[Z34A 1.3] Airbagi i napinacze pasow Problem |
Autor |
Wiadomość |
wolfv2
Nowy Forumowicz
Auto: Colt CZ3
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 28-11-2010, 15:23 [Z34A 1.3] Airbagi i napinacze pasow Problem
|
|
|
Witam,
Pare dni temu jakis niedzielny kierowca na parkingu przy markecie wjechal mi w przod mojego colta. Niestety jak sie okazalo czujniki zderzeniowe w coltach sa dosc wysuniete i przy nawet minimalnych uderzeniach (wigieta lekko maska przy reflektorze i stluczony przedni zderzak) airbagi i napinacze pasow odpalaja.
Obecnie zakupilem 2 airbagi i napinacze pasow do colta i bede zabieral sie za ich montaz. Nie wiem niestety czy poduszki i napinacze nie wystrzela ponownie czyli czy komputer lub kontroler airbagow nie przechowuje caly czas informacji o tym ze jest awaria w zwiazku z czym nie wiem czy po przekreceniu stacyjki nowe poduszki i napinacze nie zrobia mi niemilej niespodzianki. (przod auta mam juz naprawiony czujniki zderzeniowe nie sa strzaskane nie posiadaja widocznych pekniec itp) Nie wiem czy ktos z was sie orientuje czy musze jechac do kogos kto posiada komputer zeby wykasowali mu awarie czy moge zalozyc i zmontowac wszystko a nastepnie pojechac i usunac blad w komputerze ??
Pozdrawiam,
Michal |
|
|
|
 |
MichuGdy
Mitsumaniak

Auto: Carisma II 1.8 GDI 2002 r.
Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Lip 2007 Posty: 389 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 28-11-2010, 15:49
|
|
|
Komputer obowiązkowo, należy sprawdzić.
Wysoce zalecane jest stosowanie się do service manualu podczas montażu.
Skoro wjechał skorzystaj z jego OC i napraw w ASO. Osobiście na bezpieczeństwie zarówno swoim jak i innych pasażerów nie oszczędzałbym!
pozdrawiam,
Michał |
|
|
|
 |
wolfv2
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 28-11-2010, 15:59
|
|
|
MichuGdy napisał/a: | Komputer obowiązkowo, należy sprawdzić.
Wysoce zalecane jest stosowanie się do service manualu podczas montażu.
Skoro wjechał skorzystaj z jego OC i napraw w ASO. Osobiście na bezpieczeństwie zarówno swoim jak i innych pasażerów nie oszczędzałbym!
pozdrawiam,
Michał |
Po pierwsze sprawdza uciekl z miejsca zdarzenia i nie zabardzo mam mozliwosci prawne w takim wypadku po drugie niezdecydowalem sie na ASO gdyz mam niemile z nimi doswiadczenie postanowilem zrobic samochod na wlasna reke. Blachy mam juz poprostowane zostaly mi tylko te nieszczesne poduszki i napinacze.... A wiec zalecasz mi najpierw sprawdzic komputer czyli podpiac pod gniazdo diagnostyczne i wykasowac ewentualne bledy ??? |
|
|
|
 |
MichuGdy
Mitsumaniak

Auto: Carisma II 1.8 GDI 2002 r.
Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Lip 2007 Posty: 389 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 28-11-2010, 17:32
|
|
|
wolfv2 napisał/a: | A wiec zalecasz mi najpierw sprawdzic komputer czyli podpiąć pod gniazdo diagnostyczne i wykasowac ewentualne bledy ??? |
Dokładnie tak. Ogólnie przed przystąpieniem do pracy należy zapoznać się z manualem.
Dokumentacje znajdziesz tutaj.
Pozdrawiam no i powodzenia |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 28-11-2010, 19:23
|
|
|
Sensory uderzeniowe także są do wymiany, montujesz to wszystko, a na po tym podpinasz kompa i na nowo adaptujesz wszystko, oczywiście usuwasz błedy. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
wolfv2
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 28-11-2010, 22:15
|
|
|
robertdg napisał/a: | Sensory uderzeniowe także są do wymiany, montujesz to wszystko, a na po tym podpinasz kompa i na nowo adaptujesz wszystko, oczywiście usuwasz błedy. |
W ASO poinformowal mnie serwisant ze sensory bez widocznych sladow uszkodzenia (polamane itp) sa sprawne i nie podlegaja wymianie wiec teraz nie wiem czy sensory tez musze wymieniac czy nie ?
[ Dodano: 30-11-2010, 18:32 ]
Orientuje sie ktos z was jeszcze czy do wymiany kwalifikuje sie tez modul (sterownik) airbag ??? W ASO za taka naprawe zadaja 15 tys zlotych wiec bede musial naprawic te poduchy sam |
|
|
|
 |
|