Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Pomoc w zakupie Galanta :)
Autor Wiadomość
SnowDevil 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 V6 Kombi Avance
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-10-2010, 17:35   Pomoc w zakupie Galanta :)

Witam,

Zwracam się do Was z prośbą o pomoc jako iż jesteście już użytkownikami Galanta i macie spore doświadczenie. Mianowici chodzi o to, że chcę kupić Galanta kombi. Od 4 lat mam ochotę to zrobić ale obecnie posiadany Lancer sprawuje się wyśmienicie i nie generuje prawie żadnych kosztów (poza paliwem, wymiana oleju i drobnych wymian eksploatacyjnych). Coraz poważniej się zastanawiałem nad zmianą na od dawna upragnionego Galanta i w tym momencie potrzebuje pomocy bo chciałbym ponownie mieć bezproblemowe auto i nie kupić szrota wymagającego mojej ciągłej "opieki" garażowej.

Najchętniej kupił bym wersje od 2000 roku w silniku 2.5 V5 24V ale ta wersja mnie "zeżre" finansowo na paliwo a jestem wielkim przeciwnikiem "zagazowywania" samochodów. Zacząłem się zastanawiać nad wersją 2.0 16V... no i mam pare pytań:

1. Jakie wersje silnikowe Galantów polecacie?
2. Czy wersja 2.0 16V jest zamulasta czy w miarę dynamiczna? *wiem, 2.5 jest kozak :)
3. Ile palą poszczególne wersje? (ważne - jeżdżę głownie po mieście)
4. Jak drogie są części (np w porównaniu do części od Lancera)
5. Jaka jest awaryjność Galantów? Typowe usterki.
6. Gdzie kupić dobrze i w miarę tanio (przychylam się do sprowadzenia - nie chcę jeżdżonego w Polsce), może macie jakieś dobre adresy za granicą?
7. Na co zwracać uwagę podczas zakupu?
8. Jak duza jest różnica pomiędzy rocznikami: do połowy 1999 a tymi od 2000r? (po liftingu)
9. Jak auto "się trzyma" po przebiegu ponad 200k?

Miałem jeszcze pare pytań ale jakoś mi wyleciały z głowy. Dopiszę później jak mi się coś jeszcze "urodzi".

Z góry dzięki za wszelką pomoc.

[ Dodano: 19-10-2010, 17:37 ]
sorry za poprzedni post w złym dziale. W pracy jestem i nie ogarnąłem tego. wiem że sporo tu postów na ten temat ale chodzi mi o konkretne odpowiedzi a nie będę się podłączał do innych tematów. Pozdrawiam i postanawiam poprawę :)
po lewej - 2005 rok, po prawej - 2011 ;)

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 19-10-2010, 18:11   

SnowDevil napisał/a:
wiem że sporo tu postów na ten temat ale chodzi mi o konkretne odpowiedzi a nie będę się podłączał do innych tematów
Coż za strategia, możesz poczytać ten wątek, tam są wszelkie linki i opisy w których powinieneś znależć odpowiedź http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=57447 wszystko już na ten temat zostało napisane, wystarczy poczytać ;-)

A tu masz temat o spalaniu w Galantach http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=8373
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

SnowDevil 
Mitsumaniak

Wysłany: 19-10-2010, 18:44   

Dzięki. Poczytałem już inne wątki i będę czytał więcej w domu. Podorzucam tutaj pytania jeszcze jak coś się nawinie. Strasznie minie nęci ta wersja 2.5 ale jak sobie wyobrażę spalanie to aż mi ręce opadają... A jak się sprawuje Twój? :) zamienił byś na cos innego?

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 19-10-2010, 19:50   

SnowDevil napisał/a:
A jak się sprawuje Twój?
nie mam powodów do narzekań ;-)
SnowDevil napisał/a:
zamienił byś na cos innego?
na obecną chwile nie opłacałoby mi się to, za dużo w niego zainwestowałem, a jakbym miał zmieniac to na mlodszego Galanta, ale najlepiej na VR-4 :mrgreen:
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

fj_mike 
Mitsumaniak

Auto: Dyplomatyczne EA5A
Wysłany: 19-10-2010, 20:28   

SnowDevil napisał/a:
Strasznie minie nęci ta wersja 2.5 ale jak sobie wyobrażę spalanie to aż mi ręce opadają.

Nie wmawiaj sobie, że 2.5 spala nieprawdopodobne ilości benzyny w porównaniu z 2.0
Zacytuję deejaya z innego tematu:

Cytat:
Posiadałem galanta 2.0 przez 3 lata i palił mało , a nawet bardzo mało np w trasie :wink: W mieście zakorkowanym (Wrocław) palił ok 11,5 litra , trasa ekonomicznie do 110km/h nie wiecej niz 7l/100Km , a zdażało się ze mniej :wink:
Podsumowując , motor bardzo dobry ponad 170 Nm , daję radę 100 kW jak dla mnie wystarczało w zupełonści :)
Obecnie jest 2.5 V6 i pali tyle samo :mrgreen:

Jakby każdy stosował się do tego co piszą na forach różnych, to by dobrze na tym nie wyszedł. Trzeba podejść ze zdrowym rozsądkiem bo i u nas zdarzają się chore pomysły
by Owczar

