|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[EA2A/W 2.0] Brak elektryki prawa strona |
Autor |
Wiadomość |
manzanillo [Usunięty]
|
Wysłany: 21-10-2010, 15:08 [EA2A/W 2.0] Brak elektryki prawa strona
|
|
|
Witam serdecznie !
Otóż oprócz kilku standardowych bolączek Galant, z którymi kolejno sobie radzę, przyszedł z kolei czas na coś jak mi się wydaje mniej standardowego, a przynajmniej nie mogłem tego znaleźć w postach. Otóż chodzi mi tutaj o brak sygnału - zasilania dochodzącego do prawych przednich drzwi pasażera. Tj. mam zasilanie jeśli chodzi o możliwość sterowania szybą elektryczną, natomiast nie mam dolnego podświetlenia drzwi ( żarówka dobra ), zapalenia się górnej lampki w momencie otwarcia drzwi nad pasażerem, a tym samym sygnalizacji tegoż otwarcia na kontrolce w konsoli. Podejrzewam, że może być uszkodzona któraś z wiązek elektrycznych, albo wypięta jakaś wtyczka. Zastanawiające jest jednak to, że działa szyba elektryczna. Czyżby były 2-wa osobne obwody sterujące ? A może jest jakiś osobny bezpiecznik, na ten obwód, akurat na te drzwi. Pozostał 3-ójka ma się dobrze.
Czy ktoś może spotkał się już z takim problemem ? |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14370 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 21-10-2010, 15:32
|
|
|
Do przeczyszczenia przełącznik krańcowy w prawym słupku na dole. Wykręć go i przeczyść. Po otwarciu drzwi on zwiera obwód z masą, wtedy następuje zapalenie lampek i kontrolki. |
|
|
|
 |
manzanillo [Usunięty]
|
Wysłany: 21-10-2010, 15:52
|
|
|
Odpiąłem go, zwarłem na krótko i dalej nic. Jakieś może inne sugestie ? |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 21-10-2010, 15:55
|
|
|
Zwierałeś go z masą? Jeśli to nie pomogło, to trzeba by sprawdzić multimetrem ciągłość obwodu od przełącznika do pierwszej kostki i dalej. |
|
|
|
 |
manzanillo [Usunięty]
|
Wysłany: 21-10-2010, 16:02
|
|
|
W takim razie posprawdzam, czy są przejścia i gdzie ewentualnie obwód może być rozwarty. Dzięki serdeczne ! |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 21-10-2010, 16:02
|
|
|
Wszystkie kabelki z tych przełączników powinny mieć kolor zielono-czerwony i wszystkie są połączone razem do jednego kabla tego samego koloru wchodzącego do skrzynki bezpieczników po lewej stronie od kierowcy.
[ Dodano: 21-10-2010, 16:06 ]
Polecam service manual, rozdział Chassis Electrical, na stronie 54-83 masz rozpisane piny ETACS ECU i jakie powinny być napięcia na poszczególnym pinie, w także na tym od przednich drzwi. |
|
|
|
 |
|
|