Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Patent by Me czyli ZeneK vs. padające krokowce !!!
Autor Wiadomość
zenek_bb 
Mitsumaniak
Moderator

Auto: Eclipse 1G 7bolt '93 Stag300+
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-11-2010, 12:47   Patent by Me czyli ZeneK vs. padające krokowce !!!

Dziwny tytuł ale cóż, mam wenę dzisiaj rano do pisania pierdół ;p Do rzeczy...

To, że zbyt wysokie napięcie w instalacji przez uszkodzony regulator napięcia lub aku i inne badziewia, przepięcia, praca w b. wysokiej temperaturze i zmiana rezystancji jego cewek lub wywalone kondensatory powodujące wyższe prądy sterujące krokowym powodują jego uszkodzenie to wiedzą prawie wszyscy... 3 dni temu po wizycie kolejnego kolegi z forum z uszkodzonym krokowym postanowiłem zawziąć się do walki z tym procederem psującym opinie o naszych wszakże nie tak strasznie zawodnych autkach... Wcieliłem w życie, albo inaczej mówiąc, wlutowałem w obwody mój projekcik pod tytułem "Żegnaj Allegro, nie kupuję krokowców !!!" w skrócie "ŻAnKK". Pierwsze testy na sprawnym samochodzie, ECU i krokowym (u mnie) wykazały brak negatywnego wpływu na działanie krokowego, więc można uznać próby laboratoryjne za tymczasowo udane... Jednak to że ja problemów z kondensatorami nie będę miał, tak samo jak i z resztą instalacji biorąc pod uwagę własne serwisowanie mojego miśka, szukam ochotników do dalszych testów :)

Cały system polega na wlutowaniu szeregowo w obwody zasilające cewki krokowca (dalej nazywanym ISC) dwa rezystory 1W 5Ω, po jednym na każdą linię (ISC zasilany stałym plusem na każdą z dwóch cewek, sterowany masą). Czyli nic innego jak rozcięcie dwóch kabelków i wlutowanie W/W rezystorów. Wg obliczeń wstępnych napięcie na ISC w pełnym zakresie rezystancji jego cewek jest wystarczające aby bezbłędnie pracował, ale przy wzroście napięcia zasilania lub prądów sterujących wzrasta nieznacznie moc wytracana na nim :) Czyli innymi słowy, pracuje normalnie, a w razie gdy dostanie za wysoki prąd lub napięcie, zostaną one wytracone na rezystorze. Wtedy nawet na uszkodzonym ECU lub napięciu do 17,5V w instalacji nie ulegnie on spaleniu :)

Kto chętny na próby? Pisać :)

Znasz Hymn MitsuManiaków! Nie słyszałeś go jeszcze? Klikaj :D

Kocham mojego czerwonego misia.... "to auto jest najpiękniejsze na świecie, a teraz przechodzi w twoje ręce, zaopiekuj się nim tak jak kiedyś ja..."
Nie zawiedziesz się na mnie tato...

Moderator nie nabija postów –moderator ma wiele do przekazania!
Pokaż serce!!! Kliknij dzisiaj Pajacyka i Polskie Serce i wpisz swoje kliknięcie w tym temacie!!! Razem pomagajmy!!!

barteski 
Forumowicz

Auto: 1G TURBO 1G N/A
Wysłany: 17-11-2010, 21:24   

jestem pierwszy i pakujemy w 2 wozy :D napisz ile koni to dodaje :P

zenek_bb 
Mitsumaniak
Moderator

Wysłany: 17-11-2010, 21:59   

oszczędzoną kasę z niekupowania krokowca (około 150zł minimum?) można przeliczyć ile mocy będziesz miał, proste obliczenie:

1 szt. naklejki mocy (dostępna na Alle) dodaje około 0.5KM czyli ~0,372849935kW i kosztuje 2zł + 6zł wysyłka

za 150 zł kupisz 72naklejki + 6zł wysyłka

72 naklejki mocy = 36KM czyli ~26,85kW :)

Kocham mojego czerwonego misia.... "to auto jest najpiękniejsze na świecie, a teraz przechodzi w twoje ręce, zaopiekuj się nim tak jak kiedyś ja..."

Pokaż serce!!! Kliknij dzisiaj Pajacyka i Polskie Serce i wpisz swoje kliknięcie w tym temacie!!! Razem pomagajmy!!!

barteski 
Forumowicz

Auto: 1G TURBO 1G N/A
Wysłany: 17-11-2010, 22:32   

na 2 auta to bedzie 12 zł wysyłka :finga: trzeba do wypłaty czekac :( ale gdzie te nalepy kleic bo to jakies specialne miejsca sa przecierz :D

zenek_bb 
Mitsumaniak
Moderator

Wysłany: 17-11-2010, 22:44   

ta, kilka na kolektor ssący, kilka na wydechowy (jak się stopią to się zintegrują z kolektorem i zawsze będą dodawać mocy) kilka na blok i głowice (to samo co z kolektorem wydechowym) no a reszta na zawieszenie i na szyby trzeba też kilka nakleić (wtedy są szyby lżejsze i obniżasz środek ciężkości)

Odpowiedz do tematu