[MSS ALL] TEMPOMAT |
Autor |
Wiadomość |
wrocek
Forumowicz
Auto: MSS 1,6 Family 2003-4
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Paź 2008 Posty: 35 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 24-10-2010, 20:36 [MSS ALL] TEMPOMAT
|
|
|
Witam wszystkich.
Od dłuższego już czasu śledzę forum i wiele razy pomogło mi w trudnych sytuacjach.
Obecnie poszukuję rozwiązania dotyczącego monotonnej jazdy autostradami bez nadwyrężania prawej nogi czyli tempomat w MSS 1.6 choć nie wiem, czy taki temat ktokolwiek rozpracowywał w innych modelach i czy jeśli jest to temat na tyle kompatybilny by mógł być zastosowany w innych (mniejszych lub większych) silnikach. Proszę o wskazówki, rozwiązania. Sądzę, że wielu podróżników mogłoby uprzyjemnić sobie długą jazdę. |
|
|
|
 |
kszych
Nowy Forumowicz
Auto: MSS 1.6 2004
|
Wysłany: 25-10-2010, 19:17
|
|
|
Myślałem też nad tym tematem do MSS 1.6. Z rozważań i przeszukiwania netu wyszło m i, że chyba jedynym sensownym rozwiązaniem jest adaptacja tempomatu z opla, jest on samowystarczalny - zawiera elektronikę i serwo. Problemy są 2 - mocowanie manetki i sygnał prędkościomierza - nigdzie nie mogłem się doszukać, czy będzie odpowiadał sygnałowi oplowskiemu - jakieś 15 impulsów na obrót koła (syganał w formie kwadratu, raczej nie sinusoida).
Poza tym trzeba by tylko dorobić mocowania mechanizmu w komorze silnika i do przepustnicy. |
|
|
|
 |
wrocek
Forumowicz
Auto: MSS 1,6 Family 2003-4
Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Paź 2008 Posty: 35 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 26-10-2010, 17:52
|
|
|
Czyli jak na razie temat tabu dla MSS. Szkoda, bo w sportowym Lancerze jest montowany. Może wypowiedziałby się ktoś z serwisantów/mechaników jak poradzić lub wykombinować przeróbkę. |
|
|
|
 |
RadioActiv
Nowy Forumowicz
Auto: Space Star 1.9 DID 02'
|
Wysłany: 02-12-2014, 13:45 [MSS DID] ELEKTRONIKA - tempomat
|
|
|
Witajcie,
Niedawno kupiłem MSS 2002rok 1.9 DID z udokumentowanym przebiegiem prosto z niemiec
Przez to mam do was pytanie, chciałbym założyć tempomat, da rade?
Pojechał bym do jakiegoś elektromechanika ale przez tym bym musiał kupić tą wajchę z którą włącza się tempomat. Lecz przed tym zapytam się was.
Mam jeszcze jedno pytanie a nie będę zakładał do tego nowego tematu a znaleźć odpowiedzi nie mogę.
Na wyświetlaczu komputera pokazuje mi zegar w systemie 12-sto godzinnym zamiast 24
da się to jakoś zmienić ?
Jeszcze ten wyświetlacz dziwnie pokazuje mi średnie spalanie cały czas 7l/100km i z tego co wnioskuje to chyba średnią prędkość 40kmh/100km a jak jechałem tym z Niemiec to przecież non stop 120-140 to jest chyba coś nie tak.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 821 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 20979 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 02-12-2014, 16:32
|
|
|
RadioActiv napisał/a: | Przez to mam do was pytanie, chciałbym założyć tempomat, da rade? |
Jak się orientuję to w MSS nie było tempomatu.
Czy da się, pewnie tak Polak potrafi .
RadioActiv napisał/a: | Na wyświetlaczu komputera pokazuje mi zegar w systemie 12-sto godzinnym zamiast 24
da się to jakoś zmienić ? |
Nie.
RadioActiv napisał/a: | Jeszcze ten wyświetlacz dziwnie pokazuje mi średnie spalanie cały czas 7l/100km i z tego co wnioskuje to chyba średnią prędkość 40kmh/100km a jak jechałem tym z Niemiec to przecież non stop 120-140 to jest chyba coś nie tak. |
Zresetuj dane, jak masz ori radio to przytrzymaj DISP na radiu a jak nie ori to czarny nieopisany przycisk na wyświetlaczu. |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
RaVciO
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Pomógł: 19 razy Dołączył: 06 Kwi 2009 Posty: 1254 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 02-12-2014, 18:24
|
|
|
Tak na marginesie - temat zegara 12/24h i spalania na pewno gdzieś jest - wiem bo o to samo pytałem jak kupiłem Spejsa |
|
|
|
 |
|