Czterołapa pantera |
Autor |
Wiadomość |
rosomak1983
Mitsumaniak werbalny terrorysta

Auto: Lancer GTi 2.0 Eclips 4x4 2.0T
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 40 razy Dołączył: 06 Lut 2008 Posty: 7852 Skąd: Łańcut
|
Wysłany: 07-11-2010, 23:24 Czterołapa pantera
|
|
|
W końcu mam troszkę czasu, co do wspomnianego wcześniej zakupu, jest to
MITSUBISHI ECLIPSE 1G silnik 2.0 DOHC czyli 4g63 (wolnossące) z napędem 4x4 kolor czarny rok 1991 (grudzień) czyli dosc unikatowa wersja (jak sie okazało from USA)
.
No wiec szukałem auta zastępczego dopóki nie zrobie lanca i trafiłem na ogłoszenie czarnego mitsubishi eclipse z napedem 4x4 jako ze był odemnie 30km a własciciel zachwalał go bardzo, pojechałem go obejrzec (min z kolega lakiernikiem) No i poszczęściło mi sie dorwałem autko w super stanie, można powiedzieć kolekcjonerskim, wierzcie badz nie ale ma na 99% realny przebieg 106 tyś km oraz na 100% oryginalny lakier bez grama szpachli na całym aucie (poza jednym błotnikiem z przodu ale nie ma szpachli a jedynie malowane pewnie po obcierce albo rysie) Takie było rozpoznanie kolegi lakiernika potwierdzone przedwczoraj miernikiem grubosci lakieru
Stan środka (fotele kierownica skórzana skórzana gałka zmiany biegów gałka recznego w idealnym stanie) oraz stan techniczny (wszystko działa żadnych najmniejszych luzów!!! ) pozwala wierzyć w przebieg,
Historia auta wyglada tak, okazało sie ze to wersja amerykańska (unikat 4x4 bez turba co jest dość niespotykane) sprowadzona od razu do Austrii gdzie miała jednego własiciela który poczatkowo robił nia po 5-7 tys km rocznie (ksiazka serwisowa) a potem coraz to mniej. Ostatni wpis widnieje z konca 2004 roku gdzie auto ma przebieg 90 tyś km. Austriak ponoc właściciel 7 aut sprzedał go nastepnie w 2008 roku. Jedyny własciciel w Polsce równiez ma w posiadaniu co najmniej pare aut (bogaty człowiek własciciel hotelu Nowy Dwór w Rudnie widocznego w tle na zdjeciach) i takze niewiele nim jezdził (okazało sie ku zdziwieniu własciciela min ze auto nie ma ani ubezpieczania ani przeglądu )
Zbeszta pare faktów tez na to wskazuje;
opony z 1996 roku w bdb stanie
nigdy nie uzywana zapalniczka samochodowa
bezwypadkowa przeszłosc auta
idealne niemal orginalne felgi
silnik na pełnym syntetyku chodzi przeslicznie
Zreszta kto widział na własne oczy to wie ze przebieg jest bardzo prawdopodobny...
Co do rdzy to niestety tylna nadkola na dole sa deczko porudziałe (ale jeszcze od nowosci nie ruszane!!!) oraz 3 rdzawe odpryski po kamyczkach na masce. Podwozie wyglada ładnie ale pare plamek jest , do ogarniecia
Pozatym stan 100% orginał (ciekawa niespotykana czarna-szara tapicerka)
poza wymienionym tłumikiem końcowym (orginał tez mam) oraz dodanym alarmem i centralka na pilota. Co ciekawe klimatyzacja działa i jest napełniona czynnikiem
W rzeczywistosci wyglada ładniej niz na zdjeciach. Cykne cos niedługo.
No i wobec tego mam dwa mitsu, a ze szkoda by mi sprzedawac białego (sentyment i kupa kasy włozona) czy czarnego (watpie ze uda mi sie znalesc 1g czy wogole auto z lat 90-tych w takim stanie a juz na pewno nie 4x4) bede utrzymywal dwa miski. To juz moje trzecie auto 4x4 i 5-te mitsubishi w mojej historii |
_________________ Dzis jest pierwszy dzień reszty Twojego życia... Co z nim zrobisz zależy od Ciebie. Działaj!!!
-Tato czy ten samochod jest zepsuty ???
-Nie synku.... to Diesel.....
Life is 2 short to drive boring cars
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania
 |
Ostatnio zmieniony przez rosomak1983 23-11-2010, 01:58, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
 |
Juiceman
Mitsumaniak Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Pomógł: 66 razy Dołączył: 07 Maj 2006 Posty: 8674 Skąd: Wrocław/Ostrzeszów
|
Wysłany: 07-11-2010, 23:37
|
|
|
Gratulacje no i szerokiej drogi tym nabytkiem |
_________________ Witaj Gość!!! Obejrzyj mojego Galanta Kombi 2.5 V6 - i Skomentuj =)
Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI
 |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14369 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 07-11-2010, 23:41
|
|
|
rosomak1983 napisał/a: | unikat 4x4 bez turba co jest dość niespotykane |
A jakie są różnice, poza brakiem TURBO, z tymi uturbionymi? Może pomyśl nad tym |
|
|
|
 |
fj_mike
Mitsumaniak

