Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EAx 97-04] Ile kosztuje dobry egzemplarz ?
Autor Wiadomość
Pyra20 
Forumowicz

Auto: galant 91r. e32a
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-12-2010, 17:00   [EAx 97-04] Ile kosztuje dobry egzemplarz ?

Bardzo podoba mi się galant z tych roczników. Przeglądałem allegro, mobile i autoscout24 i ceny mają mega rozbieżność. Na niemieckich stronach wacha sie od 3 tys euro nawet do 10, a na allegro idzie dostać np. za 15 tyś zł.

Ile trzeba dać za galanta z lat 2002-2004, 2.0l benzyna, pakiet avance, bezwypadkowy, z jakimś tam wyposażeniem - nie musi być jakieś mega, ale żeby też nie było szyb na korbkę.
Wiadomo mile widziana historia serwisowa itd - żeby auto było pewne a nie lepione z 5.

Pytam czysto teoretycznie, dopiero za jakieś 2-3 latka poważnie będę brał pod uwagę zakup tego modelu ale już teraz warto czytać żeby wiedzieć jak najwięcej.

Arturro-86 
Mitsumaniak

Auto: Galant EA2A 97' + LPG
Wysłany: 01-12-2010, 17:09   

Nie wiem, czy w dobrym dziale zamieściłeś te pytanie - bo i tak w zasadzie teraz ono nie jest aktualne :|
Jeśli mogę coś dodać, jeśli już piszę - zastanowiłbym się nad 2.5 V6 - najwięcej takich jest do kupienia.
Sam po sobie widzę, że kupienie 2.0 to chyba nie był najlepszy pomysł, bo z tego co czytam, to 2.5 V6 nie jest wcale specjalnie droższy w utrzymaniu - a mocy więcej :biggrin:

fj_mike 
Mitsumaniak

Auto: Dyplomatyczne EA5A
Wysłany: 01-12-2010, 17:31   

Pyra20. Zasada jest stara jak świat. Zadbana sztuka kosztuje. Sam widzisz, że ceny w Niemczech są w przedziale 3-10 tys euro. W Polsce super sztuki kosztują 5.

Faktem jest także to, że można ustrzelić dobrą sztukę w okazyjnej cenie :wink:

Jakby każdy stosował się do tego co piszą na forach różnych, to by dobrze na tym nie wyszedł. Trzeba podejść ze zdrowym rozsądkiem bo i u nas zdarzają się chore pomysły
by Owczar

Pyra20 
Forumowicz

Wysłany: 01-12-2010, 17:53   

Co do tego czy temat jest na czasie to nigdy nie wiadomo - może wygram w lotka albo dostanę spadek po nieznanym krewnym i kto wiem :)

Co do 2.5 to w codzienny użytkowaniu na +
- moc
- elastyczność
- dźwięk v6

na -

-ubezpieczenie
-spalanie
-ew. droższa instlalacja gazowa
-droższe części zawieszenia
-wchodzi więcej oleju itd itd

Wiadomo, dobre i zadbane kosztuje, ale wszystko ma swoje granice, chyba 10 tyś euro za 8-9 letnie auto to trochę dużo..

A jak jest w ogóle z dostępnością części w normalnych sklepach ? idzie wszystko znaleźć czy pozostaje allego/sklepy internetowe ?

puszka5 
Forumowicz

Auto: Galant 2.5 v6
Wysłany: 01-12-2010, 17:53   

Tak jak napisał Arturo polecam 2,5 litra v6
Miałem wczesniej 2 litrowego a teraz v6 i różnica w prowadzeniu, komfort jazdy jest o niebo lepsza :D
Poydrawiam

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 01-12-2010, 18:14   

Pyra20 napisał/a:
-droższe części zawieszenia
-wchodzi więcej oleju itd itd
bzdura, a wracajac do auta, za dobry egzemplarz rocznika 2003 musisz wykartkować 25-30tyś, a o wiele łatwiej dostać to co chcesz w wersji 2.5V6
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 01-12-2010, 18:54   

W ogóle były avance 2.0?

robertdg napisał/a:
bzdura

Dokładnie :)

Poczytaj FAQ przed zakupem...

fj_mike 
Mitsumaniak

Auto: Dyplomatyczne EA5A
Wysłany: 01-12-2010, 18:57   

Pyra20 napisał/a:
na -

-ubezpieczenie

Obliczone na świeżo dla 30 letniego kierowcy, 30% zniżki, rocznik 2000
2.0 - 782zł OC / 1856zł OC+AC
2.5V6- 808zł OC / 1904zł OC+AC

Pyra20 napisał/a:
na -

-spalanie

Nie odczujesz tego litra :D , szczególnie na gazie

Pyra20 napisał/a:
na -

-ew. droższa instlalacja gazowa

Zalecane do 2.0 i V6 to sekwencyjna instalacja. Pewna różnica w kosztach jest.

