Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Carisma - zaczęło sie palic pod maską :(
Autor Wiadomość
arekb 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-11-2010, 14:07   Carisma - zaczęło sie palic pod maską :(

Witam,
Dzis miałem przykry i niebezpieczny incydent. Jadąc wcześnie (przejechalem moze 2-3 km) rano poczułem smród spalenizny i lekki dymek ( początkowa myslałem , ze to deszczówka paruje) . Potem sie zatrzymałem , otworzyłem maske i ujrzałem małe plomienie- szok!! Gasnica w rekę , jedno krotkie psiknięcie i na szczęście było po sprawie. ..

Coż się stało?
Okazało się , ze w nocy ( bo wczoraj jezdziłem normalnie) jakis grzoń musiał mi wejśc pod maskę i zdrowo porozrywał podbitke/wygluszenie maski. No więc cały silnik pokryty był przez strzępki tego "filcu". Jak się tylko silnik nagrzał zaczęło się tlić.

Na szczęście zniszczenia nie są duże i ograniczaą się do rejonu przepustnicy ( i tu mam do Was parę pytań):

1. przepalone 2 wężyki( chyba podciśnieniowe) zakupiłem juz metr przewodu paliwowego i je wymienie- no chyba , ze znajde jeszcze gdzieś wąż podciśnieniowy. W razie czego mogę założyć przewód paliwowy ( chyba 3.5 mm) ??

2.
Stopił sie plastik mocowania linki gazy na przepustnicy. Czy mogę gdzieś dostac sam ten plasticzek/blaczkę ? Bo spręzyna i resza są ok. Czy da sie tylko ten zaczep wymienić, czy muszę całą przepustnicę. Nie ukrywam, ze wolałbym tylko zaczep wymienić. A moze macie jakiś ( od starej przepustnicy) na zbyciu? Bedę bardzo wdzięczny. ( póki co zaczepiłem jakoś linkę i związałem drutem by dojechać do domu, ale nie da się tak jeździć).

3.no i to wygłuszenie- patrzyłem są na allegrogo, nawet w dobrej cenie. Tylko, czy od modelu sprzed liftu bedą pasować??

Bardzo proszę o pomoc, za co z góry wielkie dzięki i wielki browar. :)

[img]D:\Documents and Settings\ja\Pulpit\1289813052.jpeg[/img]

Jak wstawić tu zdjecie?

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 10-11-2010, 14:34   

arekb napisał/a:
Jak wstawić tu zdjecie?
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=9261
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

pawelek_krak 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI
Wysłany: 10-11-2010, 23:30   

Wygłuszenie przed liftem było inne, przymierzałem wygłuszenie z Carismy po FL do starszej i ma trochę inny kształt no i otwory na kołki montażowe w innym miejscu.
Jak byś chciał to mam wygłuszenie do Carismy po lifcie. Info na PW

arekb 
Forumowicz

Wysłany: 11-11-2010, 15:52   

Oki pawełek_krak będę zainteresowany . Wysłałem Ci odp. na PW.

Mam jeszcze pare pytań odnośnie tego co na poniższym zdjęciu

Oto uszkodzenia w moim aucie. CZy ktos, kto ma Cari 1.6 mógłby zerknąć u siebie, czy dobrze przyporządkowałem te wężyki?
Nr1 jest w takiej grubszej otulinie, natomiast nr2 prowadzi do "takiej kopułki" pod przepustnicą. Tak przynajmniej myślę . Powiecie mi może za co one odpowiadają? Mogę założyc zamiast nich przewód paliwowy takiej samej grubości? A moż ktoś prześle mi zdjęcie jak u niego wyglądają te elementy. Może być tu na forum badz na mail-a bartnikarkadiusz@wp.pl.
Dzięki bardzo z góry.

PS. Dobrze, że instalacja gazowa nie została założona bardzej na prawo :)

Jeszcze parę fotek tego samego.

A to moja podbitka, a raczej to , co z niej zostało

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Wysłany: 11-11-2010, 16:18   

Przepustnice masz do wymiany, osadzenie linki jest stopione

arekb 
Forumowicz

Wysłany: 23-11-2010, 00:43   

Czyli nie da sie juz tego naprawic?
A jak sadzicie, moge kupowac jakakolwiek przepustnice co 1.6 z allegro? Bo kurcze ze swoją nie mam zadnych problemów, a boje się ze kupie zajechaną i bede z nią pozniej walczył.
Czy bedzie pasowała przepustnica od modelu sprzed liftu? Ja mam po lifcie.
Pewnie bedę musiał ja jakos poustawiac, prawda? Kurcze a nie da sie tego osadzenia samego wymontowac z jakiejs starej i wsadzic do mojej? Rozbierał juz ktos taką przepustnice?

O np przełozyc z takiej:

http://moto.allegro.pl/pr...1330038541.html

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Wysłany: 23-11-2010, 09:19   

Możesz kupić taka i przemontować sam uchwyt linki, tylko pamietaj o odpowiednim naciągu sprężyny, wogóle uważaj przy demontazu starego uchwytu, aby sprężyna Ci krzywdy nie zrobiła, wydaje mi się, że powinno byc to samo w przed lifcie.

Odpowiedz do tematu