Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: glina
29-05-2014, 13:56
[Cari 1.9TD] Proszę o porady, 99 rok, Carisma 1.9 TD
Autor Wiadomość
Charisma 
Nowy Forumowicz

Auto: Szukam Carismy
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-10-2010, 12:00   [Cari 1.9TD] Proszę o porady, 99 rok, Carisma 1.9 TD

Witam witam,

Potrzebuję porady i liczę na Waszą pomoc.
Szukam Carismy oczywiście. Ze względu na ekonomiczność, dobre silniki, dobre opinie padło na diesla. Nie mam "ciężkiej nogi". Samochód jest mi potrzebny do jady po mieście - praca dom, raz w tygodniu około 100 km trasy, w połowie przyszłego roku dziennie będę przejeżdżać około 100-130 km. Nie chcę gazu, jakoś się boję samochodów na gaz. W tym momencie zależy mi na kupnie samochodu taniego (no tak 7 tysięcy maksymalnie), bezawaryjnego.

Pojeździła, posłuchałam jak niektóre samochodziki pracują i już się załamywałam kiedy znalazłam tego:
http://moto.allegro.pl/mi...1257496336.html

Aukcja się za chwilę kończy, jakby co mam zdjęcia na komputerze. Wyposażenie wg mnie niezłe - klimatyzacja, 4 poduszki, 4 elektryczne szyby, el. lusterka, wspomaganie, cent. zamek, hak, radio cd (ale nie wiem czy oryginalne, to problem jeśli nie??), ABS.
Przejechałam się nim - chodzi cicho, ładnie ale był rozgrzany bo chłopak dopiero wrócił z pracy nim (poprzednie odpalałam na zimno - to duża różnica?). Trochę ciężko wchodziły biegi, tzn nie blokowały się ale nie wchodziły super leciutko, nie wiem czy te modele tak mają? Wg. jego słów ostatnio remontowana była skrzynia biegów, hamulce. Rozrząd ma 30 tysięcy km.
rdzy nie widać, ale był brudny. Trochę przytarć, zarysowań ma, no ale ma też prawie 12 lat więc rozumiem że ma do tego prawo.

Ogółem chciałam zapytać - czy opłaca się? czy warto? Chce za niego 8 tysięcy bo dopiero co wykupił OC na rok. Myślę że za 7 tysięcy bym go wzięła. Nie za dużo? targować więcej?
Jak i gdzie można sprawdzić taki samochód i co podczas takiego sprawdzenia można się dowiedzieć? Ile to kosztuje? Poprzedni samochód kupowałam na spontanie teraz chciałam zrobić to rozważniej.

Bardzo was proszę, wręcz błagam o pomoc.
Chciałabym go ale nie wiem czy to dobry strzał :rolleyes:
Pomocy! :lol:

Saqu 
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Wysłany: 16-10-2010, 12:34   

Charisma napisał/a:
radio cd (ale nie wiem czy oryginalne, to problem jeśli nie??),

W tym modelu nie ma problemu większego z radiem, że coś nie będzie działać czy coś i można zmieniać wedle upodobania :)
Co do modelu to oryginalny pomysł z tymi kołpakami od Renault :D
I trochę mało zdjęć jest żeby coś konkretniej zobaczyć
A sprawdzić to na stację diagnostyczną podjechać na trzepaki i podnośnik czy czegoś tam nie widać złego

kuzi
[Usunięty]

Wysłany: 16-10-2010, 12:50   Re: Proszę o porady, 99 rok, Carisma 1.9 TD

Charisma napisał/a:
Chce za niego 8 tysięcy bo dopiero co wykupił OC na rok.

I tak na OC sprzedającego pojeździsz tylko 30 dni...

Cena do niskich nie należy jak na ten model - spokojnie, nie kupuj na "hop-siup" bo będziesz żałować. Ważny jest stan zawieszenia, które nie jest tanie!!!

Saqu 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-10-2010, 13:07   

Cytat:
I tak na OC sprzedającego pojeździsz tylko 30 dni...

A czemu niby tak? Jeśli OC normalnie na rok czasu było wykupione i sprzedający nie chce za niego zwrotu to normalnie masz je na rok czasu i ewentualnie musisz dopłacić różnicę w zniżkach albo taką ewentualność, ale po za tym ważne jest na rok czasu i tak. 30 Dni masz na przerejestrowanie auta.

Charisma 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 16-10-2010, 14:38   

Dziękuję za odpowiedzi. :wink:
W kwestii OC się mniej więcej orientuje, z tym że to zależy od ubezpieczalni jakie ma zasady. W poniedziałek podzwonie i się popytam.

Najbardziej mnie martwi czy nie będę żałowała diesla (nigdy nikt w rodzinie nie miał, ale słyszeliśmy że są najlepsze)? No i kwestia ceny, mówicie że cena do niskich nie należy, a jak za ten model i rok i wyposażenie ile maksymalnie zapłacić jeśli stan jest dobry?

