Uzytkownicy CB-Radia - pochwalcie sie! :-) |
Autor |
Wiadomość |
3r3as3r
Forumowicz
Auto: Outlander II 3,0 V6 '07
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 29-11-2010, 15:59
|
|
|
ja ma radio Omega (modelu nie pamiętam) montowane na stałe pod panelem klimy, zasilanie stałe, kable pochowane, antena LEMM (znowu nie pamiętam modelu) 170cm montowana na tylnej klapie w połowie za pomocą bocznego uchwytu. antena odkręcana za pomocą motylka od zaczepu. Wszystko śmiga jak ta lalala zbiera czasem więcej niż bym, chciał |
|
|
|
 |
13zbyszek13
Forumowicz

Auto: 2,0 DID outlander 2009
|
Wysłany: 30-11-2010, 12:58
|
|
|
Zmieniłem na president HARRY III ASC |
_________________ MITSUBISHI to już historia teraz jest HONDA
 |
|
|
|
 |
skaut
Mitsumaniak per aspera ad astra
Auto: Outlander 2,2 6 TC-SST 156KM
|
Wysłany: 30-11-2010, 13:41
|
|
|
3r3as3r napisał/a: | ja ma radio Omega ...Wszystko śmiga jak ta lalala ...:) |
3r3as3r - sam montowałeś ten zestawik? |
_________________ Auta obecnie:
Outlander 2,2 6 TC-SST 156KM
Peugeot Partner II Tepee 1,6 90KM
Kangoo 1,5 dCi 68KM - SPALIŁ SIĘ
VW T5 1,9 TDI 105KM - SPRZEDANY |
|
|
|
 |
13zbyszek13
Forumowicz

|
Wysłany: 02-12-2010, 08:41
|
|
|
3r3as3r napisał/a: | Omega (modelu nie pamiętam) montowane na stałe pod panelem klimy |
Ciekawa cena na ALL..... |
 |
|
|
|
 |
dab
Mitsumaniak

Auto: OUTLANDER 2.0 D-ID
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Mar 2009 Posty: 917 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 03-12-2010, 14:49
|
|
|
13zbyszek13 napisał/a: | Zmieniłem na president HARRY III ASC |
e no co ty??! Czyzbys byl wreszcie jeden jedyny raz z czegos NIE zadowlony? |
_________________ Pozdrawiam
dab
 |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 03-12-2010, 14:55
|
|
|
dab napisał/a: | 13zbyszek13 napisał/a: | Zmieniłem na president HARRY III ASC |
e no co ty??! Czyzbys byl wreszcie jeden jedyny raz z czegos NIE zadowlony? |
Nawet starego chłopa da się "uformować"...... |
Dominik |
|
|
|
 |
dab
Mitsumaniak

|
Wysłany: 03-12-2010, 14:59
|
|
|
Tylko, obawiam sie, ze z tego nowego radyjka tez moze byc do konca (znow) niezadololony...mam takie wlasnie i niestety czesto zbiera duzo zaklocen..mimo mnogosci wbudowanych filtrow i mozliwosci ich regulacji...
To moze byc poczatek jego wejscia w nowa ere, ere NIEZADOWOLENIA |
dab
 |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 03-12-2010, 15:06
|
|
|
dab napisał/a: | ...mam takie wlasnie i niestety czesto zbiera duzo zaklocen..mimo mnogosci wbudowanych |
A było kupić TAYLOR-ka jak sugerowałem Miałbys ciszę i spokój przy włączonym ASC. Zresztą jak chcesz to mam swoje do opchnięcia, bo w Szwecji nie mam z niego pożytku.... Jakby cuś to daj cynka na PW. |
Dominik |
|
|
|
 |
michu300
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.0DiD
Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Maj 2010 Posty: 334 Skąd: okolice 3city
|
Wysłany: 03-12-2010, 16:03
|
|
|
Trzeba było kupić sprzet innej firmy w ogóle. Nie tylko President produkuje radia na świecie. Szczerze mówiąc to ta firma do niedawna kojarzyła mi się głównie z badziewiem (trochę działałem w radiokomunikacji profesjonalnej), więc nie mam specjalnego respektu dla marki |
|
|
|
 |
13zbyszek13
Forumowicz

