Przesunięty przez: glina 29-05-2014, 13:56 |
[Cari 1.9DI-D] prośba o rozwianie watpliwosci :) |
Autor |
Wiadomość |
uboot75
Nowy Forumowicz
Auto: MSS di-d
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 04-10-2010, 20:49 [Cari 1.9DI-D] prośba o rozwianie watpliwosci :)
|
|
|
Konicziła Mitsumaniaki
tytułem wstepu powiem, ze mój wybór na cari padł zupelnie przypadkiem, bedac w serwisie ze swoim kangurem ktorego mam serdecznie dosc jeden z mechanikow powiedzial ze ma cari do sprzedania i zakielkowala mi mysl kupna tak intensywnie ze siedze teraz na tym forum
samochod sprowadzony zostal z holandii, rocznik 2002, silnik DID, prawdziwe 200 000 km przebiegu, wysoka opcja wyposazenia z navi (juz wiem ze w PL bezuzyteczna), lekko klepniety w tyl podczas cofania (do wymiany zderzak - widzialem uszkodzenie) - cena 15 000 pln za samochod zrobiony na gotowo
i teraz nasuwa mi sie kilka pytan
czytalem sporo m.in tutaj ze np roczniki od 2002 maja srebrne diamenty a z przodu wloty powietrza nie maja chromowanej ramki. Pytanie: czy WSZYSTKIE samochody z rokiem produkcji 2002 tak maja? i Czy WSZYTSKIE z tego rocznika maja dymione przednie reflektory? watpliwosci mi sie pojawily po obejrzeniu kilkunastu ogloszen zarowno na allegro jak i na holenderskich serwisach, nie znalazlem tam tej zaleznosci. Krotko mowiac bywalo roznie. Czy to oznacza ze wszystkie ktore nie maja srebrnych diamentow tylko czerwone, prawdopodobnie byly bite w tych miejscach??? pytam bo chcialbym miec jakikolwiek dodatkowy odnosnik do sprawdzenia autentycznosci danych podawanych przez sprzedawce.
Drugie pytanie dotyczy samej wersji DID. Temat prawdopodobnie byl walkowany na forum juz wiele razy, ale byc moze uzyskam cos w rodzaju kwintesencji
Jak ten silnik wypada na tle innych np benzynowych montowanych w cari? mam na mysli awaryjnosci ew koszty eksploatacji (nie mam na mysli kosztow paliwa).
o sama zasadnosc kupowania cari i jej potencjalnej awaryjnosci nie pytam bo i tak wszyscy powiecie ze jest the best :)
sajonara
ubot75 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 04-10-2010, 22:43
|
|
|
Rocznik 2002 powinien miec dymione światła/reflektory przednie, atrapki bez srebrnej ramki, duzy srebrny znaczek mitsu na masce, oraz zmieniony wystrój wnetrza (kierownica, tapicerka), co do diesla DID, jest to silnik Renault na bezpośrednim wtrysku w systemie Common Rail - czyli powinien byc zasilany głownie dobrej jakości paliwami, podstawowe koszty eksploatacji silnika sa niewiele droższe od benzyniaka - zalezy jeszcze jakiego (MPI czy GDI). |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
uboot75
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-10-2010, 09:02
|
|
|
czy oprocz znaczka i dymionych reflektorow tyl ma jakies zmiany, np w profilu klapy bagaznika?
i jeszcze jedna rzecz, drobiazg ale moze naprowadzi: cari do ktorej sie przymierzam listwy po bokach na drzwiach ma lakierowane, zderzaki rowniez, ale klamki przy drzwiach i lusterka czarne - czy tego typu niuanse moga wskazywac na ew rocznik (mam na mysli roznice w liftingu miedzy 2001 a 2002) |
|
|
|
 |
shymo
Mitsumaniak

Auto: Carisma 2002 DID, 115KM
Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Paź 2009 Posty: 53 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 07-10-2010, 11:25
|
|
|
Uzupełniając info robertdg kierownica powinna być taka jak poniżej
Odnośnie listew - mam rozumieć, że są w kolorze nadwozia?
Nie spotkałem się z takimi, wg. mnie powinny być czarne.
Lusterka to raczej kwestia wersji, klamki czarne.
Dodatkowo pod tylnymi lampami powinny być srebrne emblematy - pod lewą DID, a prawą CARISMA |
|
 |
boban6
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.6 '01r.
|
Wysłany: 07-10-2010, 11:32
|
|
|
Moja carisma jest z '01r. a rejestracja jest '02r.
I tak jak koledzy pisali dymione lampy grill bez srebrnej obwódki srebrne listwy na progu srebrny znaczek a i na listwach drzwi mam jakiś tam znaczek z nr. 25. Auto w 100% bez wypadkowe |
|
|
|
 |
kuzi [Usunięty]
|
Wysłany: 07-10-2010, 11:37
|
|
|
shymo napisał/a: | Odnośnie listew - mam rozumieć, że są w kolorze nadwozia?
Nie spotkałem się z takimi, wg. mnie powinny być czarne. |
Zależy od wersji wyposażeniowej. |
|
|
|
 |
boban6
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-10-2010, 12:18
|
|
|
Dobrze sprawdzić przed zakupem. Jeśli wszystko będzie ok to brać ...
Ja ze swojej jestem bardzo zadowolony |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 07-10-2010, 12:20
|
|
|
Poliftowe wersje Cari w jakiejś tam wersji wyposażenia miały listwy, lusterka, chyba klamki lakierowane i te na zdeżakach także.
Wiem bo kolega ma taką DID 116KM, srebrną. |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
uboot75
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-10-2010, 15:33
|
|
|
boban6 napisał/a: | Dobrze sprawdzić przed zakupem. Jeśli wszystko będzie ok to brać ...
|
jesli jeszcze ma sie jako takie pojęcie ktorego mi brak
moze ktos ma chec na wycieczke do Garwolina w te niedziele? ew warunki do ustalenia
ponizej link do fotki cari o ktorej mowa wyzej (bardzo marna jakosc), tylko taka mam
http://picasaweb.google.c.../AlbumBezTytuU#
zderzak ma byc lakierowany |
|
|
|
 |
boban6
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-10-2010, 20:37
|
|
|
nic na tym nie widać |
|
|
|
 |
uboot75
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 13-10-2010, 09:25
|
|
|
dostalem zdjecia samochodu,
nowe sa tutaj http://picasaweb.google.com/poraxo/Carisma#
i niestety wyglada na to ze nie jest to rocznik 2002 a szkoda bo sie calkiem napalilem
sprzedawca twierdzi ze w oryginalnym dowodzie jest data 04.2002 i chce za ten samochod 15 000 ale najwyrazniej cos tutaj nie gra...
zakladajac ze nie jest to 2002 a 2001 to te 15K to nie jest jakas super cena |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 13-10-2010, 09:32
|
|
|
uboot75, poproś o numer VIN, wizualnie nie jest to rocznik 2002, pozatym brak zdjęć wnetrza/kabiny auta |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
uboot75
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 13-10-2010, 09:46
|
|
|
@robertgd, w tym momencie nr VIN mnie ani grzeje ani ziebi, cokolwiek by z niego nie wyszlo cos tu smierdzi, jesli wyjdzie ze to 2001 cos jest nie tak w dowodzie (data prod 04.2002) jesli wyjdzie wg nr VIN ze to rocznik 2002 to tymbardziej sciema bo wychodzi na to ze byl walony w przod i tyl i uzyte zostaly elementy sprzed 2002 |
|
|
|
 |
Yuppy
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.9 DiD '03
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Kwi 2010 Posty: 214 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 13-10-2010, 23:10
|
|
|
Czasami tak bywa, że przy sprowadzanym samochodzie na przeglądzie technicznym wbijają jako rok produkcji datę pierwszej rejestracji samochodu, co nijak ma się do prawdziwej daty produkcji wskazywanej przez VIN. Prawdopodobnie jest to więc rocznik 2001 i jeśli VIN to potwierdzi, można byłoby podyskutować ze sprzedawcą o cenie. |
|
|
|
 |
uboot75
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 14-10-2010, 08:54
|
|
|
szkopuł w tym ze sprzedawca twierdzi ze rozkodowywal vin i wg niego to produkcja 2002, wg mnie za duzo tu watpliwosci i niewiadomych - ostatecznie odpuscilem |
|
|
|
 |
|