Problemy z elektryką |
Autor |
Wiadomość |
mazda10000
Mitsumaniak
Auto: Mitsubishi Sigma 24v
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 6 razy Dołączył: 09 Wrz 2010 Posty: 593 Skąd: Szczecin/Gdańsk
|
Wysłany: 01-10-2010, 22:30 Problemy z elektryką
|
|
|
Więc niedawno zostałem szczęśliwym posiadaczem Sigmy . Moja Sigma stała jakieś 6 miesięcy na dworze i po tym czasie szyberdach "zdziczał" zupełnie- raz udało mi się go całkowicie otworzyć ( szyber jechał ok 15 cm w tył a następnie 10 w przód), a zamykanie ... to to był sajgon żeby go zamknąć musiałem używać kombinacji wszystkich przycisków do sterowania "dachem" (kawałek się zamknął na przycisku jednym po kolejnym jego naciśnięciu zero reakcji i wtedy strzelanie który przycisk wybrać) . Mam też problem z lusterkami- lewe nie idzie w górę a prawe w ogóle się nie rusza.
Z góry dziękuję i pozdrawiam |
|
|
|
 |
franko88
Nowy Forumowicz
Auto: eclipse1G 94r
Pomógł: 2 razy Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 22 Skąd: poddebice
|
Wysłany: 01-10-2010, 22:34
|
|
|
moze masz zasniedziale styki po tak dlugim postoju ??
Wyciagnij i psiknij je jakims kontaktem lub cos podobnie dzialajacym.
To samo tyczy sie sterowania lusterkami.
A jak sie da to rozbierz i wyczysc. |
|
|
|
 |
VirMan
Mitsumaniak maniacc

Auto: Diamante XS'94
Pomógł: 17 razy Dołączył: 11 Lut 2009 Posty: 1602 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: 02-10-2010, 10:49
|
|
|
pod dachem jak masz ten panel , to znajduje sie sterowanie szyberdachem - jak zdejmiesz panel(przyciski i szybka sa na zatrzaskach) to masz silnik i przełączniki - przeczyść styki, i jak dokopiesz się do komputera ( musisz zdjać nieco tapicerki z dachu od przodu(najpierw słupki) ) to również wsadź/wyciągnij wtyczkę parę razy. - możliwe że ktoś przestawił (lub sam się przestawił z używania i starości) to musisz ustawiać od nowa szyberdach.
Lusterek nie naprawisz - można jedynie rozruszać- delikatnie pomagać im się ruszać na ciepło. Po latach smar gęstnieje i jakby zacierają się tam te mechanizmy - to jest zabudowane i otworzenie tego równa się padowi tego elementu w krótkim czasie. jeśli w ogóle nic nie halo - nawet nie słychać żeby próbował silniczek coś robić , to możesz poszukać w panelu w drzwiach lub instalacji. |
_________________ Inteligence is not everything , wisdom is more than that.
Sigma '93 kombi.
DONE: resurrection
 |
|
|
|
 |
Zajc3w
Mitsumaniak

Auto: Toyota Celica
Pomógł: 9 razy Dołączył: 05 Mar 2009 Posty: 801 Skąd: Londyn
|
Wysłany: 02-10-2010, 12:03
|
|
|
panel w drzwiach lub zatarte/spalone silniki. Przełóż od kogoś panel z drzwi, jak nie ruszy to lusterka. Lusterko prawe mam sprawne, niebieskie. |
_________________ Toyota Celica 2003 T-sport RHD.
Suzuki Ignis Sport 2004 RHD - przeszłość
Honda civic 1999 1.5 Vtec RHD - sprzedana
Sigma kombi '95 - sprzedana
Galant E33A '92 - zniszczony przez wandali
Mazda 323F 1.8 16V SOHC '89 - sprzedana |
|
|
|
 |
Slaw
Forumowicz Śmigma

Auto: Sigma 3.0 V6 24v 93r
Pomógł: 18 razy Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 343 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 02-10-2010, 12:34
|
|
|
Co do szyberdachu,na pewno rozkręciły się śruby mocujące silniczek i dlatego masz takie cyrki.Chiman kiedyś podawał ustawieni szybra,zrobisz jak napisał i będzie ok.
a śruby wkręć z klejem do gwintu i problem zniknie na zawsze a co do lusterek to albo panel i styki bo mógł ktoś nie używać lub niepodłączona wtyczka w drzwiach |
|
|
|
 |
mazda10000
Mitsumaniak
|
Wysłany: 03-10-2010, 23:22
|
|
|
Przed chwilą rozebrałem i wyczyściłem panel i to faktycznie on jest winny całemu zamieszaniu. Teraz jest lepiej ale nie jest tak jak być powinno. I teraz moje pytanie brzmi : czy ma ktoś kompletny panel na sprzedaż?? Jestem ze Szczecina |
|
|
|
 |
VirMan
Mitsumaniak maniacc

