|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Jak podlaczyc tube I NIE TYLKO w Galancie EA ? |
Autor |
Wiadomość |
Simones [Usunięty]
|
Wysłany: 02-10-2006, 16:01 Jak podlaczyc tube I NIE TYLKO w Galancie EA ?
|
|
|
Pmozcie spece, przymierzam sie do poprawienia dzwieku w aucie i zastanawiam sie skad wziac prad w bagazniku??? Czy trzeba ciagnac kabel az z akumulatora (jasli tak to ktoredy najlepiej/najlatwiej to zrobic ??? ), a jesli nie to pod co sie mozna wpiac w kufrze??? |
Ostatnio zmieniony przez Simones 10-10-2006, 02:21, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 02-10-2006, 16:17
|
|
|
Dla jakości dźwięku warto się pomęczyć.... ostatnio ciągneliśmy w Octavii, mimo, że do kufra ma dociągnięte gniazdo zapalniczki. Jakość dżwięku niebo a ziemia.... jak zasilanie masz dociągnięte uczciwym kablem o przekroju ponad 10 mm2, a nie 2..... |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
Simones [Usunięty]
|
Wysłany: 02-10-2006, 23:50
|
|
|
Moze sie komus przyda jeszcze, bo mi osobiscie AWG nie wiele mowilo
Tego tez uzywaja
6Ga - 13,29 mm2
12Ga - 3,31 mm2 |
|
|
|
 |
setko [Usunięty]
|
Wysłany: 09-10-2006, 13:06
|
|
|
Musisz puscic dobry kabelek na wzmaczniacz jak chcesz miec pozadne zasilanie
i zasilajacy kabel nie moze isc razem obok siebie z sygnalawymi bo wystepuja zaklucenia
pozdro. |
|
|
|
 |
Simones [Usunięty]
|
Wysłany: 10-10-2006, 02:20
|
|
|
Zgadza sie.
To co Nippo pochwalimy sie co kombinujemy w moim EA? Tuba jaka byla to byla, ale ze mnie zawiodla to zostala zdyskwalifikowana z zawodow i postanowilem wykorzystac propozycje fabryki, ktora wyciela mi juz przy produkcji autka dziure w polce na 20 cm-owy glosnik i wlasnie taki tam teraz bedzie Na poczatek bez jakis kosmicznych szalenstw zwykly Lanzarek (Nippo oczywiscie pokazal mi rowniez cos lepsiejszego pewnie 2x lepsiejszego, ale niestety rowniez 2x drozszego ) wiec padlo na to Zobaczymy - w razie czego - allegro dalo - allegro przyjmie spowrotem Licze na lepszy efekt przedewszystkim dlatego, ze bedzie pracowal wewnatrz kabiny pasazerskiej, a nie jak tuba za oparcio-wall'em ktory jak sie okazalo takie tuby za prawie 400 tlumi DOSKONALE No dobrze, ale tego nawet najlepsze radio nie rozbuja, wiec bedzie jeszcze mala "kinder niespodzianka" w postaci... wzmaczka (najprawdopodobniej za namowa Nippo i dysponowana flota jakis niebieski punkt w stylu Blaupunkt z serii 2...). Napewno spocznie pod fotelem kierowcy, a jaki dokladnie to bedzie to jeszcze sie okaze, gdyz narazie wyruszaja do mnie glosnik wraz z okablowaniem. Co do tego drugiego to bedzie to kabelek zasil. 10mm2, nie najgorszy RCA 3,5m oraz 2x4mm2 glosnikowego. Wszystkim oczywiscie bedzie zarzadzac jednostka CD/MP3 Clariona DXZ558RMP+BLT433 zakupiona nieco wczesniej, z ktora wspolpracuja tylko 4 fabryczne glosniki + 2 srednioslabe wysokotonowki Sony w pokrywach lusterek.
A teraz w telegraficznym skrocie dlaczego tak, a nie inaczej: na zwyklych glosniczkach i radiu nie ma szans na chocby polowe pewnie tego efektu, a przy tym nie trace zadnego miejsca, ani w gagazniku, ani w kabinie. Wiem, ze klika osob bylo zainteresowanych wlasnie taka rozbudowa audio, zeby polepszyc wrazenia odsluchu ulubionej muzyki, ale przy tym nie trzeba bylo zagracac autka - przy tej koncepcji moze wciaz spokojnie jeachac 5 osob, wykorzystujac calusieni bagaznik jaki fabryka przewidziala, a do tego (szczegolnie Ci z tylu moga poczuc sie jak w salonie SPA i dyskotece jednoczesnie ). Czy i w jakim stopniu sie to udalo oraz jak to zrobic i czego nie robic w EA przy tym, oczywiscie opisze po najblizszym weekendzie w ktory to bede wlasnie praktykowal.
