanko - czy jej w ogóle nie ma (tak twierdził poprzedni właściciel) czy po prostu spalona jest żaroweczka? Jeśli jest takowa, to prosze od razu o info w którym miejscu się znajduje? |
bstawiam żarówkę, jeżeli zegary są takie same ja w Runnerze, a podejrzewam że tak, to musisz je rozebrać. Nie powinno być z tym większego problemu, zalecana ostrożność i cierpliwość. Potem z drugiej strony (scieżki) sprawdzasz czy jest tam żarówka. jak nie ma wstaw z innego miejsca.
U nas nie było żarówki w ChE i nie paliło się przez rok chyba, nawet nie wiedziałem że powinna być , puki nie kupiłem Colta
[ Dodano: 06-10-2006, 12:56 ]
Jurek napisał/a: | I druga kwestia, to kontrolki właczonych świateł pozycyjnych/mijania - są takowe, czy jedyną oznaką właczonych świateł jest podświetlenie deski? Kontrolka od drogowych (długich) jest i działa. |
tak |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
DarekCz [Usunięty]
|
Wysłany: 06-10-2006, 13:11
|
|
|
ja mam DT ale umnie jest kontrolka czerwona od ciśnienia oleju i po włączeniau zapłonu świeci pod obrotomioerzem po prawiej stronie (1 od prawej)
poziom oleju jest pomarańczowa i jest pood wskaźnikiem temperatury. |
|
|
|
 |
michu_872
Mitsumaniak

Auto: Galant E39a
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Maj 2006 Posty: 342 Skąd: Fałkowo k. Gniezna
|
Wysłany: 22-10-2006, 23:11
|
|
|
Jeżeli nie Swieci się kontrolka ciśnienia oleju to powodem tego może być również uszkodzony czujnik. Zacząłbym sprawdzanie od tego bo najmniej roboty jest przy tym. |
_________________ Galant E39a & Polski Fiat 2000DOHC 72r (czeka na natchnienie).
BMW E36 - "Brzydula"
 |
|
|
|
 |
|