Auto: Diamante XS'94
Pomógł: 17 razy Dołączył: 11 Lut 2009 Posty: 1602 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: 04-10-2010, 14:20
|
|
|
mam - pisz na pw |
_________________ Inteligence is not everything , wisdom is more than that.
Sigma '93 kombi.
DONE: resurrection
 |
|
|
|
 |
mazda10000
Mitsumaniak
|
Wysłany: 05-10-2010, 00:00
|
|
|
Znów okazało się że jestem geniuszem i że za pomocą kropelki i karki papieru sobie ze wszystkim poradziłem. Mianowicie : Przyciski nie dociskały styków do tej płytki. Przykleiłem wycięty kartonik do tych plastikowych (nie wiem jak to nazwać)... naciskaczy i oto jest, chociaż na początku troche za grube wziąłem kartki i wszystko włączyło się na raz a z panelu zaczął wydobywać się dym, ale na szczęście nic się nie stało. Przepraszam że tak wam zawracam nie potrzebnie głowę i jednocześnie dzięki. No no zawsze słyszałem że Mitsumaniaki się jakoś razem trzymali, ale że aż tak fajnie jest to w najśmielszych snach sobie nie wyobrażałem |
|
|
|
 |
Zajc3w
Mitsumaniak

|
Wysłany: 07-10-2010, 21:35
|
|
|
mazda10000 napisał/a: | Przed chwilą rozebrałem i wyczyściłem panel i to faktycznie on jest winny całemu zamieszaniu. Teraz jest lepiej ale nie jest tak jak być powinno. I teraz moje pytanie brzmi : czy ma ktoś kompletny panel na sprzedaż?? Jestem ze Szczecina |
OOOO Witam szczeciniaka :D:D
Mam masę części z sigmy na sprzedaż(całą sigmę też). Pisz na PW lub dzwoń( 502075919).
Do 20.10.10 jestem w kraju więc może jakiegoś spocika zrobimy? |
|
|
|
 |
mazda10000
Mitsumaniak
|
Wysłany: 08-10-2010, 16:40
|
|
|
No jestem za tylko aktualnie u mnie ciężko z czasem... wiesz matura i te sprawy:/ A t jeszcze trzeba Sigmę robić. Ale w kwietniu jak się rok szkolny skończy to czemu nie W sumie chciałem ją robić, ale dla siebie z braku czasu zostawię tą lżejszą pracę. Zajc3w możesz mi polecić jakiś dobry warsztat w naszym mieście?? |
|
|
|
 |
Zajc3w
Mitsumaniak

|
Wysłany: 08-10-2010, 20:50
|
|
|
Cytat: |
Zajc3w możesz mi polecić jakiś dobry warsztat w naszym mieście?? |
Nie znam takiego. W sumie to w żadnym nic nie robiłem jeszcze. Odradzam tylko gumiarzy z szosy polskiej - urywają pneumatykami szpilki. nieźli są na wylocie na klucz, ale trzeba im pokazać gdzie podeprzeć samochód przy podnoszeniu bo podkładaja za daleko od kół podnośnik.
Warsztatu szukaj w dziale zachodniopomorskie, jest temat "dobry warsztat szczecin", coś tam polecają ale z sigmą nikt nie był.
Jak masz dryg, odwagę i możesz zorganizować kawałek garażu na jakiś czas to(prawie) wszystko sam zrobisz a chętnych do pomocy nie brakuje u nas.
Cytat: |
No jestem za tylko aktualnie u mnie ciężko z czasem... wiesz matura i te sprawy:/ A t jeszcze trzeba Sigmę robić. Ale w kwietniu jak się rok szkolny skończy to czemu nie |
W kwietniu to ja już na dobre w UK się rozgoszczę. |
|
|
|
 |
mazda10000
Mitsumaniak
|
Wysłany: 09-10-2010, 23:11
|
|
|
Aha słuchajcie miałem się was jeszcze o jedno zapytać: Jak rozebrałem ten panel od szyb i lusterek to zauważyłem że są tam jeszcze 2 "ukryte" przyciski, tzn jak zdejmę tą zewnętrzną część panelu to na tej płytce znajdują się jeszcze przyciski do otwierania i zamykania wszystkich zamków. Czy były jakieś panele które umożliwiały ich wykorzystanie??
Wiem że to pierdoła i powinienem się przyzwyczaić do tego w prawie 20 letnim aucie, ale ostatnio zauważyłem że ta czerwona lampka w drzwiach działa tylko w tych od strony pasażera z przodu i dodam że ta kontrolka przy zegarach też zapala się tylko w wypadku otwarcia tych drzwi... w wypadku drzwi od strony kierowcy winę ponosi ten styk z którego albo ten trzpień wypadł albo uwiązł wewnątrz i tu delikatna prośba do Was posiadaczy Sigm na części
Ale od strony pasażera po str kierowcy ten trzpień chodzi jak nówka a ani lampka nie świeci ani kontrolka:/ Drzwi lewe tylne tak samo jak od str. kierowcy |
|
|
|
 |
lukasz12
Mitsumaniak prof. dr hab ;-)

Auto: Sigma 24V '95 / 24V EXE '94
Pomógł: 51 razy Dołączył: 16 Sie 2006 Posty: 2498 Skąd: Warszawa/Biecz/Piastów
|
Wysłany: 10-10-2010, 00:32
|
|
|
mazda10000 napisał/a: | Aha słuchajcie miałem się was jeszcze o jedno zapytać: Jak rozebrałem ten panel od szyb i lusterek to zauważyłem że są tam jeszcze 2 "ukryte" przyciski, tzn jak zdejmę tą zewnętrzną część panelu to na tej płytce znajdują się jeszcze przyciski do otwierania i zamykania wszystkich zamków. Czy były jakieś panele które umożliwiały ich wykorzystanie?? | .
Przyciski działają tylko trzeba by dziurki nawierić
Tak na poważnie - w Diamante jest wersja z guzikiem. Nie rozumiem czemu w Sigmie tego nie ma. Co do wyłączników to albo wymontować i rozebrać i przeczyścić, a jak nie to daj znac na PW to coś wymyślimy |
_________________ Uprzejmie informuję, że nie udzielam porad przez PW/E-mail - do odwołania. Dziękuję za uwagę
"Natomiast wrażenia z jazdy 12V a 24V są niestety nieporównywalne " (C) Chi-Man 2006
Update 06/2011: Ale 12V w manualu może być i nawet całkiem fajnie murczy
Update 10/2011: 12V mruczy jeszcze fajniej (bo ma oryginalny wydech)...i wróciła do łask
Update 11/2011: 12V jest OK, ale przydałoby się jednak więcej mocy na autostradzie
Update 03/2012: Zdrowe 24V mruczy i dostarcza sporo radości przy manualu
 |
|
|
|
 |
mazda10000
Mitsumaniak
|
Wysłany: 10-10-2010, 18:37
|
|
|
A da się dopasować panel z Diamanta do Sigmy?? |
|
|
|
 |
lukasz12
Mitsumaniak prof. dr hab ;-)

Auto: Sigma 24V '95 / 24V EXE '94
Pomógł: 51 razy Dołączył: 16 Sie 2006 Posty: 2498 Skąd: Warszawa/Biecz/Piastów
|
Wysłany: 10-10-2010, 19:42
|
|
|
mazda10000 napisał/a: | A da się dopasować panel z Diamanta do Sigmy?? |
Tak, to jest po prosty tylko INNA obudowa, ma te guziki na zewnatrz. |
_________________ Uprzejmie informuję, że nie udzielam porad przez PW/E-mail - do odwołania. Dziękuję za uwagę
"Natomiast wrażenia z jazdy 12V a 24V są niestety nieporównywalne " (C) Chi-Man 2006
Update 06/2011: Ale 12V w manualu może być i nawet całkiem fajnie murczy
Update 10/2011: 12V mruczy jeszcze fajniej (bo ma oryginalny wydech)...i wróciła do łask
Update 11/2011: 12V jest OK, ale przydałoby się jednak więcej mocy na autostradzie
Update 03/2012: Zdrowe 24V mruczy i dostarcza sporo radości przy manualu
 |
|
|
|
 |
|