Przesunięty przez: roch_27 14-08-2007, 17:34 |
Prosba o pomoc w przetlumaczeniu oznaczen niemieckich |
Autor |
Wiadomość |
Frog [Usunięty]
|
Wysłany: 10-10-2006, 09:38 Prosba o pomoc w przetlumaczeniu oznaczen niemieckich
|
|
|
Witajcie. Jestem szczesliwym,nowym posiadaczem Mitsu Galanta. Miesiac temu sprowadzilem sobie go z niemiec. Niestety w tematach samochodow jestem kompletnie zielony i nie wymienilem nic po zakupie auta (wstyd). Dopiero teraz koledzy zwrocili mi uwage Z tego co mi mowili i co tutaj zdazylem przeczytac to powinno sie wymienic olej w silniku i pasek rozrzadu. Czy cos jeszcze ? Pod maska mam kilka naklejek z datami i przebiegiem. Niestety sa po niemiecku i nie wiem czego dotycza. Czy ktos z was pomogl by mi w przetlumaczeniu abym mogl wiedziec co bylo i kiedy wymieniane po raz ostatni. Z ksiazki serwisowej wynika ze poprzedni wlasciciel co roku wital serwis Mitsu i tam go serwisowal. A oto napisy ktore sa na naklejkach pod maska :
Bremsflussigkeitswechsel 114 819km (czy to chodzi o wymiane klockow hamulcowych ?)
---------------
Frostschutzmittel z zaznaczona opcja Gepruft 133 825km 14.07.05, -25stopni C ( to chyba cos o odmrazaniu?)
------------------
Kunderdienst
Inspektion
Wartungsdienst
Olwechsel (ta opcja jest zaznaczona) 133 825km 14.07.05 (Czy to chodzi o wymiane oleju? )
--------------------
Takie oznaczenia mam pod maska. Prosze poradzcie jak dowiedziec sie jaki olej byl lany do tego silnika ? Nie wiemczemu ale ciagle myslalem ze pol syntetyk ale teraz nie umie nigdzie w papierach znalesc zeby cos bylo na ten temat napisane. Nie wiem czemu mi sie tak umyslalo. Kolega poleca zebym kupil na allegro Castrol Magnatec. Co wy na to ?
No i ten rozrzad o ktory sie boje bo mnie kolega postraszyl jakie moga byc konsekwencje. Nie wiem kiedy byl ostatnio wymieniany i co jeszcze oprocz niego trzeba wymienic. JAkies paski walki ? Chcialbym zeby to zrobic porzadnie i sie nie martwic. Wlasciciel z warsztatu w ktorym zakladalem instalacje gazowa polecil mi warsztat samochdowy "BOSCH" czy cos takiego z Gliwic ze podobno tam bardzo dobrzy fachowcy sa i mi wszystko z wiazku tym dobrze zrobia i wymienia. Moze ktos ze slaskich okolic zna ten warsztat moze cos powiedziec ?
Przepraszam za duzo ilosc pytan ale temat samochodow jest dla mnie naprawde CZARNA MAGIA.... Wszystkim wokol pomagalem i pomagam jesli chodzi o komputery (tym sie zajmuje) ale jesli chodzi o samochody to teraz po kupnie sam musze prosic o pomoc bo w tym temacie jestem naprawde poczatkujacym. Bardzo dziekuje z gory za pomoc i cierpliwosc dla poczatkujacych. Pozdr |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 10-10-2006, 09:48 Re: Prosba o pomoc w przetlumaczeniu oznaczen niemieckich
|
|
|
Frog napisał/a: |
Bremsflussigkeitswechsel 114 819km (czy to chodzi o wymiane klockow hamulcowych ?) | Nie. O wymienę płynu hamulcowego
Frog napisał/a: | ---------------
Frostschutzmittel z zaznaczona opcja Gepruft 133 825km 14.07.05, -25stopni C ( to chyba cos o odmrazaniu?) | Tak. Ale o jaki środek chroniący przed zamarzaniem chodzi - nie mam pojęcia. Zimowy płyn chłodniczy?
