Zamknięty przez: Hubeeert 05-12-2010, 04:59 |
ciemne szyby a policja czeska |
Autor |
Wiadomość |
eremita
Mitsumaniak
Auto: Outlander III DID
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 01-12-2010, 15:10 ciemne szyby a policja czeska
|
|
|
Mam do was pytanie jade na narty do miejscowości Pec pod Śnieżka. jak tam po drugiej stronie granicy wygląda z ciemnymi szybami? bo mam przednie boczne tez ciemne i tak się zastanawiam jak ich policja to traktuje? no chyba że ktoś ma namiar na jakis nocleg to tez chętnie przyjme
pozdrawiam |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
|
Wysłany: 01-12-2010, 15:18
|
|
|
eremita napisał/a: | jak tam po drugiej stronie granicy wygląda z ciemnymi szybami? bo mam przednie boczne tez ciemne i tak się zastanawiam jak ich policja to traktuje? |
Z mojego doświadczenia, jako że średnio 2 razy do roku jade tranzytem w Alpy przez Czechy lub Slowację, wynika ze po Policji szwajcarskiej, czeska i słowacka jest najbardziej upierdliwa i czepialska. A jako ze przyciemniane przednie szyby sa zabronione w/g prawa unijnego (przepuszczalność światła nizsza niż 70%), to napewno sie do tego przyczepią. Pytanie tylko ile pokutu ci wlepia |
_________________ Pozdrawiam
Dominik |
|
|
|
 |
yalook
Mitsumaniak 2300/KMM
Auto: Lancer 1.8 sedan 2008
|
Wysłany: 01-12-2010, 16:58
|
|
|
jak ode mnie (parę lat temu) brali zielone w łapę za brak winiety (musiałem wykupić paszport, łobuzy nie chciały oddać) to najczęściej słyszałem 'to ne je mój problem'
Potwierdzam więc, że są wyjątkowo upierdliwi... |
_________________ Pozdrowienia dla wszystkich |
|
|
|
 |
romero
Mitsumaniak

Auto: L200 INSTYLE/2008/136 KM/AT
|
Wysłany: 01-12-2010, 18:48
|
|
|
A ja uważam ,że w Polsce za mało ścigają za czarne przednie(boczne).
Pozdrawiam wszystkich. |
|
 |
Lipa
Forumowicz
Auto: Galant 2.5 V6 automat sedan
|
Wysłany: 03-12-2010, 13:38
|
|
|
Knedle są czepialscy,z reguły płacz i płać, chociaż czasem uda się przejechać, pokazując zaświadczenie z montażu u nas.Tłumaczysz się wtedy, że w Polsce legalne itp, dobrze jak jesteś ubezpieczony dodatkowo w jakiejś firmie to im dyskretnie pokazujesz wizytówkę.
Ogólnie ja mam dwa komplety szyb, jeden na europę oraz drugi na Polskę |
|
|
|
 |
eremita
Mitsumaniak
Auto: Outlander III DID
|
Wysłany: 04-12-2010, 14:55
|
|
|
Lipa napisał/a: | Knedle są czepialscy,z reguły płacz i płać, chociaż czasem uda się przejechać, pokazując zaświadczenie z montażu u nas.Tłumaczysz się wtedy, że w Polsce legalne itp, dobrze jak jesteś ubezpieczony dodatkowo w jakiejś firmie to im dyskretnie pokazujesz wizytówkę.
dokladnie do dego doszedlem jutro jade po szyby na allegro chodza od 30zł
przydadza się też na przegląd |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
|
Wysłany: 04-12-2010, 16:13
|
|
|
eremita napisał/a: | Lipa napisał/a: | Knedle są czepialscy,z reguły płacz i płać, chociaż czasem uda się przejechać, pokazując zaświadczenie z montażu u nas.Tłumaczysz się wtedy, że w Polsce legalne itp, dobrze jak jesteś ubezpieczony dodatkowo w jakiejś firmie to im dyskretnie pokazujesz wizytówkę.
dokladnie do dego doszedlem jutro jade po szyby na allegro chodza od 30zł
przydadza się też na przegląd |
Dobrze się czujesz jeżdżąc z przyciemnianymi szybami przednimi kiedy ludzie patrzą na ciebie jak na "wiochmena"? Bo uwierz mi ale tak to wygląda. Masz pewnie też neony na spryskiwaczach lub inne atrybuty przydyskotekowe |
Dominik |
|
|
|
 |
Kaucz
Mitsumaniak EA5A should be RWD!

