|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Dobrze grający Misiek. |
Autor |
Wiadomość |
greenman
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero II
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 17-10-2010, 14:10 Dobrze grający Misiek.
|
|
|
Witam.
Ja w sprawie nagłośnienia w Miśku (p.-2.8 / 97 r. / króciak), w tym dziale nie znalazłem podobnego tematu, w dziale car audio same plaskacze – jazda po terenie przy ciężkim brzmieniu daje jeszcze większe wrażenia.
Nie wierzę aby terenowi MitsuManiacy olali całkiem temat muzyki w aucie - nie chodzi o łomot basu podczas powolnych przejazdów przez miasto.
Mam zamiar wymienić radyjko na nowsze – z możliwością podłączenia ipoda (Kenwood KDC-5047 U),
większą zagadkę mam z głośnikami. Obecnie zamontowane są fabryczne 15 watowe-11 cm Ǿ (przód), do tylnych nie mogłem się dostać (jak ściągnąć obudowę głośnika???), podważałem śrubokrętem ale nic nie puściło, a bałem się mocniej - aby nie urwać czegoś.
Co polecacie do wstawienia w zamian fabrycznych głośników, może macie we własnych autach ciekawe rozwiązania ???
Nie zależy mi na trzęsącej się budzie od basu, wystarczy jak będzie grało czyściej i dynamiczniej.
Pytanie poza konkursem - czego słuchacie podczas jazdy w terenie ? |
|
|
|
 |
Faraonix
Forumowicz

Auto: Pajero 2.8 TD / 1996
Pomógł: 22 razy Dołączył: 12 Lis 2008 Posty: 770 Skąd: Śląskie
|
Wysłany: 17-10-2010, 16:25
|
|
|
Zeby dobrac sie do glosnikow musisz odkrecic cale plastiki (odudowe nadkola). Troche zabawy przy tym jest.
Ja u siebie zalozylem DVD JVC, kamere cofania w sensorami i ekranem w lusterku na ktorym moge ogladac filmy. W przednich drzwiach zostawilm oryginalne glosniki, do deski wsadzilem 2 drozne kenwoody. Najwieksza modyfikacja byl tyl. Zamontowalem wzmacniacz kenwooda, 30cm glosnik sony i owalne JBL-e. Wsadzilem kondensator z pomiarem napiecia i przetrornice 230V 300W
Calosc gra dosc ladnie.
Tyl mozesz zobaczyc na ponizszym linku
http://hid4u.eu/bagaznik |
|
|
|
 |
greenman
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 17-10-2010, 16:57
|
|
|
Faraonix napisał/a: | Zeby dobrac sie do glosnikow musisz odkrecic cale plastiki (odudowe nadkola). Troche zabawy przy tym jest. |
Dzięki - dobiorę się tą drogą.
Twoją przeróbkę widziałem wcześciej - pełen szacun, szczególnie za estetykę wykonania.
Prawdopodobnie nie będę robił wielkich zmian (wszystkie szelesty poszły na pełen pakiet startowy), wymienię tylko głośniki i radio, większe modyfikacje - kiedyś.
Polecam : nocna jazda po lesie z Rammstein. |
|
|
|
 |
rico.1
Forumowicz
Auto: Pajero II 2.5TD
Pomógł: 33 razy Dołączył: 07 Lip 2008 Posty: 480 Skąd: pomorskie
|
Wysłany: 18-10-2010, 21:03
|
|
|
Jak chcesz grać samym radyjkiem to nie polecam kupować głośników dużej mocy bo będzie kupa...
Na przód moc max 30-40W (nominalna), a jak byś miał więcej chęci to polecam głośniki w deskę rozdzielczą + dodatkowo głośniki w boczki przednich drzwi (jak bywają fabryczne) ale 8ohm w układzie równoległym na kanale.
Na tył w fabryczne otwory wchodzą śmiało duże elipsy 4 ohm, mogą być trochę mocniejsze ale nie przesadzaj z mocą, bo bez piecyka efekt będzie odwrotny od zamierzonego.
Też w moim zatęskniłem kiedyś za dobrym dźwiękiem i mozolnie szukałem najlepszego rozwiązania dla samego radia (ze wzgledów użytkowych mojego miśka). Testowałem różne głośniki i opcje, bo mam trochę tego, ale niestety najlepszy efekt na samym radiu jest z takim układem jak wyżej. Mój z przodu ma po dwa dwudrożne głolśniki 20W 8ohm równolegle na kanał - w konsoli i w drzwiach (jak fabrycznie), a z tyłu trójdrożne po 40W nom. na kanał (wzmocnienie błotników uszczelnione jak zamknięta komora rezonansowa) i można powiedzieć że nie jest źle. Można głośno grać bez zniekształceń.
Uważaj z ta mocą, bo na większości głośników masz moc maksymalną a to nie mówi ci nic. |
|
|
|
 |
greenman
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 19-10-2010, 17:22
|
|