Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EAxx] Jakie paliwo tankować do Miśka
Autor Wiadomość
Zolar 
Forumowicz

Auto: EA5A 2,5 V6 Elegance sedan A/T
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 26-11-2010, 11:40   

Ja odnośnie niemieckiego paliwa mam jednak dużo lepsze zdanie. W zeszłe wakacje byłem na parę dni w Niemczech. Pojechaliśmy z trójką znajomych Auris'em (1,4 diesel). Na autobahn'ie przy polskim paliwie maksymalnie pojechałem 175 km/h - tyle ile podaje fabryka. Po zatankowaniu niemieckiej ropy pojachaliśmy 193 km/h (w tym samym składzie przy pełnym bagażniku).
Ponadto samochód od razu stał się bardziej dynamiczny i poprawiła się kultura pracy silnika.

Byliśmy w szoku że udało się wycisnąć o 18 km/h więcej niż podaje producent, ale tak jak wspomniałem wcześniej to dotyczy ON. Trudno mi powiedzieć czy tak samo wyglądałaby sytuacja przy benzynie.

Obecnie do Galant'a tankuję na NESTE. Paliwo tanie a nie zauważyłem żeby mocno chrzcili :D

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 26-11-2010, 12:46   

a ja na Auchan - spalanie na poziomi 8.5 (średnio)
wcześniej na prywatnej stacji do 10 dochodziło

chrisnewmann 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 v6 Elegance
Wysłany: 27-11-2010, 06:34   

Zolar napisał/a:
Ja odnośnie niemieckiego paliwa mam jednak dużo lepsze zdanie.

Ja również a mówię tak nie bez powodu, ponieważ jak kupiłem mojego Gala (sprowadzałem z Niemczech) wracałem na kołach i wyobraźcie sobie (nie śmiejcie się tylko uwierzcie :-X ) na niemieckim pb95 z Shella średnio na 100 wyszło mi nieco ponad 6,6l :shock: (oczywiście nie jadąc jak emeryt!) a w Polsce jeszcze podczas tej samej trasy spalanie skoczyło o ok 2l/na 100km :?

marcinzam 
Mitsumaniak

Auto: ASX 2016 1.6 did ClearTec
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 27-11-2010, 09:09   

wydaje mi się że wpływ na to spalanie mają też drogi w niemczech a u nas .

jafo2 
Mitsumaniak

Auto: Galant EA5A
Wysłany: 30-11-2010, 09:57   

To i ja dodam odnośnie gazu. Mieszkam na wschodzie i paliwo tu raczej nie jest zbyt dobre. Jak jadę w Polskę i tankuje np: w okolicach Warszawy to mam zawsze spalanie mniejsze o 1l. Najbliżej mam stacje Lotosu i tankowałem tam troszkę. Na początku nie było źle spalenie 10,5 gazu. Ale latem jak jechałem w góry zatankowałem i się zdziwiłem jak zaraz był prawie pusty zbiornik spalanie wyszło 18l na trasie. Po zatankowaniu na Bliskiej, a zbiornik nie był całkowicie pusty spalanie spadło do 12,5. Od tamtej pory nie tankuje na Lotosie. Ze stacji paliw najlepiej sprawdza mi się Orlen i Bliska.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 30-11-2010, 12:51   

na pewno Lotos? - u mnie w okolicy też sporo jest żółto-niebieskich stacji, po których spalanie wzrasta o min. 15%
z Lotosem nie mają wiele wspólnego...
paliwo w okolicach Gdańska jest z Lotosu i jest bdb - myślę, że niemal wszystkie stacje poza Orlenem biorą tu paliwo z Lotosu i nie mam zastrzeżeń do jego jakości (mówię o dużych stacjach firmowych lub przy marketach)

irekkczek 
Forumowicz

Auto: EA5A 99r.
Wysłany: 30-11-2010, 14:06   

ja dodam swoje.
jak weszła promocja z punktami PAYBACK zacząłem korzystać z paliwa BP. Tankowałem gaz, była wtedy zima, jeździło się powoli ( 60 km/h ) i spalanie wychodziło mi w okolicach 15-16 l/100 km w jeździe mieszanej, tzn. trasa i miasto. Zatankowałem więc na dawnej "petrochemii" (gdzie tankowałem wcześniej) i spalanie wyszło w okolicach 10-11 l. Od tamtej pory podziękowałem paliwom "BP ULTIMATE".

co do niemiec. Miałem okazję duuużo razy tankować w niemczech(gaz). Na Shell'u gaz taki jak u nas, ale kiedyś przez przypadek zatankowałem na stacji ESSO... wrażenia z jazdy na gazie nie do opisania, auto miało moc jak na benzynie i spalanie w granicach 9-10 l na autobahn'ie przy prędkościach do 160 km/h. Tak mi się ten gaz spodobał, że zatankowałem go i "dowiozłem" sobie w baku, żeby w polsce wypróbować i spalanie miałem na podobnym poziomie 9-10 L. także coś w tym jest. Dodam jeszcze, że w polsce próbowałem każdą stację i nigdzie takiego gazu nie znalazłem. Pozdrawiam

Lipa 
Forumowicz

Auto: Galant 2.5 V6 automat sedan
Wysłany: 30-11-2010, 14:54   

Ja często śmigam po Unie Europejskiej,lecz jakoś nie mam takich pozytywnych efektów jak Wy na zachodnim paliwie :?