|
Wysłany: 03-12-2010, 20:42
|
|
|
KOLEDZY SZUKACIE DZIURY W CAŁYM.
Na razie jest Ok.
Ale zawsze i to można opylić a kupić inne nic nie stoi na przeszkodzie. |
 |
|
|
|
 |
3r3as3r
Forumowicz
|
Wysłany: 11-12-2010, 20:25
|
|
|
skaut napisał/a: | 3r3as3r napisał/a: | ja ma radio Omega ...Wszystko śmiga jak ta lalala ...:) |
3r3as3r - sam montowałeś ten zestawik? |
TAK, ale żebyśmy się dobrze zrozumieli. Radio podwieszone na standardowym zaczepie (wieszaku) dołączonym do zestawu z radiem. Nie wiem czy każdy model auta ale mój pod panelem miał półeczke w którą radio Omega wraz z zaczepem mieści się na styk (szerokość) także jest niemal nie do odkręcenia a na pewno zajmie trochę czasu. Z tyłu zastosowałem wtyczkę kątową do anteny co pozwoliło zaoszczędzić około 2-3 cm na głębokości przez co radio jest na równi z panelem i nie wystaje poza linię paneli. Kabel do anteny pociągnięty pod osłoną skrzyni potem "w podłodze" do tylnej klapy (podłoga, boczna tapicerka) Musiałem kupić trochę dłuższy kabel niż standardowy (można zastosować baryłkę i dosztukować przewód jak braknie). Wcześniej miałem radio zasilane z zapalniczki pod panelami ale jak montowałem "chińczyka" to poprosiłem ludków o podłączenie zasilania bezpośrednio do instalacji auta. Plusy tego posunięcia: nie plączą się żadne kable i moge wykorzystać jeszcze półeczke pod radiem żeby coś tam schować, położyć. Dwa nie ma przenoszonych zakłóceń na radio które występowały u mnie przy podłączeniu do zapalniczki. Jak szybciej jechałem w radiu pojawiał się "ultradźwięk", piskliwy ton narastający przy przyśpieszaniu. Teraz nie ma tego dzwięku. Minus jest jeden trzeba pamiętać o wyłączeniu radia przy wysiadaniu bo wyjęcie kluczyka u mnie nie powoduje wyłączenia radia !! A tak to wszystko pasuje jak ta lala
[ Dodano: 11-12-2010, 20:31 ]
13zbyszek13 napisał/a: | 3r3as3r napisał/a: | Omega (modelu nie pamiętam) montowane na stałe pod panelem klimy |
Ciekawa cena na ALL..... |
hhmmm ceny podam w przybliżeniu bo było to około dwóch lat temu wiec nie pamiętam dokładnie. Radio odkupiłem od kumpla (odsprzedał mi miesiąc po kupnie go w sklepie) za około 250zł do tego antenka 100zł po rabacie z uwagi na znajomości w sklepie (normalna cena około 130zł), kabel, uchwyt do anteny, wtyczki kątowe łącznie koło 50-100zł. Łączny koszt zestawu 400-450zł |
|
|
|
 |
dab
Mitsumaniak

|
Wysłany: 12-12-2010, 09:54
|
|
|
mitsu00 napisał/a: | dab napisał/a: | ...mam takie wlasnie i niestety czesto zbiera duzo zaklocen..mimo mnogosci wbudowanych |
A było kupić TAYLOR-ka jak sugerowałem Miałbys ciszę i spokój przy włączonym ASC. Zresztą jak chcesz to mam swoje do opchnięcia, bo w Szwecji nie mam z niego pożytku.... Jakby cuś to daj cynka na PW. |
Mi sie wydaje, ze to po czesci jednak wina anteny...to 3 w jednym to jednak chyba nie jest rewelacja..zgadzalem sie na maly zasieg ale nie na cwierkanie w eterze
Na razie mits00u dzieki, pojezdze sezon i zobacze, bedzie lipa to pojdzie do zyda
az tak do niego sie nie przywiazuje |
dab
 |
|
|
|
 |
13zbyszek13
Forumowicz

