Dziwny objaw przy ruszaniu. Czasem muli go i zapala się CE |
Autor |
Wiadomość |
STomasz7
Forumowicz
Auto: Carisma
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 25-11-2010, 12:52 Dziwny objaw przy ruszaniu. Czasem muli go i zapala się CE
|
|
|
Witam.
ostatnio zauważyłem dziwną rzecz, mianowicie gdy np. podjeżdżając do skrzyżowania, prawie wyhamowując wrzucę 2 bieg i ruszę bez większego dodawania gazu to silnik zachowuje się tak jak by miał z 10KM nie ma siły jechać, a po chwili zapala się CE, nic nie daje wciśnięcie pedału gazu w podłogę. Dopiero gdy wysprzęgle, dodam gazu na ok 2500-3000 obrotów to wtedy normalnie rusza.
Tak samo jest z pierwszego biegu, gdy ruszam bez dodawania gazu, samochód zaczyna się toczyć, lecz po wciśnięciu pedału gazu w podłogę nic się nie dzieje, zachowuje się tak jak by się dławił i zapala się CE.
Dodam, że nie zawszę się tak dzieje.
Co to może być? |
_________________ Pozdrawiam |
|
|
|
 |
pawelsonx
Forumowicz
Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 77 razy Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 1606 Skąd: Piotrków Tryb.
|
|
|
|
 |
STomasz7
Forumowicz
|
Wysłany: 25-11-2010, 13:06
|
|
|
Szukałem ostatnio tego złącza diagnostycznego i nie wiem czy to jest te po prawej stronie nad nogą kierowcy (wciśnięte w metalową obejmę)?
Nie mogłem wyciągnąć złącza z tej obejmy metalowej.
Posiadacie może fotkę tego złącza diagnostycznego? |
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Pomógł: 71 razy Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 2233 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 25-11-2010, 18:59
|
|
|
tego nie wyciągasz tylko jest na stałe taka jak by kostka na dużą wtyczke, silnik w pewnym zakresie obrotów nie ma mocy żeby jechać jak np wrzucisz 3 przy 900 obrotów to możesz i 2 razy pedał obrócić a i tak nie będzie reagował, ale wymrugaj, będzie jaśniej |
|
|
|
 |
STomasz7
Forumowicz
|
Wysłany: 26-11-2010, 09:58
|
|
|
Saqu, Wiem, że na za wysokim biegu silnik nie będzie jechał od zera, ale nie o to chodzi, czasem nawet gdy się toczy na 2 biegu, wcisnę pedał do podłogi to tylko się trzęsie i nie ma siły jechać...ale zaznaczam że rzadko to się dzieję, wczoraj próbowałem to wymusić ale nie dało rady, Cari jeździła normalnie bez tego problemu.
Może to ma związek z tym co i inni też mają, czyli że jadąc jednostajnie np. 90km/h silnik czasem szarpnie, lub zwalnia tak jak by mu paliwa brakło, po wciśnięciu gazu po chwili jest ok, dalej ciągnie do przodu... |
|
|
|
 |
aren195612
Forumowicz
Auto: Space Star GDI 99r
Pomógł: 30 razy Dołączył: 22 Lut 2009 Posty: 384 Skąd: Stargard Szczeciński
|
Wysłany: 26-11-2010, 12:00
|
|
|
STomasz7 napisał/a: | silnik zachowuje się tak jak by miał z 10KM nie ma siły jechać | Jeżeli do tego masz zawyżone wartości średniego spalania na wyświetlaczu vs realnego to są to typowe objawy zbyt niskiego ciśnienia na listwie paliwowej na niskich obrotach czyli błąd 56.
Wymrugaj błędy, /co najmniej dwóch kolegów już ci to sugerowało/ to wszystko będzie jasne. |
|
|
|
 |
pawel5471
Forumowicz
Auto: Carisma 1.8 GDI LS
|
Wysłany: 27-11-2010, 12:03
|
|
|
http://www.fotosik.pl/pok...64f6805b38.html
Ta kostka troche zła jakosc ale robione komurka jak podłańczałem spinke . STomasz7 podepnij s[pinke i nagraj kody podane przez kontrolke silnika . pozdro
zdjecie do góry nogami zrobione jak lezałem pod kierownica |
|
|
|
 |
|