Jakby każdy stosował się do tego co piszą na forach różnych, to by dobrze na tym nie wyszedł. Trzeba podejść ze zdrowym rozsądkiem bo i u nas zdarzają się chore pomysły
by Owczar

Pyra20 
Forumowicz

Wysłany: 01-12-2010, 20:43   

Powiem tyle że stałem się właścicielem mojego galanta przez ogromny przypadek, byłem bliski kupienia bmw e36.

normalnie jestem zauroczony tym starym autkiem i pełen podziwu za to że tyle lat temu takie coś już jeździło ! Następny też będzie galant... kwestia czasu... i kasy ;D

Arturro-86 
Mitsumaniak

Auto: Galant EA2A 97' + LPG
Wysłany: 04-12-2010, 17:35   

Pyra20 napisał/a:
Powiem tyle że stałem się właścicielem mojego galanta przez ogromny przypadek, byłem bliski kupienia bmw e36.

normalnie jestem zauroczony tym starym autkiem i pełen podziwu za to że tyle lat temu takie coś już jeździło ! Następny też będzie galant... kwestia czasu... i kasy ;D

To bardzo fajnie, ale pamiętaj, że tak jak np. Krzyzak zachwala swoje E33 - bo te auta to chyba najlepsze Galanty. Fakt faktem EA to w porównaniu do E33 młody samochód, to ludzie jednak częściej narzekają na EA - co nie znaczy, że często :P Bo jak o te auta się dba to się odwzajemnią 8) . Póki co to ja bym się cieszył tym co masz :wink:

A tak jak napisali Ci koledzy wyżej - 2.5 ma na pewno więcej zalet niż wad w porównaniu do 2.0, więc chyba w tym kierunku bym czegoś szukał :)

3 sprawa - Galant ma skomplikowane (a co za tym idzie - dość drogie przy ewentualnych naprawach) zawieszenie... i to chyba największy mankament tego auta :(

Co do oleju - tak jak napisał już robertdg - bzdura. Nawet tego nie zauważysz, bo do 2.0 katalogowo wchodzi 4.3l oleju, do 2.5 niewiele więcej. Więc dla świętego spokoju i tak przyda się kupić 5l (ja tak teraz kupiłem, bo nie jestem przekonany, czy sama 4l bańka to by nie było za mało) :mrgreen:

jacobian 
Mitsumaniak
jacobian

Auto: EA5W '01 Avance Kombi
Wysłany: 04-12-2010, 18:37   

katalogowo do 2.5 wchodzi 3.9 litra oleju, ale w ogóle kto bierze pod uwagę ilość oleju wlewanego do silnika?

fck 
Forumowicz

Auto: Galant Sport Edition
Wysłany: 27-12-2010, 20:53   

Arturro-86, największą wadą EA nie jest zawieszenie, bo nie jest nadprzeciętnie awaryjne, ale bezapelacyjnie gnijące blachy (czyt. nadkola tył i kielichy przednich amorków)

emefe 
Mitsumaniak
02152/KMM

Auto: Van Niemitsubiszi
Wysłany: 14-01-2011, 15:32   

Rozrząd (dobry) jest cholernie drogi (dochodzą do tego świece platynowe) i wymiana oleju w automacie.

fck 
Forumowicz

Auto: Galant Sport Edition
Wysłany: 19-01-2011, 15:06   

emefe napisał/a:
Rozrząd (dobry) jest cholernie drogi (dochodzą do tego świece platynowe) i wymiana oleju w automacie.

bzdura, chcesz posłuchać o drogim rozrządzie to wymień w audi a6 2.5 tdi

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 19-01-2011, 23:15   

fck, bez przesady, koszty są niemalże identyczne, no chyba, że mówisz o kosztach wymiany.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Odpowiedz do tematu