Wymiana łożysk w przednim kole SS |
Autor |
Wiadomość |
doomster
Forumowicz
Auto: l200 i pajero II 2.5td,'98
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 16-11-2010, 15:01 Wymiana łożysk w przednim kole SS
|
|
|
Po podniesieniu auta i ruszaniu przednim kołem lewo/prawo góra/dół wyczuwalny jest luz. Wskazuje to na łożyska. Czy wymieniał już to ktoś? Ile jest łożysk. Jak się dobrac do nich, widziałem ze jest pierscien segera i 2 rzędy śrub dookoła, Czy trzeba zdjąc zacisk, tarcze hamulcową. Prosze o opis jak to zrobic, abym nie porozbierał za dużo. SKrzynie mam SS a bardzo chciałbym zeby napędy po mojej wymianie łożysk jeszcze działały:)
pozdr |
|
|
|
 |
hajmanek
Forumowicz
Auto: shogun 2,8 tdi gls
Kraj/Country: UK
Pomógł: 7 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 252 Skąd: gogle
|
Wysłany: 16-11-2010, 18:18
|
|
|
Witaj, temat byl juz przerabiany, poszperaj troche w arhiwum. Lozyska sa katowe i nie ma tu wielkiego problemu aby je zmienic. |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 16-11-2010, 18:28
|
|
|
hajmanek napisał/a: | Witaj, temat byl juz przerabiany, poszperaj troche w arhiwum. | no konkretnie i na temat->> wspaniały instruktaż wymiany łożyska . doomster napisał/a: | Prosze o opis jak to zrobic, abym nie porozbierał za dużo. | może podpowiem Ci troszkę więcej ale niestety nie będzie to pełen instruktaż ale na jedno uważaj->>> jak będziesz montował z powrotem to zwróć uwagę na prawidłowe włożenie na swoje miejsce (może to i nazywa się pierścień segera) inaczej przed demontażem umyj wszystko benzyną abyś wiedział jak leżą oryginalnie ->>> nie jest to nic skomplikowanego->> nie robiłem tego sam a w warsztacie zajęło im to nie całą godzinkę. Dasz radę ->>> szkoda że się nie przyglądałem jak to robili |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
hajmanek
Forumowicz
|
Wysłany: 16-11-2010, 18:45
|
|
|
ZAcytuje tu jednego z szanowanych kolegow na forum
"Zdejmij nakładkę blokująca półoś (6 śrub), jak zdejmiesz i zbaczysz podkładkę i zabezpieczenie (zabezpieczenie ma takie dziurki do okoła), odkręć cztery śrubki, zdejmij podkładkę zabezpieczającą, i kręcą nakrętką, w prawo kasujesz luz na łożysku, lekki luz zostaw bo w czasie jazdy łożysko się nagrzewa i powiększa swoją objętość."
Powodzenia. Ps poszukanie podobnego tematu zajelo mi mniej niz minute (To do kolegi jawaldek) |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 16-11-2010, 20:16
|
|
|
hajmanek napisał/a: | Ps poszukanie podobnego tematu zajelo mi mniej niz minute (To do kolegi jawaldek) | no widzisz można było tak od razu->> popatrz kto ile ma wpisów i każdemu nowicjuszowi trzeba na wprost powiedzieć, pomóc a nie odsyłać do opcji " hajmanek napisał/a: | temat byl juz przerabiany, poszperaj troche w arhiwum | kliknął bym Ci POMÓGŁ ale może to "założyciel" tematu. Właśnie o hajmanek napisał/a: | podkładkę zabezpieczającą | tym pisałem bo są tam wycięcia/ząbki które muszą trafić na swoje miejsce i zwróć na to szczególną uwagę. |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
hajmanek
Forumowicz
|
Wysłany: 16-11-2010, 21:19
|
|
|
|
|
|
|
 |
doomster
Forumowicz
Auto: l200 i pajero II 2.5td,'98
|
Wysłany: 16-11-2010, 21:32
|
|
|
Dzieki, tamten post ominąłem bo był przyklejony do Pajero IV, dlatego nie znalazłem. Jezeli luz idzie skasowac to super, moze obędzie sie bez wymiany łożysk.
pozdrawiam
ps Tak, jestem tu nowy:) |
|
|
|
 |
hajmanek
Forumowicz
|
Wysłany: 16-11-2010, 21:39
|
|
|
Taka moja dobra rada, nie zawezaj wyszukiwania do jednego dzialu, bo ludzie sa "rozrzutni". Pozdrawiam i powodzenia |
|
|
|
 |
|