Juz dzis jednak pragne baaaaardzo podziekowac koledze Nippo, ktory to poswiecil duzo sil i czasu na pomoc w wyborze i tlumaczeniu wielu ciekawych rzeczy. Bez niego nawet nie wiedzialbym jak sie do tego zabrac. DZIEKI
P.S. Aha - dla zainteresowanych - koszt jak narazie glosnika, okablowania, bezpiecznika, konektorkow czyli w sumie wszystkiego co potrzebne procz wzmachola to ok. 230 PLN. Mysle, ze w sumie zamkne sie w ok. 400 PLN ze wszystkim, no + swoja praca i beczka piwa dla Nippo na zlocie |
|
|
|
 |
Frog [Usunięty]
|
Wysłany: 10-10-2006, 08:46
|
|
|
Witaj Simones. Mam Galanta 97 2.0 GLS i tez mam zamiar podobnie jak ty zrobic sobie naglosnienie. Zrezygnowalem z pomyslu na TUBE i tez chce wykorzystac ta fabryczna dziure. Mowisz ona ma 20cm tak ? A mozesz napisac jakiej wielkosci sa pozostale 4 glosniki ( nie chce specjalnie rozbierac tapicerki). Kilku kolegow poleca mi abym kupil CD/MP3 Pioneera (chyba kupie model DEH-5800) oraz wzmacniacz tej samej firmy ktory wspomogl by ten "centralny" 20cm glosnik a glosniki JBL (jakies dwodrozne). Mowia ze to powinno wszystko ladnie wspolgrac. Co sadzisz o takim polaczeniu ? |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24316 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 10-10-2006, 10:29
|
|
|
W cenie Pioneer 5800 kupisz radio MP3 Clarion np. model 468 o nieporównywalnie lepszym brzmieniu. |
|
|
|
 |
Frog [Usunięty]
|
Wysłany: 10-10-2006, 11:10
|
|
|
@Krzyzak ale az tak wiele slabiej gra ten pioneer ? BO mam okazje kupic nowy i tu na miejscu za wydaje mi sie okazyjna cene bo za 600zl i juz prawie jestem zdecydowany bo nie musze nigdzie latac tylko mam pewnie tu na miejscu u siebie. JEszcze mi gosc zrobi znizke na wzmaczniacz lub inne podzespoly jakie kupie u niego... |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24316 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 10-10-2006, 11:31
|
|
|
Z mojego porównania w Media Markcie, gdzie ten Clarion kosztuje ok. 650 zł, to niebo i ziemia. Ale ja nie chciałem żadnych dodatkowych basów - tylko normalne głośniki do półek. I ta tym bas jest naprawdę ładny ze standardowego radia. Pioneer jest polecany w niewielkim zakresie (do auta) - chyba Piwkotom ma jakieśtam starsze, ale nieźle grające (model 7800??? - nie pamiętam dobrze). |
|
|
|
 |
Simones [Usunięty]
|
Wysłany: 10-10-2006, 11:38
|
|
|
Frogu, no nie ma bata zebym sie tu nie zgodzil z Krzyzakiem - mysle ze napewno Clarion bedzie mial lepsze brzmienie niz Pionek w tym samym przedziale cenowym. Z reszta sam postawilem na Clariona i nie zaluje Wiem chyba czemu Ci go polecaja - dosc ladnie wyglada, pewnie i ladniej niz Clarion, ale sam musisz juz zdecydowac czy kupujesz radio zeby wygladalo, czy zeby gralo.
