Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Hubeeert
05-12-2010, 04:59
ciemne szyby a policja czeska
Autor Wiadomość
eremita 
Mitsumaniak

Auto: Outlander III DID
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-12-2010, 15:10   ciemne szyby a policja czeska

Mam do was pytanie jade na narty do miejscowości Pec pod Śnieżka. jak tam po drugiej stronie granicy wygląda z ciemnymi szybami? bo mam przednie boczne tez ciemne i tak się zastanawiam jak ich policja to traktuje? no chyba że ktoś ma namiar na jakis nocleg to tez chętnie przyjme
pozdrawiam

mitsu00 
Mitsumaniak

Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Wysłany: 01-12-2010, 15:18   

eremita napisał/a:
jak tam po drugiej stronie granicy wygląda z ciemnymi szybami? bo mam przednie boczne tez ciemne i tak się zastanawiam jak ich policja to traktuje?

Z mojego doświadczenia, jako że średnio 2 razy do roku jade tranzytem w Alpy przez Czechy lub Slowację, wynika ze po Policji szwajcarskiej, czeska i słowacka jest najbardziej upierdliwa i czepialska. A jako ze przyciemniane przednie szyby sa zabronione w/g prawa unijnego (przepuszczalność światła nizsza niż 70%), to napewno sie do tego przyczepią. Pytanie tylko ile pokutu ci wlepia :wink:

Dominik

yalook 
Mitsumaniak
2300/KMM

Auto: Lancer 1.8 sedan 2008
Wysłany: 01-12-2010, 16:58   

jak ode mnie (parę lat temu) brali zielone w łapę za brak winiety (musiałem wykupić paszport, łobuzy nie chciały oddać) to najczęściej słyszałem 'to ne je mój problem'
Potwierdzam więc, że są wyjątkowo upierdliwi...

romero 
Mitsumaniak

Auto: L200 INSTYLE/2008/136 KM/AT
Wysłany: 01-12-2010, 18:48   

A ja uważam ,że w Polsce za mało ścigają za czarne przednie(boczne).
Pozdrawiam wszystkich.

Lipa 
Forumowicz

Auto: Galant 2.5 V6 automat sedan
Wysłany: 03-12-2010, 13:38   

Knedle są czepialscy,z reguły płacz i płać, chociaż czasem uda się przejechać, pokazując zaświadczenie z montażu u nas.Tłumaczysz się wtedy, że w Polsce legalne itp, dobrze jak jesteś ubezpieczony dodatkowo w jakiejś firmie to im dyskretnie pokazujesz wizytówkę.

Ogólnie ja mam dwa komplety szyb, jeden na europę oraz drugi na Polskę :P

eremita 
Mitsumaniak

Auto: Outlander III DID
Wysłany: 04-12-2010, 14:55   

Lipa napisał/a:
Knedle są czepialscy,z reguły płacz i płać, chociaż czasem uda się przejechać, pokazując zaświadczenie z montażu u nas.Tłumaczysz się wtedy, że w Polsce legalne itp, dobrze jak jesteś ubezpieczony dodatkowo w jakiejś firmie to im dyskretnie pokazujesz wizytówkę.

dokladnie do dego doszedlem jutro jade po szyby na allegro chodza od 30zł :D
przydadza się też na przegląd :twisted:

mitsu00 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-12-2010, 16:13   

eremita napisał/a:
Lipa napisał/a:

dokladnie do dego doszedlem jutro jade po szyby na allegro chodza od 30zł :D
przydadza się też na przegląd :twisted:

Dobrze się czujesz jeżdżąc z przyciemnianymi szybami przednimi kiedy ludzie patrzą na ciebie jak na "wiochmena"? Bo uwierz mi ale tak to wygląda. Masz pewnie też neony na spryskiwaczach lub inne atrybuty przydyskotekowe :finga:

Dominik

Kaucz 
Mitsumaniak
EA5A should be RWD!

Auto: było EA5A, jest CM2 i E32A
Wysłany: 04-12-2010, 17:09   

mitsu00 napisał/a:
Dobrze się czujesz jeżdżąc z przyciemnianymi szybami przednimi kiedy ludzie patrzą na ciebie jak na "wiochmena"?

a dlaczego od razu jak na wiochmena ? gdyby w Polsce byłoby to legalne to wszystkie boczne miałbym przyciemnione... póki co chcę tył zrobić od dłuższego czasu i nie mogę się zabrać do tego. Przynajmniej mi nikt do auta nie będzie zaglądał :P

"Czy Ty naprawdę myślisz, że Galant ma "normalne" hamulce i nie ma żadnych wad? Przecież ten samochód jest co najmniej dziwny." by Hugo.

mitsu00 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-12-2010, 17:21   

Kaucz napisał/a:
a dlaczego od razu jak na wiochmena ? gdyby w Polsce byłoby to legalne to wszystkie boczne miałbym przyciemnione...

To pogoogluj i dowiesz się dlaczego przyciemnianie bocznych szyb jest nielegalne w UE :wink:

Dominik

Kaucz 
Mitsumaniak
EA5A should be RWD!

Auto: było EA5A, jest CM2 i E32A
Wysłany: 04-12-2010, 17:36   

Moje pytanie inaczej brzmiało i dotyczyło czegoś innego. To dlaczego UE zabrania ciemnych bocznych to mnie nie interesuje. UE ma masę durnych przepisów i to jest jeden z nich.

"Czy Ty naprawdę myślisz, że Galant ma "normalne" hamulce i nie ma żadnych wad? Przecież ten samochód jest co najmniej dziwny." by Hugo.

mismen1980 
Mitsumaniak

Auto: GALANT 1.8 GLS TD E34A 4D65
Wysłany: 04-12-2010, 17:37   

nie jest nie legalne, tylko :
przednia szyba może być przyciemniana tylko fabrycznie = atest itp. (wiąże się to z wpisem do dowodu rejestracyjnego)
przednie boczne szyby (kierowca + pasażer) jw.
tylna szyba i szyby tylne boczne min 30% przepuszczalności światła. oraz obowiązkowo prawe lusterko zewnętrzne ( to może brzmi dziwnie ale to powstało z myślą o starych samochodach które nie mają prawe lusterko seryjnie)
Jeśli spełnia pojazd takie wymagania czeska policja nic się nie czepia.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 04-12-2010, 18:05   

mismen1980 napisał/a:
przednie boczne szyby (kierowca + pasażer) jw.
tylna szyba i szyby tylne boczne min 30% przepuszczalności światła. oraz obowiązkowo prawe lusterko zewnętrzne ( to może brzmi dziwnie ale to powstało z myślą o starych samochodach które nie mają prawe lusterko seryjnie)
Nie do końca, wedle prawa, szyba czołowa ma mieć conajmniej 75% przepuszczalności, szyby boczne (kierowca i pasażer) conajmniej 70% przepuszczalności, natomiast pozostałe szyby w tył auta, możesz sobie nawet zamurować, pod warunkiem, że posiadasz prawe i lewe lusterko zewnętrzne
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Lipa 
Forumowicz

Wysłany: 04-12-2010, 18:34   

mitsu00 napisał/a:

Dobrze się czujesz jeżdżąc z przyciemnianymi szybami przednimi kiedy ludzie patrzą na ciebie jak na "wiochmena"? Bo uwierz mi ale tak to wygląda. Masz pewnie też neony na spryskiwaczach lub inne atrybuty przydyskotekowe :finga:

Neonów nie mam ani innych atrybutów przydyskotykowych, może w Twoim rejonie używa się takich "gadgetów", by wyrywać pasztety spod dyskoteki.

Mam szyby przyciemnione dlatego, że wg mnie ładnie to wygląda, a kwestia czy się to komuś podoba, czy nie to już sprawa indywidualna i Tobie nic do tego. Może Ty przejmujesz się zdaniem innych, mnie to :finga:
Ostatnio zmieniony przez Lipa 04-12-2010, 18:39, w całości zmieniany 1 raz  

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 04-12-2010, 18:38   

robertdg napisał/a:
Nie do końca, wedle prawa, szyba czołowa ma mieć conajmniej 75% przepuszczalności, szyby boczne (kierowca i pasażer) conajmniej 70% przepuszczalności, natomiast pozostałe szyby w tył auta, możesz sobie nawet zamurować, pod warunkiem, że posiadasz prawe i lewe lusterko zewnętrzne

Ale chyba chodzi o to że Czesi nie chcą interpretować tego że jadąc w UE obowiązują Cie rodzime przepisy a nie ich (czeskie). Dlatego np. należy zabrać ze sobą zapasowe żarówki.

A z tą folią nie chodzi tez o to że jak strażak będzie chciał rozbić to jak jest folia to rozbije ale szyba się nie posypie? Będzie ogólnie trudniej kogoś przez szybę wyciągnąć.

[ Dodano: 04-12-2010, 18:40 ]
Lipa napisał/a:

Mam szyby przyciemnione dlatego, że wg mnie ładnie to wygląda, a kwestia czy się to komuś podoba, czy nie to już sprawa indywidualna i Tobie nic do tego. Może Ty przejmujesz się zdaniem innych, mnie to :finga:

Znaczy jak Ci się HID-y z allegro za 300zł podobają bo świeca na niebiesko to też zamontujesz bez wahania?

Lipa 
Forumowicz

Wysłany: 04-12-2010, 18:50   

krzychu napisał/a:

A z tą folią nie chodzi tez o to że jak strażak będzie chciał rozbić to jak jest folia to rozbije ale szyba się nie posypie? Będzie ogólnie trudniej kogoś przez szybę wyciągnąć.

Znaczy jak Ci się HID-y z allegro za 300zł podobają bo świeca na niebiesko to też zamontujesz bez wahania?

Gdyby chodziło, o problemy z wyciągnięciem człowieka z pojazdu, to zabronili by całkowicie i czymkolwiek je obklejać, także wg mnie argument spalony.

Jakby HID-y z allegro i innych tanich żródeł, nie powodowały dyskomfortu u innych użytkowników dróg i były dopuszczone do montażu, to niechby nawet świeciły na zielono, jeżeli by mi się podobały to bym je sobie zamontował. Świat jest zbyt pospolity i za nudny, by kierować się ciągle "normami" narzuconymi przez społeczeństwo.

Ksenony, ogólnie bardzo fajna sprawa, chwała temu kto je wymyślił. Osobiście nie zamontowałbym tego w galancie tylko i wyłącznie dlatego iż oświetlałbym wszystko wkoło, oślepiałbym innych użytkowników drogi itp. Gdyby istniała możliwość montażu tak, by nikomu w drogę nie wchodzić, to już dawno siedziałby w moim miśku.

Decydując się na działania niezgodne z prawem/przepisami trzeba być przygotowanym na konsekwencje z tego wynikające.

Poza tym, kolega zakładający ten post pytał się o radę, więc mu jej udzieliłem, bez zbędnych wywodów nt legalności/wyglądu itp(pijany nie jest, wie co robi), widać, niektórzy mają kłopot z odpowiadaniem na zadane pytania

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi