|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Alarm STIG.pl |
Autor |
Wiadomość |
buhhu
Mitsumaniak GDI fanatic

Auto: Carisma 1.8 GDI 125 KM EXE
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 19-10-2010, 14:26 Alarm STIG.pl
|
|
|
Witam,
dzisiaj zakupiłem alarm z kluczykami scyzoryk, czujnikami ruchu, odcięciem zapłonu z firmy STIG.pl z siedzibą w Łodzi, jutro planuje montaż alarmu, czy ktoś z Was juz tego dokonał ? Jeśli tak to na pewno ma jakieś uwagi , spostrzeżenia , porady ? Będę wdzięczny!
pozdrawiam |
_________________ Długie proste są dla szybkich samochodów.
Ciasne zakręty są dla szybkich kierowców.
Gość poznaj historie mojej Carismy i oceń!
 |
|
|
|
 |
MichuGdy
Mitsumaniak

Auto: Carisma II 1.8 GDI 2002 r.
Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Lip 2007 Posty: 389 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 19-10-2010, 14:37
|
|
|
Osobiście zakładałem do Colta, nie miałem z nim problemów, aczkolwiek dostarczona instrukcja, rozpisówka przewodów nie miała zastosowania w moim modelu colta. Trochę umęczyłem się ze znajdywaniem odpowiednich wiązek - ale był to mój pierwszy raz
W każdym razie alarm pracował poprawnie, przyzwoity zasięg. Na zimnie nie zaobserwowałem zmian w działaniu. Są ok.
Pamiętam, że dokupywałem extra krańcówki.
Obecnie mam czujniki parkowania z tyłu, które również są od firmy stig. Również są ok.
Podczas instalacji należy pamiętać o lutowaniu końcówek i zabezpieczani ich rurką termo kurczliwą. Wiązki przewodów pospinać opaskami a kabelek od anteny alarmu przedłużyć i pociągnąć po słupku przy szybie.
Odcięcie zapłonu zlokalizować w niestandardowym miejscu, zaś kable do czujnika umieścić dla niepoznaku w której z wiązek kablowych.
Centralkę umiejscowić w ciężko dostępnym miejscu i przytwierdzić opaską zaciskową.
Krańcówkę pod maską umieścić jak najbliżej ściany grodziowej, tak aby był ciężki dostęp.
Pozdrawiam,
Michał |
|
|
|
 |
buhhu
Mitsumaniak GDI fanatic

|
Wysłany: 19-10-2010, 15:51
|
|
|
MichuGdy napisał/a: |
Podczas instalacji należy pamiętać o lutowaniu końcówek i zabezpieczani ich rurką termo kurczliwą. Wiązki przewodów pospinać opaskami a kabelek od anteny alarmu przedłużyć i pociągnąć po słupku przy szybie.
|
czy jest KONIECZNOŚĆ lutowania ? nie mam dostępu do miejsca, w którym mam gniazdko blisko... :/ opaski termokurczliwe to kupie gdzieś, mam nadzieje, że nie będzie problemu.
Najbardziej się boje zdejmowania tych wszystkich plastików w aucie, na przykład żeby czujniki ruchu schować, To jest chyba najtrudniejsze zadanie ?
Dzięki wielkie za szybką i pomocną odpowiedź !! |
 |
|
|
|
 |
MichuGdy
Mitsumaniak

Auto: Carisma II 1.8 GDI 2002 r.
Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Lip 2007 Posty: 389 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 19-10-2010, 19:09
|
|
|
od biedy można zakupić lutownicę ze wtyczka samochodową lub przez przetwornicę.
Alternatywą mogą okazać się szbkozłączki samochodowe, najlepiej takie wypełniane żelem.
Jesli ciężko o elektryczność, rurki termokurczliwe można zastąpić taśma izolacyjna dobrej jakości np jakąś winylową lub firmy tesa lub coroplast.
Demontaż plastików to najprostsza czynność. Należy widzieć gdzie trzymają zaczepy i delikatnie demontować. jeśli chodzi o plastiki na słupkach, nie trzeba demontować wystarczy odgiąć i włożyć kabel (mowa o czujnikach ruchu).
Swoją drogą, jeśli boisz się demontażu plastików, może lepiej zlecić instalacje elektrykowi ?
Jeśli nie masz powiedzmy absolutnych podstaw z zakresu elektroniki/elektryki możesz mieć problem.
Ale do odważnych świat należy
Pozdrawiam,
Michał |
|
|
|
 |
pawelsonx
Forumowicz
Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 77 razy Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 1606 Skąd: Piotrków Tryb.
|
Wysłany: 19-10-2010, 21:45
|
|
|
jeszcze zostały pestki do przełożenia w kluczykach |
|
|
|
 |
buhhu
Mitsumaniak GDI fanatic

|
Wysłany: 19-10-2010, 23:02
|
|
|
UWIELBIAM FORUM MITSUMANIAKI !! Założyłem ten temat i oprócz odpowiedzi otrzymałem prywatną wiadomość od Kolegi Darek który zaoferował mi swoją pomoc !! Montował 3 alarmy i ma w tym pewne doświadczenie, Jesteśmy umówieni na jutro na 8 rano ! Po prostu nie wierze jacy tutaj są ludzie wspaniali !!
Wrzucę zdjęcia z prac do tematu o mojej carismie a dla Darek WIELKIE DZIĘKI z góry !!
Myślę, że sobie poradzimy =)
Edit: I Ci wspaniali ludzie nie używają wulgayzmów na Forum. |
 |
Ostatnio zmieniony przez mkm 20-10-2010, 00:04, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|