Auto: było EA5A, jest CM2 i E32A
Dołączył: 04 Gru 2009 Posty: 1599 Skąd: Ciałem Poznań. Sercem Kołobrzeg.
|
Wysłany: 04-12-2010, 17:09
|
|
|
mitsu00 napisał/a: | Dobrze się czujesz jeżdżąc z przyciemnianymi szybami przednimi kiedy ludzie patrzą na ciebie jak na "wiochmena"? |
a dlaczego od razu jak na wiochmena ? gdyby w Polsce byłoby to legalne to wszystkie boczne miałbym przyciemnione... póki co chcę tył zrobić od dłuższego czasu i nie mogę się zabrać do tego. Przynajmniej mi nikt do auta nie będzie zaglądał |
_________________ ...hontou ?
"Czy Ty naprawdę myślisz, że Galant ma "normalne" hamulce i nie ma żadnych wad? Przecież ten samochód jest co najmniej dziwny." by Hugo. |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
|
Wysłany: 04-12-2010, 17:21
|
|
|
Kaucz napisał/a: | a dlaczego od razu jak na wiochmena ? gdyby w Polsce byłoby to legalne to wszystkie boczne miałbym przyciemnione... |
To pogoogluj i dowiesz się dlaczego przyciemnianie bocznych szyb jest nielegalne w UE |
Dominik |
|
|
|
 |
Kaucz
Mitsumaniak EA5A should be RWD!

Auto: było EA5A, jest CM2 i E32A
Dołączył: 04 Gru 2009 Posty: 1599 Skąd: Ciałem Poznań. Sercem Kołobrzeg.
|
Wysłany: 04-12-2010, 17:36
|
|
|
Moje pytanie inaczej brzmiało i dotyczyło czegoś innego. To dlaczego UE zabrania ciemnych bocznych to mnie nie interesuje. UE ma masę durnych przepisów i to jest jeden z nich. |
_________________ ...hontou ?
"Czy Ty naprawdę myślisz, że Galant ma "normalne" hamulce i nie ma żadnych wad? Przecież ten samochód jest co najmniej dziwny." by Hugo. |
|
|
|
 |
mismen1980
Mitsumaniak

Auto: GALANT 1.8 GLS TD E34A 4D65
|
Wysłany: 04-12-2010, 17:37
|
|
|
nie jest nie legalne, tylko :
przednia szyba może być przyciemniana tylko fabrycznie = atest itp. (wiąże się to z wpisem do dowodu rejestracyjnego)
przednie boczne szyby (kierowca + pasażer) jw.
tylna szyba i szyby tylne boczne min 30% przepuszczalności światła. oraz obowiązkowo prawe lusterko zewnętrzne ( to może brzmi dziwnie ale to powstało z myślą o starych samochodach które nie mają prawe lusterko seryjnie)
Jeśli spełnia pojazd takie wymagania czeska policja nic się nie czepia. |
_________________ 02222/KMM
Sorki za mój polski, ale przywiało mnie z zagranicy ...
Potrzeba pomocy z czeskim lub słowackim (informacje, tłumaczenie itp.) - śmiało napisz
 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 04-12-2010, 18:05
|
|
|
mismen1980 napisał/a: | przednie boczne szyby (kierowca + pasażer) jw.
tylna szyba i szyby tylne boczne min 30% przepuszczalności światła. oraz obowiązkowo prawe lusterko zewnętrzne ( to może brzmi dziwnie ale to powstało z myślą o starych samochodach które nie mają prawe lusterko seryjnie) | Nie do końca, wedle prawa, szyba czołowa ma mieć conajmniej 75% przepuszczalności, szyby boczne (kierowca i pasażer) conajmniej 70% przepuszczalności, natomiast pozostałe szyby w tył auta, możesz sobie nawet zamurować, pod warunkiem, że posiadasz prawe i lewe lusterko zewnętrzne |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Lipa
Forumowicz
|
Wysłany: 04-12-2010, 18:34
|
|
|
mitsu00 napisał/a: |
Dobrze się czujesz jeżdżąc z przyciemnianymi szybami przednimi kiedy ludzie patrzą na ciebie jak na "wiochmena"? Bo uwierz mi ale tak to wygląda. Masz pewnie też neony na spryskiwaczach lub inne atrybuty przydyskotekowe |
Neonów nie mam ani innych atrybutów przydyskotykowych, może w Twoim rejonie używa się takich "gadgetów", by wyrywać pasztety spod dyskoteki.