Otwor ma 170mm w najwezszym miejscu, ale jest troche takiej scianki, ktora rozszerza sie do 190mm czyli powinno byc ok, bo otwor montazowy srednio podaja 179mm w tego typu glosnikach. Oprocz tego jest wyciecie na kable, ktore mozna puscic pod polka razem z tym z fabrycznych glosnikow i jest jeszcze wygluszenie - miedzy polka wierzchnia, a juz ta sama blacha. W drzwiach nie sprawdzalem jakie sa, bo zeby tam wkladac cos mocniejszego to trzeba robic wgluszenie, a az tak to mnie jeszcze nie wzielo Boczne w polce to sa 16-ki - otwor na 140mm. O polaczeniu sadze to co sie nauczylem od naszego speca audiio - Nippo wzmak z najlepszym stosunkiem jakosci do ceny potrzebny do tego to bedzie ktorys Blaupunkt z serii 2... nastepnym przedzial jaki jest sens wkladac, to juz sa o wiele wieksze koszta. Glosnik powinien byc pod Free Air dosc mocny najlepiej ok 250W RMS, ale jak juz znalezlismy (bo b. trudno jest znalezc taki na 20cm) to koszta mnie ochlodzily. Trzeba chyba polowac na allegro na jakas okazje. Narazie zobacze jak to mi wyjdzie, ten co wybralismy ma dosc niski Qts wiec moze da rade w tym srodowisku. No to by bylo na tyle - tylko nie myslcie, ze od dawna bylem taki madry (pozdr. Nippo)
Edit:
Wybor padl i jest juz komplet czyli niebieski punkt |
|
|
|
 |
nippo [Usunięty]
|
Wysłany: 10-10-2006, 13:13
|
|
|
sprostowanie: głośniki do montażu free air mają wysokie QTS |
|
|
|
 |
Simones [Usunięty]
|
Wysłany: 10-10-2006, 14:28
|
|
|
Shit , nie mogles mi tego na pw napisac?
Jeszcze jedna informacja - koszt calego zestawu 395PLN (przesylka z reguly przy takim zamowieniu bedzie gratis jak to i w moim przypadku mialo miejsce ). |
|
|
|
 |
young
moderator mitsumaniak jaki tu spokój...

Auto: ISF
Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Cze 2005 Posty: 635 Skąd: Łódź/Gdańsk
|
Wysłany: 10-10-2006, 18:14
|
|
|
Simones napisał/a: | Frogu, no nie ma bata zebym sie tu nie zgodzil z Krzyzakiem - mysle ze napewno Clarion bedzie mial lepsze brzmienie niz Pionek w tym samym przedziale cenowym. |
A ja się z tym kompletnie nie zgodzę !
Po pierwsze, co to znaczy "dobre brzmienie" Każdy lubi słuchać innej muzyki, na inny sposób, na innych głośnikach i wzmacniaczach, które nadają muzyce zupełnie inny oddżwięk.
Za 500 pln kupisz w b. dobrym stanie Pionka DEH 7600 z możliwością podłączenia procesora dżwięku, który osobiście polecam, a przesłuchiwałem Alpine, Clariona i inne takie. Mnie wydał się najlepszy, bo słucham głównie muzyki metalowej i instrumentalnej, więc potrzebuje bardzo precyzyjnego głębokiego basu i nie wysterowanych na maxa sopranów.
Pozdrawiam |
|
 |
Simones [Usunięty]
|
Wysłany: 11-10-2006, 07:29
|
|
|
Jako iz masz oczywiscie pelne prawo sie ze mna nie zgodzic, chce tylko wyjasnic ze przez dobre brzmie rozumiem - wierne odtworzenie nagrania, w calym pasmie czestotliwosci, nie znieksztalconej barwie, wysokim stosunku sygnalu do szumu, bez znieksztalcen itp. itd. Generalnie dobre brzmienie jest wtedy, kiedy nie jestes pewien czy sluchasz skrzypaczki, czy plyty z nagrana skrzypaczka (oczywiscie zakladajac, ze mamy ja nagrana z odpowiednia jakoscia). Czyli idealne urzadzenie oddawaloby jak najwierniej to co jest na nosniku, nie zaleznie czy jest to perkusja, gitara elektryczna czy wiolonczela.
Oczywiscie pomijam roznice akustyczne zwiazane z rodzajem pomieszczen odsluchowych (sala koncertowa - pokoik w M3). |
|
|
|
 |
young
moderator mitsumaniak jaki tu spokój...

Auto: ISF
Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Cze 2005 Posty: 635 Skąd: Łódź/Gdańsk
|
Wysłany: 11-10-2006, 13:33
|
|
|
A tu akurat się z Tobą zgodzę
Tylko odniosłem wrażenie, że rozmawiamy tu o sprzęcie innego rodzaju . Duuuużo tańszym i nie mającym nic wspólnego z wiernością odtwarzania
Pozdrawiam |
|
 |
|
|