Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[2.8 TD] przekaznik świec żarowych trafiony
Autor Wiadomość
Mark 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero II 2,8 TD
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-11-2010, 20:59   [2.8 TD] przekaznik świec żarowych trafiony

Witam
Potrzebuje pomocy w mojej pajorce przestał działać przekaznik świec a konkretnie ten cienki kabelek który wzbudza przekaznik chyba idzie od stacyjki i jest plusowy u mnie niema napięcia i mam pytanie czy jest on podpięty pod bezpiecznik a jak tak to gdzie go szukać i co może być przyczyną braku napięcia prosze o podpowiedz

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 22-11-2010, 21:22   Re: przekaznik świec żarowych trafiony

Mark napisał/a:
Witam
Potrzebuje pomocy w mojej pajorce przestał działać przekaznik świec a konkretnie ten cienki kabelek który wzbudza przekaznik chyba idzie od stacyjki i jest plusowy u mnie niema napięcia i mam pytanie czy jest on podpięty pod bezpiecznik a jak tak to gdzie go szukać i co może być przyczyną braku napięcia prosze o podpowiedz

On jest sterowany sterownikiem, który jest z lewej strony nogi pasażera, na słupku na dole.

Mark 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 22-11-2010, 21:51   

dzięki za podpowiedz zbyszekm2

rico.1 
Forumowicz

Auto: Pajero II 2.5TD
Wysłany: 22-11-2010, 22:24   

Sprawdź jeszcze świece żarowe, bo wystarczy że jedna lub dwie padną i już z podgrzewaniem zaczynają się jaja
dalej bezpieczniki: główny 80/60A przy klemie akumulatora, w skrzynce obok aku - bezp. 60A (ten duży w rogu najbliżej klemy) i w kabinie nad nogami z lewej strony - w górnym rzędzie trzeci od lewej 10A, a w dolnym rzędzie ostatni od lewej 10A

a w sumie
Mark napisał/a:
ten cienki kabelek który wzbudza przekaznik chyba idzie od stacyjki i jest plusowy u mnie niema napięcia

jeśli szukasz tam jakieś 12V to możesz się rozczarować, bo ze sterownika nie musi być koniecznie aż tyle :biggrin: więc tym na razie się nie przejmuj

Mark 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 23-11-2010, 10:33   

rico.1 dzęki za podp. świece żarowe raczej ok są bo na krótko pali jak talala poprostu nie załącza się nie słychać charakterystycznego puknięcia

rico.1 
Forumowicz

Auto: Pajero II 2.5TD
Wysłany: 23-11-2010, 11:04   

rico.1 napisał/a:
wystarczy że jedna lub dwie padną i już z podgrzewaniem zaczynają się jaja

miałem tu na myśli też to że automat grzania może się nie włączać,
ze świecami lepiej upewnić się na 100%, też może być tak, że są wkręcone różnego typu i też grzanie nie bedzie działało prawidłowo

Chudy 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero II, 2.8TD, 95r.
Wysłany: 27-11-2010, 16:09   

U mnie dzisiaj Pajero nie opdpaliło :x . Silnik 2.8 TD. Kontrolka od świec gaśnie, słychać pstyknięcie na przekaźniku ale świece się nie grzeją. Jak dałem + na listwę na świece bezpośrednio z akumulatora to odpalił z pół obrotu. Jaka może byc przyczyna i gdzie tego szukać :?:
Dzięki za wszelkie wskazówki bo dopiero poznaję PAJERO.

zbyszekm2 
Forumowicz

Wysłany: 27-11-2010, 16:24   

Zacznij od sprawdzenia przekaźnika. Później sterownik grzania świec. Najczęściej winny jest przekaźnik ten pod maską.

Chudy 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero II, 2.8TD, 95r.
Wysłany: 27-11-2010, 18:12   

OK dzieki. A sterownik gdzie jest umiejscowiony? EW czy w sklepie pajero-części jest to dostepne?

zbyszekm2 
Forumowicz

Wysłany: 27-11-2010, 19:25   

Chudy napisał/a:
OK dzieki. A sterownik gdzie jest umiejscowiony? EW czy w sklepie pajero-części jest to dostepne?

Po stronie pasażera na dole przy prawej nodze.

gołąb 
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Wysłany: 28-11-2010, 00:31   

Chudy napisał/a:
U mnie dzisiaj Pajero nie opdpaliło :x . Silnik 2.8 TD. Kontrolka od świec gaśnie, słychać pstyknięcie na przekaźniku ale świece się nie grzeją.

to może być wina styków w samym przekaźniku. w zeszłym roku tak miałem, że przekaźnik świec pykał, czyli elektromagnes działał, a prądu nie przekazywał..... po podaniu prądu na świece auto paliło od strzała....moim zdaniem z tego co piszesz to styki na przekaźniku świec są wypalone...aha-czy prąd na "wejściu" do przekaźnika jest?

Majka 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero II 2,8turbo intercooler
Wysłany: 01-12-2010, 09:46   

Witam jestem nowym użytkownikiem forum. Autko mam od 1,5 roku. Też wymieniałam świece, też walczyłam z czyszczeniem tej blaszki łączącej świece i styków na kabelku. Okazało się, że po prostu trzeba było wymienić cały kabelek idący od listwy zasilającej świece do tego czegoś w okolicy akumulatora. Najprostszą metodą sprawdzenia bez multimetru czy styki są ok jest zgaszenie światła i oglądanie efektów świetlnych w czasie odpalania naszego MISIA.

Mark 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 02-12-2010, 18:01   

A czy ktoś z was próbował przewinąć cewkę bo u mnie się nadpaliło uzwojenie pozatym jest ok. Chodzi o to czy po takim zabiegu działa wszystko poprawnie chodzi mi oczywiście o przekaznik świec

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 02-12-2010, 21:32   

To jest zwykły elektromagnes, jeśli tylko uzwojenie się przepaliło i właściwie je przewiniesz czyli takim samym drutem i tyle samo zwojów jak w oryginale to ma działać.

Faraonix 
Forumowicz

Auto: Pajero 2.8 TD / 1996
Wysłany: 03-12-2010, 21:51   

Ja zamiast bawic sie z przezwajaniem zastosowalbym 4 przekazniki 30A/40A ktore mozna kupic w kazdym sklepie za pare zlotych. Cewki spinasz do kupy razem, wywalasz listwe i podlaczasz do kazdej swiecy osobny przewod. Jesli zalozysz gniazda pod przekazniki to pozniej w razie awarii ktoregos wymnieniasz w minute.

Przekaznik 2,05zl
Gniazdo 2,40zl

Odpowiedz do tematu