[Cari 1.9DI-D] Problem z klimatyzacją |
Autor |
Wiadomość |
Drapichrust
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Lancer 1.8 Invite
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 24-11-2010, 08:26 [Cari 1.9DI-D] Problem z klimatyzacją
|
|
|
Witam,
Ostatnio zauważyłem, że klima mi nie chłodzi. Wracałem w nocy i chciałem szybko odparować szyby, klima się załączyła (szum wiatraka, zmiana obrotów) lecz efektów brak. Ostatnio używałem ją może z 2 miesiące temu i chodziła bezproblemowo. Wydaje mi się że gdyby nie było czynnika to nawet by mi się nie załączyła. Może ktoś powiedzieć, że za krótko czekam ale nawet pisze to w instrukcji, że gdy włączona jest klima nie ma ciepłego nawiewu i tak było a teraz ciepły nawiew jest a klimy brak.
Jakie mogą być przyczyny?
P.S. Dodam jeszcze, iż nie dawno miałem wymieniany rozrząd. Może tu szukać przyczyny? |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 24-11-2010, 08:39
|
|
|
Przy niskich temperaturach klima pracuje w trbie sekwencyjnym, więc załacza się co jakiś czas, pokretła temperatury i nawiewów miałeś dobrze ustawione |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Drapichrust
Forumowicz
|
Wysłany: 24-11-2010, 09:06
|
|
|
Wcześniej przy podobnych temperaturach klima działała, jak pisałem wyżej nawet przy pokrętle ustawionym na lekkie grzanie gdy klimę włączyłem od razu zaczęło dmuchać zimnym powietrzem. A teraz nic się nie dzieje. Załącza się a zimnego powietrza brak. Wszystkie nawiewy są dobrze ustawione. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 24-11-2010, 10:05
|
|
|
Jeżeli nie ma zimnego powietrza, to klima nie ma prawa się załaczyć, sprężarka nie bedzie pracowac w momencie gdy nie ma czynnika. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Drapichrust
Forumowicz
|
Wysłany: 24-11-2010, 11:54
|
|
|
Hmmm i nie ma innej możliwości? Wszystko się załącza (poznaje po pracy silnika i wentylatora) a para na szybie jak była tak jest. Rurki niby zimne (zimno na zewnątrz więc nie dam sobie ręki uciąć że akurat od klimy takie są) te które idą od klimy pod maską a dmucha powietrze normalne a jak podkręcę pokrętło od temperatury nawiewu to leci ciepłe powietrze a nie powinno skoro klima włączona jest. |
|
|
|
 |
EleKtrOmaX
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 97" 1.6
|
Wysłany: 28-11-2010, 23:02
|
|
|
Jeśli w kabinie panuje temperatura niższa niż temperatura nadmuchu powietrza z klimy to sprężarka będzie się załączała cyklicznie na kilka/ kilkanaście sekund. |
|
|
|
 |
Drapichrust
Forumowicz
|
Wysłany: 30-11-2010, 10:31
|
|
|
Oj oby tak było:) Myślałem, że klima zacznie dmuchać zimnym powietrzem i osuszy szyby z wilgoci. Może się mylę. Sprawdzimy na wiosnę czy klima działa... |
|
|
|
 |
|