SnowDevil 
Mitsumaniak

Wysłany: 19-10-2010, 21:24   

Ja jeżdżę po mieście głównie. Mój serwisant ma 2.5 L i mówi, że w mieście mu 16 pije :)
Teraz mam spalanie w mieście Lancerem 8,5 L maaaaX i to przy ostrej jeździe (do pracy) więc jak mi coś ma palić 11 - 16 jak różnie mówią to jednak z biegiem czasu to można odczuć.
Dodatkiem przeciw zakupowi 2.5 L jest działanie naszego rządu i akcyza 18% zamiast 3%. pobadam to spalanie jeszcze.

fj_mike 
Mitsumaniak

Wysłany: 19-10-2010, 21:46   

SnowDevil, ja proponuję przejechać się fałką. W Wawie nie brakuje mitsumaniaków z takimi Galantami.
Zmartwię Cię tym, że Galant to nie jest tani w utrzymaniu samochód. Newralgiczne punkty to zawiecha (wahacz gięty przedni ponad 300zł) i rdza. Na rozrząd szykuj 1000zł.

SnowDevil napisał/a:
6. Gdzie kupić dobrze i w miarę tanio (przychylam się do sprowadzenia - nie chcę jeżdżonego w Polsce), może macie jakieś dobre adresy za granicą?

http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=36627

SnowDevil napisał/a:
Jak duza jest różnica pomiędzy rocznikami: do połowy 1999 a tymi od 2000r? (po liftingu)

Czym się różni lift i nie lift?

SnowDevil napisał/a:
Jak auto "się trzyma" po przebiegu ponad 200k?

Jeśli jest zadbany (wymiany eksploatacyjne na czas), nie ma znaczenia czy ma poniżej 200tys czy lekko ponad 300tys. Galant Rafal_Szczecin jest tego najlepszym przykładem.

Jakby każdy stosował się do tego co piszą na forach różnych, to by dobrze na tym nie wyszedł. Trzeba podejść ze zdrowym rozsądkiem bo i u nas zdarzają się chore pomysły
by Owczar

fck 
Forumowicz

Auto: Galant Sport Edition
Wysłany: 19-10-2010, 22:00   

jeśli interesuje Cię kombi unikaj egzemplarzy z zawieszeniem nivo (samoregulujące się). Jak skończą się tylne amory nowe kosztują poza aso 1700 zł (inter cars), cena za sztukę oczywiście

fj_mike 
Mitsumaniak

Wysłany: 19-10-2010, 22:04   

fck, nie strasz :D można założyć zwykłe, dodatkowy koszt na wymianę sprężyn jedynie i innych szczegółów za grosze :wink:

by Owczar

fck 
Forumowicz

Auto: Galant Sport Edition
Wysłany: 19-10-2010, 23:22   

hehe fj_mike, niby można przerzucić, ale warto poinformować, że komplet na 1 oś kosztuje tyle co golf II td :P

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Wysłany: 19-10-2010, 23:45   

fj_mike napisał/a:
Jeśli jest zadbany (wymiany eksploatacyjne na czas), nie ma znaczenia czy ma poniżej 200tys czy lekko ponad 300tys. Galant Rafal_Szczecin jest tego najlepszym przykładem.

a dziekuje bardzo za takie slowa
w tej chwili zblizamy sie do 308 000km i nadal jest to najmocniejszy seryjny galant :)

fj_mike 
Mitsumaniak

Wysłany: 19-10-2010, 23:49   

Rafal_Szczecin napisał/a:
i nadal jest to najmocniejszy seryjny galant :)

no właśnie :wink:

by Owczar

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 19-10-2010, 23:58   

Cytat:
w tej chwili zblizamy sie do 308 000km i nadal jest to najmocniejszy seryjny galant :)

Najmocniejszy z tych, które zostały sprawdzone :P

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Wysłany: 20-10-2010, 02:00   

Owczar napisał/a:

Najmocniejszy z tych, które zostały sprawdzone :P

sie zgadza :) a juz kilka zostalo sprawdzonych i "najslabszy"ma 160KM wiec chyba nie jest az tak zle :)
galant to udany samochod, tylko trzeba trafic na odpowiedni egzemplarz .

sampler 
Forumowicz

Auto: Citroen C5 X7 2.2 HDI
Wysłany: 20-10-2010, 07:38   

SnowDevil napisał/a:
Ja jeżdżę po mieście głównie. Mój serwisant ma 2.5 L i mówi, że w mieście mu 16 pije :)
Teraz mam spalanie w mieście Lancerem 8,5 L maaaaX i to przy ostrej jeździe (do pracy) więc jak mi coś ma palić 11 - 16 jak różnie mówią to jednak z biegiem czasu to można odczuć.
Dodatkiem przeciw zakupowi 2.5 L jest działanie naszego rządu i akcyza 18% zamiast 3%. pobadam to spalanie jeszcze.

jezeli pali mu 16 l to zmien serwisanta. Klasyczny objaw uszkodzonej sondy lambda. No chyba ze ma meeega ciezka noge.
GALANT AVANCE EA5A'03 2.5 V6 24V
Xsara 1.4i

SĄ:
CITROEN C5 X7 2.2 HDI
Peugeot 308 2.0 HDI

Odpowiedz do tematu