Czy tankuję w kraju, Niemczech,Holandii,Francji,Belgii i innych krajach, wszystko jest tak samo, spalanie w normie, może spadnie o litr, 1,5 ale wg mnie to przez ich drogi a nie paliwo.

W Polsce niektórzy chwalą sobie gaz i paliwo a Auchan, a głównie dlatego iż twierdzą, że tym stacjom nie opłaca się chcrzcić paliwo, jak jest na prawdę, tego nie wie nikt:)

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 30-11-2010, 14:58   

Lipa, to może spróbuj zatankowac w Niemcach a wyjeździć paliwo w PL i wtedy będzie mozna coś porównac
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

fj_mike 
Mitsumaniak

Auto: Dyplomatyczne EA5A
Wysłany: 30-11-2010, 16:37   

robertdg napisał/a:
Lipa, to może spróbuj zatankowac w Niemcach a wyjeździć paliwo w PL i wtedy będzie mozna coś porównac

Tylko, że to się trochę nie opłaca :wink: Tankować auto na fulla przed granicą :mrgreen:

Jakby każdy stosował się do tego co piszą na forach różnych, to by dobrze na tym nie wyszedł. Trzeba podejść ze zdrowym rozsądkiem bo i u nas zdarzają się chore pomysły
by Owczar

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 30-11-2010, 20:52   

Lipa napisał/a:
W Polsce niektórzy chwalą sobie gaz i paliwo a Auchan

wszystkie auta tam tankuję - ostatnie spalanie V6 to średnio 8.5

tomrom 
Forumowicz

Auto: Galant EA2A '97
Wysłany: 30-11-2010, 21:20   

Ja tankuję głównie na BP

https://spreadsheets.google.com/ccc?key=0Ai_kh_7P4Y5WdENjcDEwVnVPQjlsT0RvcVc5dThqTFE&hl=pl

to jest mój "dziennik" z tankowaniami spalaniem itp

Średnie spalanie wychodzi mi koło 11l/100km LPG (mam EA2A) w ogólnym rozrachunku.

Jeżdżę różnie... raz dynamicznie, raz jak "dziadek" (bez obrazy :P )

m6riano 
Mitsumaniak
Użytkownik zbanowany

Auto: EA2W,98r,136KM,LPG 446tkm
Wysłany: 01-12-2010, 03:29   

Jeśli chodzi o BP ULTIMATE to kiedyś tankowałem A klase 2,0 90km(dizel) i w porównaniu z innymi stacjami spalanie wychodziło mi ok 6,5-6,8 do max 7,2 po mieście.
Mój zmiennik tankował na jakimś szajsie 30, 40 gr taniej na litrze ale spalanie miał 8,5-9.
W miśku tankuje albo na kerfurze albo tesko...(pb), gaz prawie zawsze na popularnej.
tu:
http://maps.google.pl/map...002064&t=h&z=20
lub tu:
http://maps.google.pl/map...002064&t=h&z=20
Ostatnio zmieniony przez m6riano 01-12-2010, 19:21, w całości zmieniany 1 raz  

sampler 
Forumowicz

Auto: Citroen C5 X7 2.2 HDI
Wysłany: 01-12-2010, 07:08   

Ja tankuje na neste i mozna powiedziec ze nie sprzedaja kiepskiego paliwa moze tez nie jest to VPower ale autko dobrze sie zbiera i nie sprawia klopotow. Znajomi ktorzy zatankowali na bliskiej lub tesco przy -20 mieli problem z odpalaniem benzyniaka :)
GALANT AVANCE EA5A'03 2.5 V6 24V
Xsara 1.4i

SĄ:
CITROEN C5 X7 2.2 HDI
Peugeot 308 2.0 HDI

luckyluck 
Mitsumaniak

Auto: EA5W V6 Avance '99
Wysłany: 01-12-2010, 10:53   

Tankuje na Orlenie, a różnicy miedzy 95 a 98 nie widzę żadnej. Najmniejsze spalanie jakie udało mi się zanotować to 8 z małym hakiem w drodze Warszawa - Opole.
Średnie spalanie z ostatnich miesięcy widać w stopce. Nie jest to dużo jeśli wziąć pod uwagę jazdę głównie po Warszawie.

Odpowiedz do tematu