Mam szyby przyciemnione dlatego, że wg mnie ładnie to wygląda, a kwestia czy się to komuś podoba, czy nie to już sprawa indywidualna i Tobie nic do tego. Może Ty przejmujesz się zdaniem innych, mnie to |
Ostatnio zmieniony przez Lipa 04-12-2010, 18:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 04-12-2010, 18:38
|
|
|
robertdg napisał/a: | Nie do końca, wedle prawa, szyba czołowa ma mieć conajmniej 75% przepuszczalności, szyby boczne (kierowca i pasażer) conajmniej 70% przepuszczalności, natomiast pozostałe szyby w tył auta, możesz sobie nawet zamurować, pod warunkiem, że posiadasz prawe i lewe lusterko zewnętrzne |
Ale chyba chodzi o to że Czesi nie chcą interpretować tego że jadąc w UE obowiązują Cie rodzime przepisy a nie ich (czeskie). Dlatego np. należy zabrać ze sobą zapasowe żarówki.
A z tą folią nie chodzi tez o to że jak strażak będzie chciał rozbić to jak jest folia to rozbije ale szyba się nie posypie? Będzie ogólnie trudniej kogoś przez szybę wyciągnąć.
[ Dodano: 04-12-2010, 18:40 ]
Lipa napisał/a: |
Mam szyby przyciemnione dlatego, że wg mnie ładnie to wygląda, a kwestia czy się to komuś podoba, czy nie to już sprawa indywidualna i Tobie nic do tego. Może Ty przejmujesz się zdaniem innych, mnie to |
Znaczy jak Ci się HID-y z allegro za 300zł podobają bo świeca na niebiesko to też zamontujesz bez wahania? |
|
|
|
 |
Lipa
Forumowicz
|
Wysłany: 04-12-2010, 18:50
|
|
|
krzychu napisał/a: |
A z tą folią nie chodzi tez o to że jak strażak będzie chciał rozbić to jak jest folia to rozbije ale szyba się nie posypie? Będzie ogólnie trudniej kogoś przez szybę wyciągnąć.
Znaczy jak Ci się HID-y z allegro za 300zł podobają bo świeca na niebiesko to też zamontujesz bez wahania? |
Gdyby chodziło, o problemy z wyciągnięciem człowieka z pojazdu, to zabronili by całkowicie i czymkolwiek je obklejać, także wg mnie argument spalony.
Jakby HID-y z allegro i innych tanich żródeł, nie powodowały dyskomfortu u innych użytkowników dróg i były dopuszczone do montażu, to niechby nawet świeciły na zielono, jeżeli by mi się podobały to bym je sobie zamontował. Świat jest zbyt pospolity i za nudny, by kierować się ciągle "normami" narzuconymi przez społeczeństwo.
Ksenony, ogólnie bardzo fajna sprawa, chwała temu kto je wymyślił. Osobiście nie zamontowałbym tego w galancie tylko i wyłącznie dlatego iż oświetlałbym wszystko wkoło, oślepiałbym innych użytkowników drogi itp. Gdyby istniała możliwość montażu tak, by nikomu w drogę nie wchodzić, to już dawno siedziałby w moim miśku.
Decydując się na działania niezgodne z prawem/przepisami trzeba być przygotowanym na konsekwencje z tego wynikające.
Poza tym, kolega zakładający ten post pytał się o radę, więc mu jej udzieliłem, bez zbędnych wywodów nt legalności/wyglądu itp(pijany nie jest, wie co robi), widać, niektórzy mają kłopot z odpowiadaniem na zadane pytania |
|
|
|
 |
|