Auto: Dyplomatyczne EA5A
Pomógł: 86 razy Dołączył: 02 Maj 2008 Posty: 6516 Skąd: Gdynia/Aagotnes
|
Wysłany: 07-11-2010, 23:51
|
|
|
rosomak1983, gratuluję zakupu. Wygląda na to, że trafiła się prawdziwa okazja
. |
_________________ Gość zobacz moje miśki - EA5A '98 i EA2W '02 by fj_mike
Jakby każdy stosował się do tego co piszą na forach różnych, to by dobrze na tym nie wyszedł. Trzeba podejść ze zdrowym rozsądkiem bo i u nas zdarzają się chore pomysły by Owczar
 |
|
|
|
 |
Wszyc
Mitsumaniak

Auto: ------>
Pomógł: 31 razy Dołączył: 01 Mar 2009 Posty: 4156 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 08-11-2010, 00:10
|
|
|
Cytat: | A jakie są różnice, poza brakiem TURBO, z tymi uturbionymi? Może pomyśl nad tym |
Wymiana tłoków, kompa, montaż turbiny, intercoolera, wymiana kolektora wydechowego, montaż blow offa, instalacja układu smarowania turbo oraz montaż chłodnicy oleju jeżeli nie posiada tyle wiem wał korbowy wytrzyma na pewno nie wiem jak korbowody ale korbowody to nie pieniądze ( max 1,9tyś zł nowe) od razu nowe uszczelnienia zamontować i panewki wymienić przydało by się |
_________________ Mitsubishi Galant E57A '93
Mitsubishi Galant E54A '93 sprzedany
Mitsubishi Galant E88A '93
Mitsubishi Eclipse D22A '92
Honda CB500 PC32 '97
By mjsystem;
papamitsu napisał/a:
Miejsce raczej dowolne ale standard lokalowy niech bedzie na poziomie dobrego Gala
mjsystem: Czyli dookoła rdza. |
|
|
|
 |
Kleju
Forumowicz Mivec Power

Auto: Mitsubishi Mirage Cyborg-R
Pomógł: 26 razy Dołączył: 08 Wrz 2006 Posty: 1171 Skąd: Opole
|
Wysłany: 08-11-2010, 00:29
|
|
|
rosomak1983, a jakieś konkretne plany co do przyszłości auta? |
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23633 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 08-11-2010, 08:31
|
|
|
rosomak1983, Ty farciarzu, dbaj o autko |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
KRUGER_V6
Forumowicz
Auto: Galant 2,5 v6 1997
|
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 08-11-2010, 13:18
|
|
|
rosomak1983 napisał/a: | wierzcie badz nie ale ma na 99% realny przebieg 106 tyś km |
Jak wersja z USA to chyba mil |
Ostatnio zmieniony przez mkm 13-11-2010, 22:18, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
rosomak1983

|
Wysłany: 08-11-2010, 15:16
|
|
|
Co do przyszłosci to niewiem sam jeszcze, w sumie szukałem auta na max miesiac byle przejeździć ale teraz szkoda by mi było sprzedawać choc spokojnie sprzedałbym drozej niz kupiłem .
Myslałem o TURBO czy innych modyfikacjach ale szkoda mi chyba bo naprawde fajny stan zeby kombinowac z nim cos, no ale bede o tym myslał, Na razie wymieniam oleje, filtry za niedługo tez rozrzad bo choc wymieniany przy stanie 74 tyś to bylo to dosc dawno
Myslałem zeby dbac ,dbac jezdzic wekendowo trosze w zimie poszlec na sniegu, a za 5-6 lat przezucic go na żółte blachy
A co radziecie z nim zrobic ??? TURBO ???
mkm napisał/a: | Jak wersja z USA to chyba mil |
no własnie ze mam licznik w kilometrach i przybywa w kilometrach w ksiazce sewisowej równiez od pocztku zapisy w kilometrach... A ponoc wg VIN-u
sprawdzane na przeglądzie i w All-parts jest to wersja z USA , nie ma przeciwmnielnego a na naklejce na masce pisze EUROPE |
_________________ Dzis jest pierwszy dzień reszty Twojego życia... Co z nim zrobisz zależy od Ciebie. Działaj!!!
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania
 |
Ostatnio zmieniony przez mkm 13-11-2010, 22:18, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
j-rules
Mitsumaniak devil inside