|
Wysłany: 18-12-2010, 13:05
|
|
|
3r3as3r napisał/a: | Teraz nie ma tego dzwięku. Minus jest jeden trzeba pamiętać o wyłączeniu radia przy wysiadaniu bo wyjęcie kluczyka u mnie nie powoduje wyłączenia radia !! A tak to wszystko pasuje jak ta lala |
Musisz podjechać do jakiegoś gościa np.od alarmów i przełączyć to podłączenie na stałe w miejsce gzie po wyłączeniu stacyjki włącza się prąd.
Ja tak mam i jest super. |
 |
|
|
|
 |
3r3as3r
Forumowicz
|
Wysłany: 22-12-2010, 11:50
|
|
|
13zbyszek13 napisał/a: | 3r3as3r napisał/a: | Teraz nie ma tego dzwięku. Minus jest jeden trzeba pamiętać o wyłączeniu radia przy wysiadaniu bo wyjęcie kluczyka u mnie nie powoduje wyłączenia radia !! A tak to wszystko pasuje jak ta lala |
Musisz podjechać do jakiegoś gościa np.od alarmów i przełączyć to podłączenie na stałe w miejsce gzie po wyłączeniu stacyjki włącza się prąd.
Ja tak mam i jest super. |
OK DZIEKI JAK BĘDĘ PRZY OKAZJI TO POPROSZĘ O PRZEROBIENIE |
|
|
|
 |
bonito
Forumowicz
Auto: był Outlander II 2.0 TDI
Pomógł: 7 razy Dołączył: 31 Paź 2008 Posty: 556 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 21-01-2013, 08:43 Radarolandia
|
|
|
W ramach ochrony przed wprowadzonym ostatnio podatkiem "radarowym", zdecydowałem się na zainstalowanie CB Radia. Na podstawie wpisów w forum i pomocy niektórych kolegów wybrałem President Harry III + antena Sirio Triflex.
Kosztowało cały dzień pracy (zrobiłem wszystko sam), ale opłaciło się - CB działa super (oczywiście większa antena dałaby większy zasięg, ale zależało mi na tym, żeby nie bawić się w zdejmowanie/zakładanie anteny). Radio (nie CB), działa nawet trochę lepiej niż poprzednio (jakość dźwięku lepsza, mniej gubi stacje). Harry III ma super wyciszanie ASC, dzięki temu mniej szumi.
Parę uwag, może się komuś przydadzą:
1. Sirio Triflex pasuje dokładnie w gniazdo oryginalnej anteny. Na oko ma gorsze uszczelnienie niż oryginalna antena (jedna a nie dwie uszczelki), dlatego dałem dodatkowo trochę silikonu.
2. Nie trzeba demontować podsufitki, można zainstalować wszystko od tyłu (wypięte gniazdo lampki + zdjęte 3 klipsy mocujące od góry. Oczywiście trzeba się trochę nagimnastykować.
3. Uwaga na podsufitkę, łatwo się łamie, podobnie klipsy
4. Do anteny potrzeby jest dodatkowy wzmacniacz antenowy (oryginalna antena ma go w środku). Zasilanie jest poprowadzone do oryginalnej anteny. Kupiłem polski Abasco.
5. Kabel prowadziłem nie podsufitką, tylko do prawej burty w dół (tam gdzie schowek na podnośnik, potem progami do przodu i pod schowkiem pasażera do konsoli). Do przeprowadzenia kabla użyłem sztywnego drutu (pomysł jednego z forumowiczów). Wszystkie plastiki łatwo się demontują.
6. CB Radio pasuje idealnie pod pokrętłami klimatyzacji.
7. Zasilanie wziąłem z gniazda zapalniczki (oczywiście przewodami, pod spodem) - nie ma żadnych objawów typu gwizdy itp (na niektórych forach CB były wpisy że mogą być takie objawy. Dzięki temu radio wyłącza się automatycznie po wyłączeniu zapłonu.
Ponieważ trochę jeżdżę, mam nadzieję że zestaw bardzo szybko mi się zwróci
bonito |
|
|
|
 |
|