|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.8 GDI] Słaby hamulec ręczny |
Autor |
Wiadomość |
tom912
Nowy Forumowicz
Auto: CARISMA 1.8i DA2A 4G93 DOHC 99
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-10-2010, 19:51 [Cari 1.8 GDI] Słaby hamulec ręczny
|
|
|
witam wszystkich!
Mój ręczny od początku mozna było podciągnąć rączkę do samego końca ale trzymał a od niedawna niestety słabo trzyma. Dodatkowo po podciągnięciu ręcznego koło prawe się blokuje (na postoju) i dopiero jak ledwo ruszę autem to cos jakby strzeli w owym kole i jedzie bez problemu nie blokując się. Dziś sprawdziłem żę szczęki mają ok 3 mm grubości, czy to wystarcza?
Co może być przyczyną słabego ręcznegi i tego strzału podczas ruszania i jak ewentualnie podciągnąć linkę?
Dodam że tego stuku w kole nie ma jeśli nie zaciągam ręcznego. Dziekuję za wszelkie pomysły. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 20-10-2010, 20:37
|
|
|
Sprawa nie jest taka prosta jak się wydaje, stukanie najprawdopodobniej powstaje z powodu nie odbijajacej szczeki - moze byc zapieczona linka, moze ramie szczeki sie klinuj, a regulacja recznego, to nie tylko regulacja na lince, trzeba najpierw zaczac od pomiaru srednicy bebna, nastepnie oceny szczek, potem wymiany elementów uszkodzonych badź już nie nadajacych sie do eksploatacji, linke recznego zluzowac z naciagu, potem zalozyc beben i regulowac szczeki samoregulatorem, zarowno z prawej jak i z lewej strony, w momencie kiedy regulator zostanie na tyle podregulowany, ze nie klinuje bebna a pozwala na jego swobodny obrot, dalsza regulacje nalezy wykonywac juz na samej lince recznego, pamietac aby nie naciagajac za mocno, jezeli sa nowe elementy, to dac sie im "dotrzec". |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
tom912
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 20-10-2010, 22:22
|
|
|
robertdg to mnie załamałeś. A myślałem że to tylko kwestia naciągnięcia linki. O co chodzi z tym samoregulatorem, co to wogóle i jak to ugryść? |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 20-10-2010, 23:35
|
|
|
tom912 napisał/a: | O co chodzi z tym samoregulatorem, co to wogóle i jak to ugryść? |
52301L i R zdjęcie jest poglądowe, numer który opisałem wedle zdjęcia to samoregulator dla strony prawej lub lewej - tak tak róznią się kierunkiem gwintu, rzecz polega na tym aby umiejetnie ustawic odleglosc szczek od bebna, przy czym nalezy pamietac, ze beben ma swoj minimalny wymiar pracy i potem nadaje sie na ponowny przetop, trzeba pamietac jeszcze aby dzwigienki rozpieracza recznego chodzily luzno |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
tom912
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 21-10-2010, 20:15
|
|
|
Dziekuję ci bardzo za foto. Na spokojnie postaram się skupic nad tym i dam znać jak mi poszło. pozdrawoam |
|
|
|
 |
|
|