Auto: Lancer 93 sedan GLXi 1.6 4g92
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 1422 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: 08-11-2010, 15:57
|
|
|
kozak furnik.... A za ileś go wyrwał, jesli mozna zapytac? |
_________________ Najpierw ty popracujesz a ja odpoczne, pozniej na odwrót, ja odpoczne a ty popracujesz
 |
|
|
|
 |
rosomak1983

|
Wysłany: 08-11-2010, 20:07
|
|
|
j-rules napisał/a: | kozak furnik.... A za ileś go wyrwał, jesli można zapytać? |
heh w dobrej cenie A zakup uważam za bardzo udany, zobaczymy jak się będzie sprawować. Cos dzis słyszałem ze sie kończą klocki z tyłu wiec zamówiłem Ferrodo premium, domówię chyba tarcze jeszcze...
Pyzatym wiem z pewnego źródła ze dwa lata temu za to auto dali ponad 11 tyś plus opłaty ,sami sprowadzili od pierwszego właściciela z przebiegiem koło 98 tyś. Moj kolega scigał sie wówczas z nim swoim coltem GTi i stad zna to auto. Ma sie dowiedzieć ile nim jeździli i czy moze cofali cos choc osobiście wątpię by sie im chciało... Auto jak mówiłem z moich okolic a swiat znów okazał sie mały.
PS jaki zlac olej do skrzyni i jaki do mostu ???? Powolutku biore sie za filtry oleje płyny.
A białas GTi jutro bedzie diagnozowany na kanale. |
6 bolt only...
 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23633 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 08-11-2010, 21:22
|
|
|
rosomak1983 napisał/a: | PS jaki zlac olej do skrzyni i jaki do mostu |
Valvoline, chocby zamiennik tego co podaje tabela Midland http://olyslager-lubrican...z4b%2fL%2flo%3d |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Wszyc
Mitsumaniak

Auto: ------>
Pomógł: 31 razy Dołączył: 01 Mar 2009 Posty: 4156 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 08-11-2010, 21:32
|
|
|
że nie ma przeciwmgielnego nie znaczy że wersja US wątpię w to aby w ogóle Eclipse było tam sprzedawane ale mogę się mylić sądzę że jak by to była wersja US to byś miał wielki napis na tyle Talon sądzę że to przywędrowało nie z zachodu a raczej z dalekiego wschodu prosto z kraju kwitnącej wiśni tylko tam były takie wynalazki nie typowe jak ten GS 4x4 tak samo jak mityczny galant E77A czyli diesel 4x4 |
_________________ Mitsubishi Galant E57A '93
Mitsubishi Galant E54A '93 sprzedany
Mitsubishi Galant E88A '93
Mitsubishi Eclipse D22A '92
Honda CB500 PC32 '97
By mjsystem;
papamitsu napisał/a:
Miejsce raczej dowolne ale standard lokalowy niech bedzie na poziomie dobrego Gala
mjsystem: Czyli dookoła rdza. |
|
|
|
 |
rosomak1983

|
Wysłany: 08-11-2010, 21:47
|
|
|
robertdg, dzieki kurde dobrze ze Cie mamy na forum tylko teraz który ma byc to widze tutaj pare
Hinterachsgetriebe (4x4)
: MIDLAND SYNQRON SAE 75W-90
: MIDLAND SUPER M5 SAE 80W-90
: MIDLAND SUPER M5 SAE 85W-90
: MIDLAND HIGH PERFORMANCE SAE 80W-90
to na górze to skrzynia a na dole most ???
Schalttransaxle (4x4) 5/1
: MIDLAND SYNQRON SAE 75W-90
: MIDLAND SYNQRON SAE 75W-85
: MIDLAND SUPER M5 SAE 75W
: MIDLAND SENSOGEAR SAE 75W-90
Wszyc napisał/a: | że nie ma przeciwmgielnego nie znaczy że wersja US |
kurde ja tego nie wymysliłem tylko koles na przegladzie (potem sprawdzał VIN) A jak chciałem zamówic klocki w All-parts to po VINIE ponoc własnie z USA.
Podaje nr VIN; 4MBMND27AME000452
liczbna 4 na poczatku oznacza USA, własnie to sprawdziłem
Wszycu jakby to było z Japonii to raczej kiernia po złej stronie nie
A oto pozostałe zdjecia zrobione jeszcze przez poprzedniego własciciela.
Nietypowa (nie widziana w żadnym eclipsie na allegro przezemnie) aczkowiek bardzo mi sie podobajaca tapicerka z skorzana kierownica i gałka zmiany biegów
oraz serducho |
6 bolt only...
 |
|
|
|
 |
|