Frog napisał/a: | ------------------
Kunderdienst
Inspektion
Wartungsdienst
Olwechsel (ta opcja jest zaznaczona) 133 825km 14.07.05 (Czy to chodzi o wymiane oleju? )
|
Kolejno:
obsługa klienta
przegląd
wymiana materiałów eksploatacyjnych
wymiana oleju |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24296 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 10-10-2006, 10:21 Re: Prosba o pomoc w przetlumaczeniu oznaczen niemieckich
|
|
|
Frog napisał/a: | Frostschutzmittel z zaznaczona opcja Gepruft 133 825km 14.07.05, -25stopni C ( to chyba cos o odmrazaniu?) |
Resztę Grześ przetłumaczył, a tu chodzi o płyn chłodniczy. Gepruft oznacza, że był sprawdzany a nie wymieniony i zamarza przy -25. Dla świętego spokoju wymień (Dynagel 2000 wystarczy), bo jak będzie zima jak ostatnio, to może coś pęknąć.
Olej zalej taki, jak porzedni właściciel lał. Generalnie polecam syntetyk (np. Mobil 5W40), ale jak był półsyntetyk, to syntetyka nie lej. Masz na tym Oil wechsel (czyli wymiana oleju) jakiś typ napisany? |
|
|
|
 |
Frog [Usunięty]
|
Wysłany: 10-10-2006, 10:51
|
|
|
Dzieki Grzes za przetlumaczenie.
@Krzyzak na tej naklejce z olejem co pisze jest tylko nazwa i adres chyba warsztatu oraz na dole zaznaoczne ze chyba nastepnym razem przy ok 148tys mialo byc INSPEKTION i OILWECHSEL znow i to mialo byc w lipcu ale on juz stal wtedy w komisie chyba bo ja w sierpniu kupilem i tego nie bylo robione. TAk tez wynika z ksiazki serwisowej. Cholera to juz jezdze 8tys po koniecznej zmianie oleju Bo mam 154tys Nie pisze tam jaki olej byl lany. Kurcze nie wiem skad ja mam w glowie ze tam byl polsyntetyk. Nie umie sobie przypomnac czy widzialem wpis jakis gdzies czy co. Nie umiem tego teraz znalesc A co jesli chodzi o rozrzad. Mozna stwierdzic kiedy byl wymieniany ? W ksiazce serwisowej jeszcze pisze ze na ostatnim serwisie robili Sicherheitsdienst ( co to jest? i ze wlasnie na tym nastepnym mial byc Olwechseldienst przy 148tys. Cholercia... |
|
|
|
 |
Krzyzak

Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24296 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 10-10-2006, 11:26
|
|
|
Wymień rozrząd - będziesz miał święty spokój. Pierwsza wymiana pewnie była przy ok. 90 tkm, teraz masz kolejne ponad 60 tkm nabite - to wystarczy dla 1 paska, szczególnie jeśli nie był to oryginał. Oczywiście wierząc w przebieg.
Co do oleju - nie ma tam nawet oznaczeń typu 10W40 lub coś w tym stylu? |
|
|
|
 |
Frog [Usunięty]
|
Wysłany: 10-10-2006, 14:47
|
|
|
Kurcze no nic nie pisze. Jest tylko taka niebieska naklejka z tego warsztatu i ilosc kilometrow i data :/ |
|
|
|
 |
Simones [Usunięty]
|
Wysłany: 11-10-2006, 07:51
|
|
|
Tez bede kupowal olej nie dlugo, bo mi zostaly 2kkm do wymiany i wlasnie wezme z allegro, bo widze, ze ludzie m.in. ze Szczecina jezdza po niego do Niemiec, a rozlewany tam, a nie w Polsce to bedzie najwieksza gwarancja jakosci. Zastanawiam sie tylko czy Mobil 1 czy Castrol Magnatec. Aha najwazniejsze, zeby plomba przy korku nie yla zerwana no i jak sie zdecydujesz - to niemiecki bedzie mial pierwsza cyfre na kodzie paskowym "4". Natomiast jesli chodzi o pasek rozrzadu, to zerwanie go wiaze sie z ogromnymi kosztami remontu praktycznie kapitalnego silnika, bo z tego co wiem to silnik nie jest bezkolizyjny. Osobiscie jak bede kupowal to tylko oryginal - Mitsuboshi - przynajmniej mam pewnosc, ze przejade spokojnie te 90000km. |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 11-10-2006, 08:36
|
|
|
Simones:
1. 4G63 jest kolizyjny
2. Mitsuboshi ze sklepu ciągle nie jest paskiem fabrycznym - ja bym zmienił bezpiecznie, po ok. 60 tkm
3. od siebie - próbowałem różne oleje i jakoś zawsze Mobil wygrywa (w zakresie 10W40) |
|
|
|
 |
pa_pi
Mitsumaniak Piotrek

Auto: Galant 2.0 16 V + LPG
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Sie 2006 Posty: 123 Skąd: Olkusz / Krzywopłoty
|
Wysłany: 11-10-2006, 16:55
|
|
|
Żabciu ja na też kupiłem z niemiec i był zalany półsyntetykiem 10W40 Castrol GXL, więc kupiłem na allegro Castrola GTX magnatec też półsyntetyk i po sprawie, ja na twoim miejscu zalałbym spokojnie półsyntetykiem.
Ja pasek miałem również zmieniany przy 90 tyś, jeżeli wierzyć książce serwisowej.
"Mitsuboshi ze sklepu ciągle nie jest paskiem fabrycznym" to jaki pasek wytrzyma zakładane 90 tyś ? |
_________________ Piotrek
Dzięki Ci ... za to forum ...
Ursus - dziękuję
Mój Galant!
 |
|
|
|
 |
Simones [Usunięty]
|
Wysłany: 11-10-2006, 17:19
|
|
|
pa_pi napisał/a: |
"Mitsuboshi ze sklepu ciągle nie jest paskiem fabrycznym" to jaki pasek wytrzyma zakładane 90 tyś ? |
Zaden - lepszego juz do naszych misiow nie dostaniesz
pa_pi masz jakos konkretnie opisane, ze pasek byl wymieniany, powiedz-zacytuj prosze tudziez najlepiej wklej skana jak mozesz, bo jestem bardzo ciekaw. |
|
|
|
 |
pa_pi
Mitsumaniak Piotrek

|
Wysłany: 11-10-2006, 19:21
|
|
|
Ok tylko muszę na tym troszkę popracować, żeby to wkleić, narazie opiszę. W książce serwisowej jest ręcznie dopisane nad serwisem przy 88.322 bei 90.000 .... wedsel sorki ale to jest ręcznie napisane, kuzyna żona przetłumaczyła jakoby miało pisać że to pasek był wymieniony postaram się zdjęcia zamieścić. |
Ursus - dziękuję
Mój Galant!
 |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 11-10-2006, 19:51
|
|
|
pa_pi napisał/a: | Ok tylko muszę na tym troszkę popracować, żeby to wkleić, narazie opiszę. W książce serwisowej jest ręcznie dopisane nad serwisem przy 88.322 bei 90.000 .... wedsel sorki ale to jest ręcznie napisane, kuzyna żona przetłumaczyła jakoby miało pisać że to pasek był wymieniony postaram się zdjęcia zamieścić. | Wechsel. Znaczy się wymiana była dokonana przy 88.322. |
|
|
|
 |
pa_pi
Mitsumaniak Piotrek

|
Wysłany: 11-10-2006, 20:01
|
|
|
super, to jeszcze napisz co znaczy sicherheitsdienst |
Ursus - dziękuję
Mój Galant!
 |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 11-10-2006, 20:10
|
|
|
pa_pi napisał/a: | to jaki pasek wytrzyma zakładane 90 tyś ? |
na tyle dostaniesz gwarancję robiąc wymianę w ASO wraz z kupnem oryginalnych części
[ Dodano: 11-10-2006, 19:11 ]
pa_pi napisał/a: | :) super, to jeszcze napisz co znaczy sicherheitsdienst |
służba bezpieczeństwa znana bardziej jako Stasi |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 11-10-2006, 20:29
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | służba bezpieczeństwa znana bardziej jako Stasi | Nic dodać, nic ująć... |
|
|
|
 |
|