Zawieszenie na pewno obejrzę u mechanika, biorę ludzi od tego :wink:
Nie napalam się że już chcę tego i koniec, ale poprzednie modele które oglądałam chodziły jak traktory dlatego ten mnie tak urzekł :)

Proszę o więcej porad żebym się w coś nie wkopała znając własne szczęście

kuzi
[Usunięty]

Wysłany: 16-10-2010, 14:41   

Charisma, cena utrzymania 1.6 jest podobna do diesla. 1.6 z gazem to już wogóle bajka...

misibiczi 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.9 TD GLX
Wysłany: 16-10-2010, 17:27   

Sprawdź czy w zbiorniczku wyrównawczym nie ma śladów oleju na powierzchni cieczy chłodzącej, ewentualnie czy nie osadza się on na ściankach zbiorniczka oraz czy na bagnecie do sprawdzania poziomu oleju i korku wlewu oleju nie ma śladów cieczy chłodzącej, która w takich przypadkach przybiera postać białej mazi wyglądem przypominajacej majonez. To ważne, ponieważ powtarzalną usterką w tych silnikach jest awaria uszczelki pod głowicą. Cenna informacja od sprzedającego, że naprawiona była skrzynia biegów - one też czasami wymagają wymiany synchronizatorów, więc jeśli tylko była dobrze zrobiona to raczej z nią nie będziesz mieć już problemów. Ogólnie jeśli samochód z ogłoszenia nie ma jakiś ukrytych wad, żądana przez sprzedającego cena nie jest wygórowana.

Charisma 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 18-10-2010, 00:00   

Dziękuję za opinie i spostrzeżenia :)
Co do tych śladów - dzięki, na pewno będę zwracać na to uwagę!

Poczytałam jeszcze trochę na forum, poszperałam no i chyba rezygnuję z diesla. Za dieslem miało być to że jest ekonomiczny, a skoro tak nie do końca jest, to chyba 1.6 gaz będzie. Nie zależy mi na osiągach, jeżdżę dość spokojnie. Ma być tanio i bezawaryjnie. Konkurencją jest dla carismy almera ale jednak carisma lepiej wyposażona i z lepszą blachą za podobne pieniądze.

To mam teraz takie pytanie jeszcze - czy silnik i skrzynia biegów w carismie 1.6 jest produkcji francuskiej czy japońskiej czy jeszcze jakiejś innej?

Co może się psuć?
Na co zwrócić przy nich uwagę? :roll:

Czy gaz jest bezpieczny? :D pewnie Was to ubawi ale mam wizję, że ten samochód mi wybuchnie ze mną w środku.... 8)

no i na początek znalazłam jeden samochodzik.. co myślicie??
http://moto.allegro.pl/lp...1279352603.html

Saqu 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-10-2010, 00:12   

Skrzynia biegów w silniku 1.6 jest francuska.
Na forum jest trochę tematów o bodajże tulejkach w skrzyni, że czasami trzeba wymieniać czy jakoś tak :) to warto zwrócić uwagę jak wchodzą biegi.

Charisma napisał/a:
Co może się psuć? Na co zwrócić przy nich uwagę?

Jak we wszystkich :) czy nie ma jakichś ostrych luzów w zawieszeniu itp.

Charisma napisał/a:
pewnie Was to ubawi ale mam wizję, że ten samochód mi wybuchnie ze mną w środku....

Nie no to taka przesadzona wizja :D Wiele ludzi jeździ z gazem i nie jest to jakoś raczej zakazane, że niebezpieczne czy coś ;)

Co do ogłoszenia, to w zderzaku brakuje zaślepki od halogena, jeżeli wskaźnik pokazuje prawdę i jest rezerwa gazu, to cari siedzi bardzo nisko i obstawiałbym amorki do wymiany i pewnie usztywnienia. Przy pełnej butli i bagażu to pewnie jedzie hakiem po ziemi. ale to też takie gdybanie...

Charisma 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 18-10-2010, 09:07   

Wiem, wiem, przesadzona wizja... no ale ja mam tak bujną wyobraźnię że aż strach :D

Zawieszenie, amortyzatory, skrzynia biegów, korozja od spodu - układam sobie pełną listę:)

Zakup samochodu to jeden z najtrudniejszych momentów w życiu :wink:

Dzięki i czekam na więcej podpowiedzi , a nóż mi się przyda :)

lypstek 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.6 16V 2002
Wysłany: 18-10-2010, 12:01   

Witaj
niedawno stałem przed takim samym zadaniem jak Ty.
Kupiłem 1.6 16 V i spełniła moje oczekiwania - dokładnie tak sobie ją wyobrażałem :)

ale chciałem o czym innym - jak podejść do kupna ?
- najlepiej zebrać jakąś check listę - co należy sprawdzić - jest takich sporo na internecie, każdy punkt jest opisany co oznacza i czym może skutkować takie spostrzeżenie
- pozwala to na bycie niezależnym od emocji - wtedy nie zapomnisz o połowie rzeczy do sprawdzenia
- zapoznasz się z grubsza z układem przed oglądaniem
- a na miejscu wyjmujesz z partyzanta listę i lecisz po kolei - w ten sposób o niczym nie zapomnisz - i nie ma się czego wstydzić
Oczywiście najlepiej jakbyś była z kimś znajomym, nawet jak nie pomoże to pokręci się, zajmie sprzedającego, da Ci więcej luzu na logiczne, usystematyzowane pomyślenie i sprawdzanie.
Mnie człowiek chciał zbywać twierdzeniem "kupuje Pan auto za 17 tys i ogląda Pan 4 h .."
...albo "byli ludzie co zapytali tylko czy xenony działają i od ręki dali 40 tys. bez jazdy próbnej ..." ...- można i tak jak widać :)

Check lista składa sie z dwóch czesci:
Czesc I- ocena stanu pojazdu.
Czesc II- numery nadwozi i dokumenty pojazdu.

jeśli przydałaby Ci się lista z której korzystałem - odezwij się na priv.

pzdr

Charisma 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 18-10-2010, 12:38   

Dzięki lypstek na pewno się przyda :)
Kupiłeś benzynę czy gaz?

Swoją drogą zagazowanie takiego cudeńka ile mniej więcej może kosztować? :?:
Bo znalazłam całkiem sensowne autka ale na benzynce a napaliłam się jednak na ten gaz :lol:
http://warszawa.gumtree.p...AdIdZ235551169#

http://moto.allegro.pl/ca...1268358915.html

http://moto.allegro.pl/ok...1260366937.html

Wiem że strasznie dużo pytań i strasznie dużo nowych wątków na raz, to dlatego że ja mam chyba niewykryte dotąd ADHD - milion pomysłów na minutę :D
Wszystkim cierpliwym - serdeczne dzięki! :)

lypstek 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.6 16V 2002
Wysłany: 18-10-2010, 12:48   

podesłałem dwie check listy - korzystałem z tej większej.

ja mam benzynkę - przymierzam się do wrzucenia fot na forum i opisu itp. ale jak zawsze nie ma kiedy :)

a wobec tego że myslałaś nad dieslem na początku - tak humorystycznie -
(ja do tej pory jeździłem dieslem):
- i teraz powiem że nie żałuję, spalanie większe owszem, ale ta cisza i tylko szum opon - jakiś mniej zmęczony psychicznie wysiadam po dłuższej trasie, dziecko lepiej śpi, tylko niestety żonę zacząłem zbyt dobrze słyszeć ...i wymówki nie ma że nie dosłyszałem ;)
a dieselek też nie był jakiś prehistoryczny bo w common railu Renault.

o gazie nic nie podpowiem, pewnie zależy od tego gdzie robisz i jaką instalację, ale widły ktoś może poda i coś poleci.

Saqu 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-10-2010, 12:55   

Tej 2 bym nie polecał na starcie :P
mało zdjęć, hamulec ręczny pieje ostro do góry, jak dla mnie ten model na starcie mówi NIE :)
To tak pobierznie rzuciłem okiem

Charisma 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 18-10-2010, 12:58   

Ja aktualnie micrą jeżdżę i dla mnie wszystko jest ciche, duże i ładne :D Nie żebym swojej micry nie kochałam największą miłością no ale... czas na zmiany :!:

A żony trzeba słuchać, oj trzeba, choć wiem ze pewnie bywa to trudne :wink:

ja mam inne priorytety widzisz... dziecka i żony brak, z narzeczonym na wakacje, dojazdy do Warszawy z Mińska do pracy i studenckie przyjemności - tanio i bezawaryjnie ma być, a że do tego carisma jest ładna i dobrze wyposażona to w ogóle luksus :D trochę tylko za duża.. no ale trzeba będzie to przeboleć...

Dzięki za listy na pewno się przydadzą :)

Saqu w życiu bym pewnie nie zwróciła na to uwagi.. ale masz racje... a szkoda mi już czasu na jeżdżenie do szrotów wypucowanych do zdjęć. Dzięki :)

-------------------
EDIT.

Powinno się mi zablokować to forum :?

Czytam już któryś z kolei wątek dotyczący wyboru między dieslem i 1.6 no i tutaj czy benzyna czy gaz...

W głowie zrobił mi się taki mętlik że odechciało mi się już kupna samochodu...
Muszę dzisiaj dać ostateczną odpowiedź temu facetowi od tytułowego diesla... wszystko jest super, reszte by sie sprawdziło u mechanika... no tylko diesel... nie jestem pewna czy to dobry pomysł... Podobno diesle są bardzo dobre.. tylko akurat nie w carismie...
Podstawowe cechy tego samochodu to ma być TANI (cena + eksploatacja) i BEZAWARYJNY.. czy ja tak duzo chcę? :rolleyes:
ehh... już mam dość :( :( :(

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi